.

.

wtorek, 26 października 2010

Kurczak Generał wg Aleex





Inspiracją do zrobienia takiego kurczaka był oczywiście program „Kuchenne rewolucje” i propozycja Magdy Gessler. Zastosowałam swoje ulubione przyprawy, pokombinowałam i oto jest – kurczak Generał jak malowany. Bardzo nam smakowało tak przyrządzone mięso. Było mięciutkie i soczyste z chrupiącą skórką i takim ciekawym posmakiem dodatków. Tylko musiałam je piec nieco dłużej niż tradycyjnie. Polecam.

Składniki:

• 1 duży kurczak
• oliwa
• przyprawy: do pieczonego kurczaka Kotanyi, słodka papryka, czosnek granulowany
• ziemniaki (dowolna ilość)
• jabłko
• 5 ząbków czosnku
• przyprawa do ziemniaków
• 1 mała butelka jasnego piwa
• sól

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka umyć. Natrzeć go z zewnątrz i wewnątrz mieszaniną przypraw i oliwy. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.



2. Na blaszce ułożyć obrane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki, przekrojone na pół ząbki czosnku, ćwiartki jabłka ze skórką. Skropić je oliwą, przyprawą do ziemniaków.
3. Na środku blachy postawić otworzoną małą butelkę z piwem. Płynu powinno być 2/3 objętości. Na butelkę nadziać kurczaka, aby na niej „siedział”. Ważne, by w skórze szyjki zrobić nacięcie, żeby wylot butelki nie była zasłonięty.





4. Tak przygotowany drób wstawić do piekarnika. Piec w 180-190 stopni C około 2 godzin.



5. Po upieczeniu ostrożnie zdjąć kurczaka z butelki i podzielić na porcje. Uwaga!!! Mięso i butelka są gorące!!!



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Kurczak na 1000 sposobów, Pomysły na smaczne obiady

40 komentarzy:

  1. U mnie też taki gościł :) bardzo delikatne mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze podoba mi się ten butelkowy kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama od lat robi takiego kurczaka. Cała rodzinka bardzo go lubi :) Ważne jest, żeby butelka z piwem nie była zimna bo może pęknąć w czasie pieczenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie piekł się na puszce. Ja znam ten przepis z ksiązki Pascala:)Rzeczywiście, kurczak jest bardzo soczysty

    OdpowiedzUsuń
  5. Nam też bardzo smakował. Polecam i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez tak robię kurczaka:) Ale do butelki wlewam wode:) Pyyycha:) A pokazała mi ten sposób Teściowa:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak wyszedl bardzo dobry, soczysty i dobrze przyprawiony jednym slowem rewelacja. Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. My też go bardzo lubimy :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam takiego kurczaka ale piwo mi nie wykipiało. Po zdjęciu kurczaka były pełne butelki. Czy ktoś wie dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak piwo nie kipi powinno dodać się szczyptę soli.

      Usuń
  10. Hmmm... ciekawe. Może temperatura była za niska??? Naprawdę nie wiem. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi też piwo nie wykipiało.Nawet zwiększyłam temperaturę do 220stopni i nic:/

    OdpowiedzUsuń
  12. mam w planach go przyrządzić, może napiszesz jakiej firmy ty piwo użyłaś skoro niektórym nie wykipiało? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. jad dodasz odrobinę soli do piwa to zacznie się "buzować" i piana będzie wypływać z butelki

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje pytanie dotyczy ziemniaków: czy wrzucić je na formę od razu czy może po jakimś czasie, jak kurczak już się zarumieni? Dwie godziny to nie będzie za długo aby opiec ziemniaki?
    Dziękuje za wspaniałe przepisy, umilają nam każdą niedzielę :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Marto - ziemniaki mają się UPIEC a nie opiec. Wkładam je na blaszkę surowe, dlatego pieczenie trwa długo. Jeśli chcesz użyć podgotowanych już ziemniaków, dodaj je w trakcie pieczenia kurczaka. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jutro stawiam Generała do piekarnika.

    Gregory75
    Pozdrawiam z Bielska-Białej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  17. Hej mam pytanie robiłam kurczaka ale niestety tak jak u wiekszosci piwo nie spływało i niewiem dlaczego a po dodaniu soli do piwa faktycznie piana sie zrobiła ale na krótko i potem znowu nic i szczerze nie było czuc ani troche piwa na miesku :(

    OdpowiedzUsuń
  18. a z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od piekarnika - ten na zdjęciach jest pieczony w zwykłym piekarniku bez termoobiegu. Robiłam go także z termoobiegiem, wychodzi i tak i tak. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  19. Twój komentarz będzie widoczny po zatwierdzeniu.



    tak pisze po wysłaniu posta pewno nie doda pani tego komentarza
    tylko te pochlebne pani dodaje
    trudno

    trzeba jednak powiedzieć że prawie w każdym przepisie jest mnóstwo chemii teraz w czasach kiedy promuje się zdrowe jedzenie glutaminian sodu nie wskazany !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę Pani/ Pana - ja wyrosłam już z wieku, w którym musiałabym budować swój wizerunek manipulując komentarzami. Publikuję zdecydowaną większość. Odrzucam brednie typu: " Po upieczeniu nie nadawało się do jedzenia" - pod przepisem na galaretkę z owocami. To prawda, że większość z komentarzy jest pozytywna z prostego powodu - przepisy są zawsze sprawdzone. Widocznie moim czytelnikom odpowiadają.

      Mam jednak zasadę, że podejmuję dyskusję z osobami, które się przedstawiają, a nie z tymi, które są Anonimami.

      Co do "mnóstwa chemii" w przepisach - wyraziła Pani/ Pan swoje zdanie. Ja mam inne. Sądzę, że każdy pozostanie przy swoim. Jestem przekonana, że Internet jest tak obfitym zbiorem różnorodnych przepisów, iż na pewno Pani/ Pan znajdzie wśród nich swoje miejsce z wyłącznie zdrowym jedzeniem. Życzę powodzenia podczas szukania.

      Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  20. Witam. Chce zrobic takiego kurczaka ale nie wiem jakiej objętości ma byc piwo? 0,5 litra czy 0,33 litra? piec na najnizszym poziomie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam. Na jakim poziomie piec kurczaka? obie grzałki maja byc właczone? Pozdrawiam i prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę kurczaka w opcji : dolna grzałka + termoobieg. Wstawiam go na najniższy poziom piekarnika, bo na inny się nie mieści - jest za wysoki. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  22. Dziękuje za odpowiedz :) czy piwo moze byc pol litrowe i czy wstawiac kurczaka do zimnego czy nagrzanego piekarnika? Pozdrawiam...Ps. Twoje przepisy są rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie go pieke w temperaturze 190 stopni (grzałka dolna plus termoobieg) i piwo mi nie wycieka mimo tego ze dodalam soli. Co jeszcze moge zrobic? Piecze sie pol godziny i juz jest przypieczony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okryj kurczaka folią, aby się nie spalił. Możesz trochę obniżyć temperaturę. Folię zdejmij chwilę przed końcem pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. Droga Aleex podasz nazwę piwa na jakim robisz tego kurczaka???

    Pozdrawiam Szymon

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo podoba mi sie Pani przepis ;-)
    ale rowniez podpisuje sie pod prosba o podanie nazwy piwa, które najlepiej sie sprawdza (tzn pieni sie).
    pozdrawiam,
    Irmina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marka piwa jest obojętna. Ważne, aby butelka była mała 0,3 litra i ze szkła. Ono rozgrzewa się podczas pieczenia, rozgrzewa piwo, a ono się pieni. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  26. Witam.
    Mój kurczak piekł się na butelce 0,5 litra, tak jak podałaś w przepisie zostawiłam w niej 2/3 płynu jednak piwo się nie wylewało z butelki w trakcie pieczenia :( po wyjęciu z piekarnika było w niej tyle samo piwa co przed włożeniem. Kurczak jednak wyszedł pyszny i soczysty.
    Ziemniaczki musiałam jednak wyciągnąć wcześniej bo by się całkiem spaliły.
    Piekłam z termoobiegiem w temperaturze 180-190.
    Pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  27. tej musisz otworzyć te piwo, to wycieknie i będzie git/ ;)
    pozzdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
  28. Kurczak bardzo smaczny!Tylko PIWKO SIĘ NIE WYLEWAŁO !!!

    OdpowiedzUsuń
  29. chyle czoła bardzo pyszny wyszedł smacznego panie generale;)) hihi

    OdpowiedzUsuń
  30. Pomysł na takiego kurczaka zrodził się w Naszej rodzince po kuchennych rewolucjach. Faktycznie - palce lizać, nie dość że jest super soczysty to jeszcze otacza go niesamowicie chrupka skórka. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Zapisuję przepis i robię na niedzielę:) Mam nadzieję, że piwko wykipi. Bardzo lubię Pani przepisy. Pani szynka świąteczna jest u nas nie tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja piekę na półlitrowej butelce napełnionej do pełna i nie musi to być piwo ostatnio miałam własny do butelki sok, pomarańczowy i też był super, grzałka Góra dół bez termoobiegu w temp 200

    OdpowiedzUsuń