piątek, 22 października 2010
Schab po rusku wg Aleex
Piękny dzień. Obudziło mnie słońce. Jego promienie przedzierały się przez paseczki żaluzji i ogrzewały mi twarz. Bez pośpiechu wstałam, wyszykowałam Młodego do szkoły. Ekspres cichutko szumiał, a po chwili kuchnia wypełniła się cudownym aromatem kawy. Piłam ją powoli, przyglądając się mojemu królikowi. Mufka szalała w klatce. Chrupała z miseczki ziarna i kawałki suszonych owoców, podgryzała wapienną kostkę, co chwila znikały w jej pyszczku długie źdźbła siana, które wyciągała z paśniczka. Gdy zobaczyła, że ją obserwuję, podeszła do poidełka i zaczęła za nie szarpać. Rozbawiła mnie. Znam ją doskonale i wiem, że to znak, abym wreszcie się ruszyła i do niej podeszła. Z poidełkiem zawsze radzi sobie świetnie, ale gdy jestem obok, udaje, że nie może się napić. Wówczas podchodzę i dotykam pojemnika z wodą, a „moja puchata dziewczynka” pije do woli, jakby moja ręka nagle odblokowała przepływ płynu. Potem nadeszła pora codziennych pieszczot. Musiałam ją uczesać, podsuwała mi pod rękę swój nosek, abym ją podrapała. Oczywiście zrobiłam to, a ona tylko leciutko mruczała. Kochane stworzonko.
Mam plany na dziś. Nie idę do pracy (!!!!), więc posprzątam dom, a później wyczaruję dla moich chłopaków coś pysznego. Ja jestem na diecie, ale oni nie, więc dzisiaj specjalnie dla nich podam na obiad schab po rusku. Zaproponowałam im tradycyjnego schabowego, ale jednogłośnie stwierdzili, że wolą, jak coś wymyślę. Przepis znalazłam tutaj. Jestem pewna, że będą zadowoleni.
Składniki:
• kilka plastrów schabu bez kości (jeśli są małe, można przeznaczyć 2 na osobę)
• 1 cebula
• 2 łyżki gęstego majonezu (ja używam kieleckiego)
• kilka plasterków żółtego sera
• oliwa
• przyprawy: Delikat do mięs Knorr’a, słodka papryka, czosnek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Plastry mięsa opłukać pod zimną wodą, lekko rozbić, oprószyć przyprawami.
2. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
3. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem.
4. Na plastrach mięsa rozłożyć porcje cebuli z majonezem. Przykryć plasterkami żółtego sera, oprószyć papryką.
5. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 45 minut w 200 stopniach C bez przykrycia. Podawać po przyrządzeniu.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
interesująca propozycja kotletów :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się taki schab podoba !
OdpowiedzUsuńteż byłabym zadowolona z takiego schabowego :)
OdpowiedzUsuńAż w brzuchu burczy... pychota :))
OdpowiedzUsuńMój Mąż uwielbia schab, więc nie wykluczam, że wypróbuję nawet w ten weekend. Zastanawiam się jednak, czy najpierw cebuli nie przesmażyć przed zapieczeniem bo jednak "boję się" takiej surowej
OdpowiedzUsuńDziewczyny - po prostu wypróbujcie, bo jest pyszny!
OdpowiedzUsuńOlu - zrobisz jak zechcesz, ale cebulka drobno pokrojona dusi się w tłuszczu z majonezu i żółtego sera. Po 45 minutach jest mięciutka i nie ma nawet odrobiny posmaku surowej. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńok-sprawdzam dziś na obiad:)
OdpowiedzUsuńDobre! Dziękuję, trzeba tylko uważać, żeby ser się nie przypiekł za bardzo:) Mąż zadowolony:)Cebula absolutnie nie wychodzi surowa-masz rację
OdpowiedzUsuńCieszę się, Olu, że Wam smakowało. A dziś polecam ciasto jesienne. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńale ze mnie gapa tyle razy wchodzilam na ta strone i przeszukiwalam twoj blog w poszukiwaniu jakiegos przepisu, a tu nagle dzisiaj odkrylam ze jest wyszukiwarka :)))
OdpowiedzUsuńSchabik robilam dzisiaj na obiad i wyszedl pyszny. 2 szt zrobilam normalnie za schabu a 2 z fileta i wyszlo rownie dobre.
Kasiu, dobrze, że odkryłaś ją teraz a nie za rok. Dopiero byś się naszukała przez ten czas ;))) Fajnie, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam:) dzisiaj zrobiłam to danie- bardzo nam smakowało!! wstawiłam również na swojego bloga.
OdpowiedzUsuńKilka dni temu robiłam tez tego po cygańsku-jeszcze lepszy-tak szybko zjedliśmy ze nie zdążyłam zrobić fotek hehe:) dziękuje za te przepisy!
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam, czy mogę zamiast naczynia żaroodpornego użyć teflonowej brytfanki?
OdpowiedzUsuńOczywiście, nie będzie to miało wpływu na smak potrawy. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź i za wspaniały przepis-mąż się zajadał!!!
OdpowiedzUsuńzrobiłam w niedzielę i wyszły pyszne,a co tam kalorie w końcu idzie zima,trzeba mieć zapas na bioderkach:)DZIĘKUJĘ mniam mniam.Bożena z W-wy
OdpowiedzUsuńBędę robić to w niedzielę.Życzcie mi powodzenia!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten przepis w niedziele po prostu niebo w gębie:-))) Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńKorzystając z Pani przepisów wiem, że danie zawsze się uda- tak i tym razem.
Pyszna propozycja- przygotowałam, wszystkim smakowało.
Dziękuję :)
właśnie wstawiłam kotleciki do piekarnika , cała rodzinka głodna , mam nadzieję , że im nowy wynalazek posmakuje , napiszę później swoją opinię
OdpowiedzUsuńno i właśnie jesteśmy po kolacji , wszyscy zadowoleni , kotleciki wyszły pyszne , bardzo dziękuję za przepis Tatiana
OdpowiedzUsuńRobiłam w ten weekend. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z Twoich przepisów. Są proste a dania wychodzącą przepyszne! Robiąc schab nieco później dodałam ser, żeby za bardzo się nie stopił. Kompletnie nie czuć cebulki w daniu, po prostu pychotka!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre! Będę robić częściej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziś jadłam w wykonaniu męża PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńa czy mięsko nie wychodzi suche? gumowate? lub twarde?
OdpowiedzUsuńNie, nie wychodzi. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepis z całą pewnością do wykorzystania, tylko zastanawiam się czym można by było zastąpić majonez. Wiem - majonez jest majonez, jogurtem nie zastąpię...
OdpowiedzUsuńW naszym domu majonez gości rzadko, chyba tylko do sałatki jarzynowej w czasie Świąt, a i ta nie ma wielkiego powodzenia.
Hmmm... teraz można kupić malutkie, 200 ml, słoiczki majonezu, a więc możesz użyć takiego. Gdybyś jednak nie chciała, to może po prostu użyć trochę oleju. Majonez zastępuje tłuszcz podczas przygotowań dania. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńProponuje to danie zrobić z karkówką. Poprostu niebo w gebie.
OdpowiedzUsuń