czwartek, 9 września 2010
Makaron z warzywami na sposób chiński wg Aleex
Wczorajsza zapiekanka tak smakowała mojej rodzinie, że dzisiaj także zażyczyli sobie na obiad makaron. Ale z czym? – próbowałam zapytać. Okazało się, że nie wiedzą z czym. Oczywiście musiałam wymyślić „coś dobrego”. Zupełnie nie miałam pomysłu (ani czasu), by przygotować coś wyszukanego. Zrobiłam więc danie, które powstało w ciągu 15 minut. Okazało się bardzo smaczne. Miło było patrzeć, jak szybko znika z talerzy. Spróbujcie…
Składniki:
• 1 opakowanie makaronowych wstążek
• 1 mieszanka warzyw po chińsku
• 1 pierś z kurczaka
• papryka
• czosnek granulowany
• papryka słodka
• szczypta ostrej papryki
• wegeta do smaku
• oliwa
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Pierś kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć papryką, wegetą i czosnkiem. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
2. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną w paseczki paprykę i mieszankę warzyw po chińsku (jeśli jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać). Wlać ½ szklanki wody, doprawić do smaku i dusić około 10 minut.
3. Makaron rozłożyć na talerzach, na środek wyłożyć uduszone warzywa z kurczakiem. Można także wymieszać makaron z warzywami. Podawać od razu.
Smacznego.
Przepis dodany do akcji:
Viva la pasta! oraz Paprykujemy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
chętnie bym zjadła dziś takie danie;)
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się je robi. Jest lekkie i naprawdę smaczne. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńtez takie robie i z makaronem i z ryzem, jest smaczne i szybkie:)
OdpowiedzUsuńszybki i pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pani przepisy, pierwszy pokazała mi Teściowa, od tamtej pory kiedy chcę czegoś dobrego i szybkiego, pierwsze kroki kieruje do Aleex❤️
OdpowiedzUsuń