poniedziałek, 3 października 2011
Wyjątkowe śledzie wg Aleex
Niedawno, podczas spotkania przy szwedzkim stole, zobaczyłam, że przy jednym z półmisków kręci się wyjątkowo dużo ludzi, którzy głośno zachwalają jakąś potrawę. Podeszłam bliżej i poczułam lekkie rozczarowanie. Zobaczyłam po prostu śledzie. Zwyczajne śledzie. Skusiłam się na nie tylko dlatego, że był to jeden z dni, podczas których ze słodyczy najbardziej pasują nam właśnie śledzie. I wiecie co? Smakowały rewelacyjnie! Tak dobrze, że podeszłam do organizatorki spotkania i poprosiłam dyskretnie o przepis. Dostałam go bez problemu. Zrobiłam je w domu i wyszły takie same, po prostu pyszne! Zachwyciła się nimi cała rodzina. Od tej pory systematycznie będą pojawiać się na naszym stole. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam.
Składniki:
• 70 dag marynowanych płatów śledziowych
• 5-6 średnich cebul
• majeranek
• oliwa
• cukier
Sposób przygotowania:
1. Każdy płat śledziowy opłukać pod bieżącą wodą, zdjąć z niego skórę i pokroić na kawałki.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i wymieszać z majerankiem.
3. W słoikach układać warstwami: cebulę – śledzie – cebulę – śledzie.
4. Każdy słoik zalać oliwą. Na wierzchu posypać szczyptą cukru, lekko zamieszać.
5. Słoiczki odstawić do lodówki. Po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia, smakują wyjątkowo.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Intryguje mnie ten majeranek. Do śledzi to jak dla mnie mało spotykany dodatek i pewnie na tym polega ich wyjątkowość.
OdpowiedzUsuńz majerankiem muszą być pycha, ale cukier?:)
OdpowiedzUsuńZwyczajne śledzie , ale na pewno smakują wspaniale...to coś dla mojego męża -uwielbia potrawy[ śledzie też] , gdzie jest dużo cebuli..
OdpowiedzUsuńDziewczyny - wszystko jak w przepisie: i majeranek, i cukier. Cukru jest odrobina. Balansuje on smak marynowanych filetów. Majeranek jest fajnym smakowo dodatkiem, całość jest - rewelacyjna! A śledzie niby zwykłe, ale wyraziste w smaku, bardzo, bardzo smaczne. Wyjątkowo dobre. Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuńczy te sledzie marynowane sa w occie?
OdpowiedzUsuńAleex, mam pytanie-MARYNOWANE znaczy takie ze słoiczka w occie? czy takie jak matjasy , w takim opakowaniu z folii, lekko solone? nie chce spieprzyć, wiec pytam:)))
OdpowiedzUsuńBasiu - marynowane, czyli w occie. U mnie kupuję je u pani na stoisku rybnym. Ma ona dwa duże wiaderka - w jednym są solone matiasy, a w drugim takie same płaty śledziowe, ale w zalewie octowej. Do TEGO przepisu kupuję te w zalewie octowej. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDzięki, Aleex! Zrobię na piątek!Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńZnam te śledzie od lat, są naprawdę pyszne! Ak
OdpowiedzUsuńIle słoiczków muszę przygotować?
OdpowiedzUsuńNo i czy w ogle muszą te śledzie być w słoikach czy można wszystko włożyć do jednego naczynia?
Słoików cholipcia u mnie brak :( A chętnie bym skorzystała z przepisu.
Pozdro, Ewa
Ewo - nie muszą to być słoiczki. Może być jakiś plastikowy pojemniczek lub naczynie kamionkowe. A jeśli chodzi o ilość słoików, to potrzeba tyle, ile jest na zdjęciu. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAaaaa, zrobiłam właśnie rafaello z Twojego przepisu! Co prawda biszkopt upiekłam w okrągłej formie, bo miał być tort, a do górnej warstwy kremu od razu dodałam wiórki, ale ciasto wygląda obłędnie i nie omieszkałam się wyjeść wszystkiego, co zostało w misce, a nie dało się wyskrobać łyżką :D
OdpowiedzUsuńŚledziki zapowiadają się super - zresztą jak wiele Twoich przepisów, które znam jeszcze z WŻ. Mam pytanko - jak długo można je przechowywać? Pozdrawiam - grazka13.
OdpowiedzUsuńgrażko13 - w lodówce na pewno kilka dni, nawet do tygodnia. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńRobię takie ale z estragonem
OdpowiedzUsuńśledzie pycha-pozdrawiam serdecznie.próbowałam inne przepisy i wszystko wychodzi smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakują. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne śledziki:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy do tych sledzi ma byc oliwa czy może być olej?
OdpowiedzUsuńMoże być olej dobrej jakości. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńaleex a ja mam takie pytanko bo u nas w Irlandii w polskim sklepie matiasy są w oliwie czy ja mogę je użyc?pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńWyjątkowość tych śledzi polega na tym, że płaty mają być marynowane. Jeśli takich nie ma, możesz użyć solonych, ale dodaj do każdego słoiczka troszkę, około 1 łyżeczki, octu. Musi on sprawić, żeby śledzie były wyraziste w smaku, a nie mdłe. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńFantastyczne są te śledzie!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy i za chwilę zabieram się za nie ponownie:D
Dziękuję za przepis;-)
witam wlasnie robie śledziki ale ile tego majeranku? Ania
OdpowiedzUsuńAniu - majeranku dodajesz "na oko" - jeśli lubisz mniej, to niewiele, jeśli więcej to więcej. Zobacz na zdjęciach, ja sypię ok. 1,5 łyżki. Jak wymieszasz z cebulą - powinno go być widać. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńtak tez zrobiłam Aleex -dzis juz probowalam sa pyszne ! szkoda tylko,ze pachna malenizna hihih tzn znikaja szybciej niz sie je robi hih .Aleeks chcialam jeszcze tak na marginesie napisac ,ze robimy w te swieta twoj schabik i szynke i orzechowca ,i jeszcze rybke po japońsku !!!! przepisy sa niesamowite ! Wesołych Swiat !!!!!
UsuńWitam! W mojej kuchni też króluje w tym roku KUCHNIA ALEEX.Sledzie rzeczywiście wyjątkowe .Ryba po japońsku też bardzo wszystkim smakowala /15 osób na Wigilji/A w lodówce jeszcze polędwica dojrzewająca, szynka w marynacie / ta z dodatkiem majonezu/ schabik w musztardzie A ciasta to labedzi puch oczywiście i ..czarny duet,,Jutro degustacja....Jeszcze raz radosnych i spokojnych SWIAT!!! Pozdrawiam Krystyna
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Życzę smacznego i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJutro idę na śledzika więc postanowiłam wypróbować ten przepis:) Śledzie stały całą noc w lodówce a dzisiaj ich spróbowałam, przyznam ,że wyszły takie pyszne, że od razu zjadłam cały słoik, na szczęście jeszcze trochę zostało;) i pewnie jutro na imprezce wygram konkurs na najlepsze śledziki... :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię śledzie, czasem najdzie mnie nieoczekiwana chęć na śledzika z cebulką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te śledziki, mogę jeść na okrągło :) świetny przepis i do tego bardzo prosty. Pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuńCzy można dodać czosnek i w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńCzy do śledzików można dodać czosnek i w jakiej Ilości?
OdpowiedzUsuńZ czosnkiem smak się zupełnie zmieni. Nie polecam.
UsuńAle zawsze może powstać nowy przepis - jeśli lubicie :) Pozdrawiam, Aleex :)