.

.

wtorek, 5 października 2010

Niemiecki sos do spaghetti wg Aleex



To kolejna potrawa z "niemieckiego cyklu". Przepis został przywieziony od znajomych z Hamburga od naszych znajomych i na dobre zadomowił się w mojej kuchni. Spaghetti jest bardzo sycące, smakuje wspaniale. Polecam.

Składniki:

• 1 czerwona papryka
• 0,5 kg mielonego mięsa
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
• 0,5 kg pieczarek
• 1 Fix Knorr'a Spaghetti Bolognese
• 4 średnie cebule
• vegetta, pieprz
• oliwa
• makaron

Sposób przygotowania:

1. Przygotować podane składniki: obrać i pokroić w kostkę, a następnie lekko podsmażyć na patelni (każdy składnik osobno): cebule, pieczarki, paprykę.
2. Do dużego garna wlać odrobinę oleju, podgrzać i włożyć cebulę.
3. Dodać do cebulki mielone mięso, podsmażyć.



4. Następnie dodać do garnka pozostałe składniki: podsmażoną wcześniej paprykę, pieczarki i rozdrobnione pomidory z puszki. Wlać około 1-1,5 litra wody.



5. W miseczce przygotować Fix Knorr'a, dodać do niego koncentrat pomidorowy (mniej więcej taką ilość, która się mieści w małej puszce lub malutkim słoiczku). Wsypać vegettę do smaku i pieprz. Wszystko dokładnie rozmieszać i przelać do garnka.
6. Sos doprawić do smaku, gotować jeszcze około 30 minut. W razie potrzeby zagęścić odrobiną mąki.



7. Podawać z makaronem. Można także posypać startym na tarce żółtym serem.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Aleex to jest pycha wlasnie koncze go gotowac na obiad, a jutro beda golabki oczywiscie z Twojego przepisu takze napisze jak wyszly

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że Wam smakuje. My też go bardzo lubimy :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń