.

.

czwartek, 23 września 2010

Smażone marynowane rybki wg Aleex





Ten przepis mam już od dłuższego czasu, ostatnio ponownie do niego wróciłam i postanowiłam się z Wami nim podzielić. Wyobraźcie sobie sytuację: mąż wraca do domu dumny z połowu ryb, żona zagląda do wiaderka (koszyka czy siatki) a tam......... drobnica. "Okazy" mają po kilka lub kilkanaście centymetrów! I co z tym zrobić? Jeśli często zadajecie sobie takie pytanie, odpowiedzią na nie jest właśnie poniższy przepis.

Składniki:


• malutkie rybki - wypatroszone, oczyszczone - dowolna ilość
• mąka
• sól
• oliwa

Zalewa:
• 4 szkl wody
• 1 szkl octu
• 2 płaskie łyżki cukru
• listek laurowy
• ziele angielskie
• gorczyca
• sól do smaku
• opcjonalnie: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Dodatkowo na słoik:
• szczypta pieprzu,
• 1/2 cebuli,
• 1 ząbek czosnku,
• odrobina wegety

Sposób przygotowania:


1. Rybki oczyścić, wypatroszyć, pozbawić łebków, umyć.
2. Małe, sprawione tuszki posolić i obtoczyć w mące.
3. Obsmażyć rybki na oliwie na złoty kolor, gorące włożyć do słoików.
4. Do każdego słoika z rybkami dodać pieprz, cebulę, ząbek czosnku i wegetę.
5. Zalać rybki gorącą zalewą, mocno zakręcić, odwrócić słoiki do góry dnem. Nie pasteryzować. Pozostawić odwrócone do wystudzenia.



Uwagi:

1. Na zdjęciach są pokazane rybki w dwóch wersjach: w mniejszym słoiku - zalewa z pomidorami, w większym - bez pomidorów. Moim zdaniem zalewa z dodatkiem koncentratu jest nieco wyrazistsza, ale moi domownicy lubią obie wersje.
2. Oczywiście wg tego przepisu można także przyrządzać większe sztuki, ale trzeba je podzielić na dzwonka.
3. Ocet z zalewy powoduje, że ości rybek stają się kruchutkie i są niewyczuwalne podczas jedzenia. Rybki to doskonała przekąska. Jemy je w całości!



Polecam.

Przepis dodany do akcji:
Przetwory 2010

8 komentarzy:

  1. Dorzucam przepis do zakłądek! mój tata często wraca z "drobnicą", a mój mąż ostatnio też polubił łowienie ryb, więc będą tej "drobnicy" podwójne ilości :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. To świetny sposób na "drobnicę" rybną. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tak zrobioną rybę! wygląda paskudnie a smakuje cudownie :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo jestem ciekawa smaku takiej rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację, Jagienko, pięknego wyglądu to one nie mają. Ale za to smak... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, rybki zapewne są pyszne jak wszystko, co gotujesz ale dziwi mnie brak soli i cukru w wymienionych składnikach zalewy czy to błąd czy też tak ma być? Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Sorry, przeoczyłam sól, przepraszam. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Sól i cukier są w składnikach zalewy. Pozdrawiam, Aleex :)))))))

    OdpowiedzUsuń