poniedziałek, 10 października 2011
Zapiekany schab z boczkiem i pieczarkami wg Aleex
Nie odpoczęłam podczas weekendu. Męczyła mnie migrena i jakieś ogólnie złe samopoczucie. Przejęłam się wiadomością o odejściu kolegi. Nie miałam ochoty dosłownie na nic. Ledwo dotarłam na wybory, ale tego nie mogłam po prostu odpuścić.
Z niechęcią wzięłam się za przygotowanie obiadu. Niedawno znalazłam fajny przepis, który postanowiłam wypróbować. Okazało się, że danie wyszło wyśmienite. No i na szczęście nie wymagało wiele pracy. Gwiazdeczka, która przyjechała na 2 godziny, by zagłosować i załapała się na domowy obiad, wzięła ze sobą resztę mięsa. Dzisiaj razem z M. je zjedli i wciąż bardzo im smakowało. Nam też. Polecam.
Składniki:
• 1 kg schabu bez kości
• 50 dag pieczarek
• 20-30 dag wędzonego boczku
• 3 cebule
• 0,5 l śmietanki 30% (słodkiej)
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni.
2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i na koniec wrzucić pokrojone pieczarki.
3. Całość smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawić do smaku.
4. Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
5. Smażyć mięso bez panierki na gorącym oleju na złoty kolor.
6. Schab włożyć do brytfanki bądź naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć pieczarki z boczkiem i cebulą. Ja układałam składniki warstwami.
7. Wszystko zalać śmietanką i wstawić pod przykryciem do piekarnika.
8. Piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kobieto!!! tak przed spaniem? i znowu zgłodniałam zanurzając się w zapach smażonego boczku i innych smakowitości !!!!buuuu
OdpowiedzUsuńNie płacz tylko zrób w wolnej chwili :)))) Pycha!!!
OdpowiedzUsuńAleex? z niechęcią zabrałaś się za obiad? nie wierzę psze Pani :)
OdpowiedzUsuńchiba się ośmiele mojemu panowi zrobić-w kóńcu powiadają, że przez flaczki do serducha :D
Buziaki jesiennie , ale gorace :*
Bogini
ha ha ale mi się spodobało :)
sycąco, zdecydowania dla chłopa:)
OdpowiedzUsuńSycące, ale pyszne. Dla kobitek też, choć w mniejszych ilościach. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam,przepisy sa fantastyczne,bardzo dużo korzystam z nich,ale mam prośbe o przepisy na dania z dyni/ciasta,przetwory itp./dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDynia??? Może za jakiś czas. Jeszcze się do niej nie przekonałam :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńA czy próbowałas to robić przygotowując wszystkie składniki a dopiero później włożyć to do piekarnika? Tak myśle o jakiejś imprezie. przygotować pieczarki z boczkiem usmazyć kotlety a jak przyjdzie pora włożyc do naczynia i zapiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Przemek
Przemku - robiłam tak, jak w przepisie. Możesz jednak przygotować wszystko wcześniej, a potem zapiekać, jak przyjdą goście. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAleex zrobilam dzisiaj na obiad pychotka:)wszystkim smakowalo bez wyjatku;p aha i chcialam jeszcze napisac ze zrobilam tez twoja cytrynowke:)i tez swietna(tzn maz tak twierdzi robi sobie drinka sprite+cytrynowka)napewno jeszcze nie jeden twoj przepis wyprobuje:)
OdpowiedzUsuńMadzia:)
Fajnie, że Wam smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńJenyy :)) ja się przymierzam do tego dania 4 miesiąc :| aż mi wstyd.
OdpowiedzUsuńMięso w zamrażarce niedługo się przeterminuje :((
Przecież to jest pyszne i proste :|
ech, ech ...
alem oporna , chlip chlip
Buziaki!! :*
Ksenuś, nie ociągaj się, tylko rób! M. będzie zachwycony. Zmiękczysz jego serce po tym walentynkowyn wysyłaniu go w trasę ;))) Całuski.
UsuńAleex :) nie uwierzysz... nie załamuj rąk nade mną, ino tylko Ci napiszę, że w święta będzie ten nieszczęsny schab ;) wiem, wiem, nic nie mów :))
Usuńoczywiście nie omieszkam napisać Ci JAK TO LECIAŁO :D
Buziaki!!!!!!!!!!!!!!!!!
:*:*:*:*:*:*:*:*:*
Nareszcie się odważyłaś :)))))))) Trzymam kciuki i czekam na relację. Pa pa :)))))))))
UsuńMniam, porządne żarełko a nie jakieś zielska, to rozumiem, tak trzymaj!
OdpowiedzUsuńSmakowitosci;) Chyba znalazlam cos na dzisiejszy obiadek;)
OdpowiedzUsuńNa pewno bedzie pyyyyszne!
ahhh... pyszności i to przez przypadek znalazlam ten przepis... Otóż mięsko i pieczaeki przygotowane, chcialam zrobic zawijaski a tu cóż,... okazalo się, że mój brat złamał tłuczek hehe i niestety muaialam sobie jakos poradzic i to danie zdecydownie nie wymagalo mega rozbicia tłuczkiem :) i wyszło pyszne :))) A dodam jeszcze ze troszke sera dodalam na wierzch mniami :))
OdpowiedzUsuńWitam,Czy musze jest konieczne przykrywanie naczynia zaroodpornego??Pytam poniewaz nie posoiadam pokrywki i nie wiem jak to zrobic.
OdpowiedzUsuńPrzykryj naczynie folią aluminiową na czas pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzisiaj robilam na obiad. Szczerze polecam! Danie naprwde jest PYYYCHA z reszta jak caly ten blog! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Paula.
Witam
OdpowiedzUsuńI kolejny Twój przepis , który chcę wypróbować , tylko mam jedno pytanie . Zawsze przy zapiekaniu mam problem, bo nie wiem na którym poziomie piekarnika mam zapiekać . Bardzo proszę o odpowiedż
pozdrawiam serdecznie
Agata
Agato - na środku lub na drugim od dołu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepis rewelacyjny !!! Nawet ja ,mimo mojej wrodzonej niechęci do grzybów,skuszona okrzykami zachwytu mojej rodziny i niesamowitym zapachem zjadłam jeden kawałek :)))
Usuńpozdrawiam Agata
Wygląda na bardzo smaczne! Aleex często wpadam na Twoje przepisy gdy szukam inspiracji i jeszcze się nie zawiodłam także chyba zaryzykuję bez uprzedniego testowania i podam gościom na urodzinach :) mam nadzieję, że mi wyjdzie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrób, na pewno będzie smakować :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńobserwuję blog od niedawna, dziś na obiad był schabik- mąż zadowolony, ja również- pychota na niedzielny obiadek:) dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńAle boczek wędzony ma być parzony czy surowy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Edie
Lepiej jeśli będzie parzony :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa można dodac smietane 18% ?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować, choć może nie zapiec się tak jak 30% i ma tendencję do warzenia się. Pozdrawiam,Aleex :)
UsuńWyśmienity, delikatny, rozpływący się w ustach, osadzający w biodrach :) Rewelacja, polecam zrobić każdemu...Jeszcze lepszy następnego dnia, jak smaki się przegryzą.. Dziekuję za przepis - Agaru
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!!! Mega pyszny obiadek. Szczerze polecam!!!
OdpowiedzUsuńPytanie za 100pkt. - czy można tą potrawę zamrozić ?
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj naprawdę bardzo dobry schab, przepis godny wypróbowania, jeszcze nie raz powtórzę:-)
OdpowiedzUsuń