niedziela, 16 października 2011
Rolada francuska z mięsem i pieczarkami wg Aleex
Dzisiaj proponuję Wam pyszną roladę z ciasta francuskiego. Wypełniłam ją farszem mięsno – pieczarkowym, ale tak naprawdę nadzienie możecie zrobić takie, jakie przyjdzie Wam do głowy. Rolada wspaniale smakuje na ciepło, ale Dario podjadał ją także po wystudzeniu, na zimno. Polecam.
Składniki:
• 1 płat ciasta francuskiego
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• ½ kg mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego)
• 2 jajka
• 3-4 łyżki tartej bułki
• oliwa
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki farszu: pieczarki obrać i umyć, mięso wyłożyć na talerzyk, cebulę pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę.
3. Do cebuli włożyć pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu.
4. Do grzybów z cebulą dodać mielone mięso. Rozdrobnić je i podsmażyć.
5. Farsz przełożyć do miseczki i ostudzić.
6. Dodać do farszu 1 jajko i bułkę tartą, wyrobić. Masa nie będzie jednolita. Doprawić.
7. Ciasto francuskie rozwinąć. Wyłożyć na nie farsz.
8. Ciasto z farszem zwinąć w roladę.
9. Roladę posmarować rozkłóconym jajkiem, zrobić kilka malutkich nacięć na wierzchu, by para miała ujście i wstawić do nagrzanego piekarnika.
10. Piec około 40 minut w 200 stopniach C (grzałka dolna + termoobieg).
11. Ostrożnie przełożyć roladę na deskę, kroić ostrym nożem na porcje.
12. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Aleex czytasz w moich myślach !!!
OdpowiedzUsuńW lodówce mam ciasto francuskie i zastanawiałam się co z nim zrobić - parówki w cieście już mi się objadły :D jutro dokupię pieczarki i jak zalazł :)
Pozdrawiam darusia_87
napchana po brzegi ;) super
OdpowiedzUsuńczegoś takiego jeszcze nie jadłam... Farsz bardzo mi odpowiada! co tu dużo mówić-jestem zachwycona tym przepisem i na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńprzełykam ślinę i nic nie powiem, bo żem głodna na widok takich smakołyków
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :))))))))
OdpowiedzUsuńŚwietne. Proste, szybkie i pyszne. Nie pierwszy i nie ostatni przepis Aleex , który wypróbowałam i jak zawsze się nie zawiodłam.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten przepis....
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że się podoba :) A danie jakie smaczne :)))))) Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuńFAJNE TE TWOJE PRZEPISY ALE ZASTANAWIA MNIE JEDNO TERAZ SIĘ MÓWI TYLE O TYCH GOTOWCACH Z TOREBEK ŻE GLUTAMINIAN SODU ITD.
OdpowiedzUsuńDLACZEGO DODAJESZ TO DO SWOICH PRZEPISÓW ?
NIE LEPIEJ DODAWAĆ ŚWIERZE ZIOŁA I SWOJE PRZYPRAWY?
A gdzie tutaj widzisz sztuczne dodatki? Chyba wybrałaś/-eś nie ten przepis? To prawda, czasami dodaję do przepisów gotowe produkty. Jestem zdania, że jeśli czasu do czasu pojawi się coś gotowego w naszym jadłospisie, to świat się nie zawali. Poza tym pokazuję na swoim blogu zwykłą kuchnię - codzienną, a ja nie zawsze mam możliwość, by skorzystać wyłącznie ze świeżych dodatków. Pokazuję przepis po to, by był on inspiracją. Jeśli kogoś rażą moje dodatki, to może je zastąpić innymi. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńmniam robiłam już kilka razy bardzo podobny ale zgubiłam przepis wolę więc odmierzone co i ile trzeba, skorzystam:*
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do obserwowania mnie:* http://adia19888.blogspot.com/
Całuski
wypróbowałam ten przepis, jest godny polecenia dodałam tylko natki pietruszki do farszu
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na obiad, dałam trochę więcej mięsa, mniej pieczarek
OdpowiedzUsuńi czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, też rolada była smaczna, dzięki za fajny pomysł na obiad, pozdrawiam
Super, rolada była przepyszna. Zrobiłam ją wczoraj na obiad. Pozdrawiam Nauczycielkę - nauczycielka ;)
OdpowiedzUsuńchcialabym ciasto francuskie zrobic samodzielnie .Czy to jest trudne?
OdpowiedzUsuńNo cóż... na pewno bardzo pracochłonne :) Pewnie też dość trudne. Nie potrafię ocenić obiektywnie, bo sama jeszcze się nie odważyłam, aby zrobić je samodzielnie. Wciąż brak czasu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńChciałam się tylko dowiedzieć czy farsz nie wypłynie ze środka kiedy go zacznę kroić? Ta rolada wygląda obłędnie!! I muszę ją zrobić jak najszybciej!!
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciach - farsz nie wypływa. Polecam i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda pysznie. Mam jednak pytanie czy ciasto, które podczas zaijania rolady dostanie się do wnętrza jest dopieczone. Mam wątpliwości, bo przecież styka się z wilgotnym farszem
OdpowiedzUsuńNie jest chrupiące, ale upieczone. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRolada wyszla fantastyczna, dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że Wam smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex,
OdpowiedzUsuńmnie nie wyszło :( Nie wiem, co zrobiłam źle, ale farsz zaczął przeciekać i 'wychodzić' z ciasta jak je chciałam zwinąć w rulon. Nie wiem, czy masa była zbyt ciężka czy ciasto za cienkie (standardowe, kupowane).
pozdrawiam
aśka
Być może ciasto było po prostu za cienkie. A może farsz rzeczywiście zbyt ciężki? Szkoda, że się nie udało :( Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex,
Usuńdziękuję za odpowiedź. Przepis jest na tyle kuszący, że nie ma zmiłuj. Spróbuję jeszcze raz ! :) A z jakiej firmy było Twoje ciasto francuskie?
Nazwy firmy Ci nie podam, ale zawsze kupuję ciasto francuskie w Lidlu :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex,
Usuńi to mi wystarczyło ;) Dziękuję Ci bardzo za pomoc !
pozdrawiam
aśka
A może dodałaś farsz razem z "sosem" który się wytworzył podczas smażenia???
UsuńJa po usmażeniu farszu wrzuciłag go na durszlak, żeby wszystko wyciekło i po wystudzeniu wyłożyłam na ciasto, które kupiłam w Biedronce. Kupiłam dwa różne, jedno tradycyjne, a drugie delikatne, które było cienkie jak papier do pieczenia i oba wyszły znakomicie!
Przepis przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze pokrojone w kosteczke plastry szynki.
Mniam :-D
Wlasnie zjedlismy....pycha.Zmodyfikowalam dalam 30dkg miesa,6 wiekszych pieczarek,1/4czerw.papryki i zapomnialam dac jajko ;) do tego zmontowalam szybka salatke z salaty lodowej i kolacyjka bez chleba sie obeszla.Szybki przepis.Polecam!pycha. Monika
OdpowiedzUsuńMimo iż rolada pękła podczas pieczenia to i tak była pycha.
OdpowiedzUsuńznakomita!!!ja dodałam jeszcze troszke pokrojonej papryki i sera pokrojonego w kostke!!!rewelacaj!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam na obiad. Super! Robiłam z mięsa wieprzowego...następnym razem dodam paprykę-będzie kolorowo :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam na obiad. super!...następnym razem dodam trochę papryki - będzie kolorowo :)
OdpowiedzUsuń