.

.

sobota, 16 października 2010

Porterówka wg Aleex





Ostatnio Dario wrócił z pracy i od progu oznajmił, że ma dla mnie niespodziankę. Okazało się, że przyniósł mi do spróbowania Porterówkę. Spróbowałam – pycha. Od razu zapytałam, czy ma też przepis. Jasne, że miał. Dostał go od swojego kolegi (P. - wielkie dzięki). Ponieważ alkohol jest naprawdę pyszny, dzielę się z Wami tą recepturą. Porterówka jest dość słodka, jeśli ktoś woli bardziej wytrawną wersję, może zmniejszyć ilość cukru. Polecam.

Składniki:

• 1 l piwa Porter (najlepiej Żywiec)
• ½ l spirytusu
• 1 szkl cukru białego
• 1 szkl cukru brązowego
• 1 duży cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Piwo zagrzać, odgazować, ale nie dopuścić do zagotowania. Rozpuścić w nim cukry. Ostudzić.
2. Do chłodnego piwa dolać spirytus. Wymieszać. Odstawić na kilka dni.
3. Porterówka najlepiej smakuje po 2 tygodniach.



Polecam.

3 komentarze:

  1. świetna! skoro słodka to mi pewnie by posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za mocnymi alkoholami, ale Porterówka mi smakuje. Słodycz łagodzi moc trunku. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!!! Robiłam już dwa razy, wszyscy, którzy spróbowali trunku byli dobrego zdania.
    Często korzystam z Pani przepisów, są dokładne i (co ważne) już wypróbowane, więc nie sprawiają zawodu.

    OdpowiedzUsuń