.

.

piątek, 29 października 2010

Zupa zacierkowa na jesienne dni wg Aleex





I znów piątek. Mam wrażenie, że dni mijają bardzo szybko. Łączą się w tygodnie, a te w miesiące. Za progiem stoi listopad. Listopad! Niewiarygodne, że tak niedawno mogłam wygrzewać się w promieniach słońca i narzekałam na upały. Dziś za oknem jest mglisto i ponuro, wiatr porywa tabuny kolorowych liści. W taki dzień najlepiej smakuje talerz gorącej zupy. Kiedy chłopcy wrócą do domu, zjedzą pyszną zupę zacierkową. Wszyscy bardzo ją lubimy. Znakomicie rozgrzewa, pięknie pachnie i doskonale smakuje w jesienne i zimowe dni.

Składniki:

• udko kurczaka lub 2 skrzydełka
• 1 duża marchewka
• 1 średnia pietruszka
• kawałek pora
• ziele angielskie
• listek laurowy
• ziemniaki (ok. 5 większych)
• zacierka makaronowa
• wegeta

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować.
2. Wywar mięsny gotować ok. 15 minut, po tym czasie włożyć do niego kawałek pora. Gotować kolejne 10-15 minut.
3. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Warzywa włożyć do wywaru. Dodać także ziele i listek laurowy.
4. Obrać ziemniaki i pokroić je w drobną kostkę. Dokładnie wypłukać i dodać do zupy. Doprawić wegetą lub solą. Wsypać od razu zacierkę makaronową. Jej ilość uzależniamy od upodobań – im więcej, tym gęściejszą zupę uzyskamy.



5. Gotować całość do miękkości ziemniaków (około 15 minut).
6. Wlewać na talerze gorącą , aromatyczną zupę.



Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Moja babcia robi zupę zacierkową, jest ona jednak taka mętna. Niestety ja się do niej nie mogę przekonać. Twoja wygląda zdecydowanie apetyczniej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widzisz moja nie jest mętna. Takiej nieklarownej moje dzieci by nie zjadły :). Zupa w takim wydaniu jest przejrzysta, klarowna i przepyszna. Polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie jesienno-słoneczny kolor! piękna

    OdpowiedzUsuń
  4. Paulo i świetnie smakuje :))) A kolor rzeczywiście jesienny, jak liście muśnięte słońcem. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie:). Ponieważ zaczynam dopiero moją przygodę z gotowaniem chciałam zapytać ile wody należy zagotować, żeby proporcje składnikowe były zachowane:). Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wlewam do garnka ok. 3 litrów wody. Powinno wystarczyć. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. kotuje właśnie zupę z Twojego przepisu,ciekawe czy mi wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ona nie może się nie udać :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś mój synek miał w przedszkolu tą zupę. I dzięki Tobie juz wiem jak ją zrobić bo bardzo mu smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. smaczniejsza będzie z zacierkami domowymi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, pod warunkiem, że umiesz i masz czas je zrobić :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Zupa wyszła super! Bardzo nam smakowała:) Zacierki kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która nam je robiła na mleku.. Poza tym blog jest świetny, często korzystam z Twoich przepisów i wszystko jest pyszne! Smsa na konkurs wysłałam:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. babcie jak gotowały to musiało być boczek lub słoninka smażona z cebulką i dodana do zupy, bez tego to pomyje

    OdpowiedzUsuń