sobota, 2 października 2010
Prosta tarta z jabłkami wg Aleex
Jakoś już tradycją się stało, że weekendy spędzam w pracy. Wprawdzie w tym tygodniu to tylko sobota, niedzielę mam wolną, ale wolałabym być w domu. A ponieważ połowę dnia spędziłam dzisiaj ze słuchaczami, już wczoraj przygotowałam dla moich chłopców tartę z jabłkami. Nie jest to luksusowe ciasto ani nie ma wyglądu, który powala na kolana, ale smakuje naprawdę dobrze. Przy tym do jego zrobienia potrzeba nam kilku (tak, tylko kilku!) minut. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam.
Składniki:
• 2 duże jajka
• 7 pełnych łyżek mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek oliwy
• 5 łyżek cukru (w tym cukier waniliowy)
• 3 jabłka
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodać oliwę, jajka i cukier. Wymieszać (można to zrobić mikserem, ale wystarczy też po prostu widelec).
3. Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć połowę ciasta.
4. Jabłka obrać, usunąć szypułki i gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a te w plasterki. Rozłożyć na cieście.
5. Na jabłka wyłożyć pozostałą część ciasta.
6. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 – 190 stopni C.
7. Podawać na ciepło z gałką lodów lub na zimno z filiżanką kawy lub herbaty.
Smacznego.
Przepis dodany do akcji:
Sezon na jabłka 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaki ładny jabłecznik! Bardzo fajnie Ci ciasto wyrosło :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście prosta i taka domowa.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste i smaczne ciasta. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszna musi być :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest bardzo smaczna i prościutka. A zapach w domu - obłędny. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńOo, jedna z moich ukochanych tart :) Ciasto, które pojawia się chyba najczęściej na moim stole w jabłkowym sezonie!
OdpowiedzUsuńnawet na noc zjadłabym wielki jej kawałek :)
OdpowiedzUsuńNa jaką średnicę formy te proporcje?
OdpowiedzUsuńPodane proporcje wystarczają na typową formę do tarty (śr. ok. 24 cm). Pozdrawiam, Aleex
OdpowiedzUsuńMoja ma ok. 27 cm, chyba dodam jeszcze jedno jajko :)
OdpowiedzUsuńZwiększ ilość składników o 1/3 lub o połowę i będzie ok. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jabłek można dodać mus jabłkowy?
OdpowiedzUsuńJAKA POWINNA BYC KONSYSTENCJA TEGO CIASTA BO MOJE CHYBA BYŁO ZA GESTE
OdpowiedzUsuńTrudno to jednoznacznie określić. To rodzaj lanego ciasta, przypomina trochę konsystencję ciasta na muffinki. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy zamiast oliwy można dodać olej?
OdpowiedzUsuńTam, można :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńto jest super ratunkowe ciasto , ja robię jeszcze na wierzch kruszonkę :) goście niezapowiedziani mogą nadchodzić
OdpowiedzUsuń