niedziela, 17 października 2010
Wykwintne muffiny z jabłkami wg Aleex
Nareszcie niedziela. Wolna niedziela! Nikt, kto nie pracował w weekendy, nie doceni, jak jest to ważne, by niedzielę spędzać z bliskimi w domu. Na szczęście w tym tygodniu mam okazję być w domu, spokojnie ugotować obiad, upiec dla moich ukochanych Skarbów coś pysznego. Dziś wybór padł na wykwintne muffiny z jabłkami. Przepis wyszukałam w nowej książce „Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”, którą ostatnio kupiłam. Jest w niej mnóstwo ciekawych propozycji na małe smakołyki. Można znaleźć też praktyczne rady dotyczące pieczenia ciast oraz przepisy na muffiny z owocami, nadziewane, z alkoholem, odpowiednie na przyjęcia i wytrawne. Dziś proponuję pierwszy z wielu rarytasów. Polecam.
Składniki (na 14 sztuk):
• 2 duże jabłka
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1,5 szkl mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 jajko
• ½ szkl cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1/3 szkl oliwy
• 250 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem do 160 stopni C). W foremkach umieścić papilotki.
2. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
4. Jajko, cukier, cukier waniliowy, jogurt i oliwę dokładnie rozmieszać i połączyć z pokrojonymi jabłkami.
5. Do masy dodać mąkę, dokładnie wymieszać łyżką.
6. Foremki napełnić ciastem, wygładzić z wierzchu.
7. Piec muffiny 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu pozostawić jeszcze przez 5 minut, następnie ostrożnie wyjąć i ostudzić. (Uwaga: dość trudno się je wyjmuje z papilotek, najlepiej poczekać, aż zupełnie wystygną).
Smacznego.
Przepis dodany do akcji:
Sezon na jabłka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
te kawałki jabłek w środku zachęcają :)
OdpowiedzUsuńMuffinki mają taki fajny, muffinkowo-szarlotkowy, smak. Właśnie zajadam jedną razem z kawą. Pycha! A robi się je dosłownie 10 minut. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być te muffiny!
OdpowiedzUsuńMuffinki są przepyszne!!! Robię je bardzo często i znikają w błyskawicznym tempie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPycha! Bardzo delikatne, wilgotne.nic dodać nic ująć. Tak smakowaly że w ciągu chwili zniknęły z patery. Pieke z twoich przepisów. jestem młoda mężatka. Mój maz jest zachwycony moimi wypiekami ( a tak naprawdę Twoimi:-)) i mówi, że nikt mi w tym temacie nie dorówna :-)
OdpowiedzUsuńTo TWOJE wypieki chwali mąż :))) I świetnie, że odrobinę mogłam się do tego przyczynić. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa dodałam odrobinę cynamonu i mam mini szarlotki ��
OdpowiedzUsuń