.

.

niedziela, 24 października 2010

Jesienne ciasto ze starego zeszytu Aleex





Uwielbiam nigdzie się nie spieszyć. Powoli witać dzień, zaplanować nadchodzące godziny, by nadać kształt całej dobie. Rano, jeszcze z filiżanką kawy w ręce, siadłam na podłodze przed szafką. Musiałam być cichutko, by nie budzić chłopaków. Zdjęłam z półki brulion w szarej okładce. Pamiętacie mój stary zeszyt z przepisami? Dzisiaj znów sięgnęłam do niego. Okazał się prawdziwą skarbnicą świetnych receptur. Wertując kartki, znalazłam właśnie ten przepis na jesienne ciasto. Jest przepyszne. Pachnie cynamonem, jabłkami i orzechami, smakuje doskonale z filiżanką herbaty lub kawy. A ponieważ dzisiaj ma mnie odwiedzić mama, to ciasto na pewno umili nam popołudniową pogawędkę. Polecam.

Składniki:

• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 2 szklanki mąki
• 2/3 szklanki oleju
• 1 szklanka grubo posiekanych orzechów (pekan, włoskich, laskowych)
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jabłka

Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzeć mikserem z cukrem, dolać oliwę.



2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i cynamon.





3. Następnie dodać orzechy oraz obrane, pokrojone w plastry jabłka. Delikatnie wszystko wymieszać.







4. Piec w 180 stopni C przez około godzinę.





Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Sezon na jabłka

16 komentarzy:

  1. takie jesienne ciasto to ja mogłabym jeśc nawet podczas wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam swego czasu bardzo podobne ciasto, ależ było pyszne!!! uwielbiałam je i chyba muszę je przypomnieć moim domownikom.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ocaliłam kawałeczek dla mamy, bo jak chłopcy wstali, to ciasto zaczęło znikać w zastraszającym tempie. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne są takie stare zeszyty i przepisy.
    Ciasto mnie zaintrygowało.
    Ciekawa jestem jego smaku.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem antytalent kuchenny ;/ ale czasem coś jednak trzeba zrobić, ciasto z tak dokładną instrukcją nie wydawało się trudne, postanowiłam spróbować :) udało się wspaniale :) pyszności :):)
    Gorąco polecam :) krążki cebulowe też się udały :) kto wie, może z instrukcjami Aleex jeszcze i ja.... na stare lata nauczę się gotować i piec :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że mogę pomóc :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest świetne, piekłam kilka razy. Cały Blog jest super. Chylę czoło. Pozdrawiam Bozena321

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś upiekłam...smaczne wyszło :)
    tylko zapewne troszke odmienne od twojego, bo jablka na tarce jak do mizerii i orzechy włoskie mielone...

    ale mnie zachwyca :D

    OdpowiedzUsuń
  9. blaszka o średnicy 25cm będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  10. jajka to znaczy cale jajka czy bialka?? ;> pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka to jajka (całe). Gdyby chodziło o żółtka lub białka, to byłoby to wyraźnie zaznaczone w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. A mnie wyszedł zakalec, ale i tak wszyscy zjedli . Co zrobiłam nie tak ?

      Usuń
  11. Ja znam to ciasto po nazwą "wiewiórka".

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki rozmiar blaszki byłby do tego ciasta najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię takie przepisy najpierw spróbować zrobić, a potem po swojemu modyfikować. Odkąd mam robota kuchennego to bardziej się chce to robić wszystko, kohersen mycook, polecam

    OdpowiedzUsuń