wtorek, 5 października 2010
Niemiecki sos do spaghetti wg Aleex
To kolejna potrawa z "niemieckiego cyklu". Przepis został przywieziony od znajomych z Hamburga od naszych znajomych i na dobre zadomowił się w mojej kuchni. Spaghetti jest bardzo sycące, smakuje wspaniale. Polecam.
Składniki:
• 1 czerwona papryka
• 0,5 kg mielonego mięsa
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
• 0,5 kg pieczarek
• 1 Fix Knorr'a Spaghetti Bolognese
• 4 średnie cebule
• vegetta, pieprz
• oliwa
• makaron
Sposób przygotowania:
1. Przygotować podane składniki: obrać i pokroić w kostkę, a następnie lekko podsmażyć na patelni (każdy składnik osobno): cebule, pieczarki, paprykę.
2. Do dużego garna wlać odrobinę oleju, podgrzać i włożyć cebulę.
3. Dodać do cebulki mielone mięso, podsmażyć.
4. Następnie dodać do garnka pozostałe składniki: podsmażoną wcześniej paprykę, pieczarki i rozdrobnione pomidory z puszki. Wlać około 1-1,5 litra wody.
5. W miseczce przygotować Fix Knorr'a, dodać do niego koncentrat pomidorowy (mniej więcej taką ilość, która się mieści w małej puszce lub malutkim słoiczku). Wsypać vegettę do smaku i pieprz. Wszystko dokładnie rozmieszać i przelać do garnka.
6. Sos doprawić do smaku, gotować jeszcze około 30 minut. W razie potrzeby zagęścić odrobiną mąki.
7. Podawać z makaronem. Można także posypać startym na tarce żółtym serem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Aleex to jest pycha wlasnie koncze go gotowac na obiad, a jutro beda golabki oczywiscie z Twojego przepisu takze napisze jak wyszly
OdpowiedzUsuńFajnie, że Wam smakuje. My też go bardzo lubimy :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuń