.

.

wtorek, 28 września 2010

Migdały w cukrze wg Aleex





Lubicie podczas seansu filmowego chrupać po cichutku ciepłe migdały lub orzechy laskowe otoczone słodkim karmelem? Jeśli tak, to polecam tę przekąskę, bo smakuje wyśmienicie. Moje dzieci pochłonęły całą porcję błyskawicznie, a mąż jakoś dziwnie często próbował, jak smakują, aby stwierdzić później, że zrobiłam ich stanowczo za mało…

Składniki:

• 50 dag migdałów
• 50 dag cukru
• 125 ml wody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. W rondlu przygotować syrop z cukru i wody. Dodać cynamon i cukier waniliowy.
2. Wsypać migdały i ogrzewać na wolnym ogniu ok 20 minut, cały czas mieszając.



3. Gdy migdały będą dokładnie oblepione syropem, rozłożyć je na folii aluminiowej do ostygnięcia. Te na zdjęciu z przodu są wyjęte trochę wcześniej - po ostygnięciu są lśniące. Te na zdjęciu z tyłu wyjęte później, gdy syrop zaczyna gęstnieć - są po ostygnięciu otoczone cukrem.





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz