niedziela, 16 października 2011

Rolada francuska z mięsem i pieczarkami wg Aleex





Dzisiaj proponuję Wam pyszną roladę z ciasta francuskiego. Wypełniłam ją farszem mięsno – pieczarkowym, ale tak naprawdę nadzienie możecie zrobić takie, jakie przyjdzie Wam do głowy. Rolada wspaniale smakuje na ciepło, ale Dario podjadał ją także po wystudzeniu, na zimno. Polecam.

Składniki:

• 1 płat ciasta francuskiego
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• ½ kg mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego)
• 2 jajka
• 3-4 łyżki tartej bułki
• oliwa
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Przygotować składniki farszu: pieczarki obrać i umyć, mięso wyłożyć na talerzyk, cebulę pokroić w kostkę.



2. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę.



3. Do cebuli włożyć pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu.



4. Do grzybów z cebulą dodać mielone mięso. Rozdrobnić je i podsmażyć.





5. Farsz przełożyć do miseczki i ostudzić.



6. Dodać do farszu 1 jajko i bułkę tartą, wyrobić. Masa nie będzie jednolita. Doprawić.
7. Ciasto francuskie rozwinąć. Wyłożyć na nie farsz.



8. Ciasto z farszem zwinąć w roladę.



9. Roladę posmarować rozkłóconym jajkiem, zrobić kilka malutkich nacięć na wierzchu, by para miała ujście i wstawić do nagrzanego piekarnika.





10. Piec około 40 minut w 200 stopniach C (grzałka dolna + termoobieg).



11. Ostrożnie przełożyć roladę na deskę, kroić ostrym nożem na porcje.



12. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

23 komentarze:

  1. Aleex czytasz w moich myślach !!!
    W lodówce mam ciasto francuskie i zastanawiałam się co z nim zrobić - parówki w cieście już mi się objadły :D jutro dokupię pieczarki i jak zalazł :)
    Pozdrawiam darusia_87

    OdpowiedzUsuń
  2. czegoś takiego jeszcze nie jadłam... Farsz bardzo mi odpowiada! co tu dużo mówić-jestem zachwycona tym przepisem i na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przełykam ślinę i nic nie powiem, bo żem głodna na widok takich smakołyków

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne. Proste, szybkie i pyszne. Nie pierwszy i nie ostatni przepis Aleex , który wypróbowałam i jak zawsze się nie zawiodłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się ten przepis....

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wątpię, że się podoba :) A danie jakie smaczne :)))))) Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. FAJNE TE TWOJE PRZEPISY ALE ZASTANAWIA MNIE JEDNO TERAZ SIĘ MÓWI TYLE O TYCH GOTOWCACH Z TOREBEK ŻE GLUTAMINIAN SODU ITD.
    DLACZEGO DODAJESZ TO DO SWOICH PRZEPISÓW ?
    NIE LEPIEJ DODAWAĆ ŚWIERZE ZIOŁA I SWOJE PRZYPRAWY?

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdzie tutaj widzisz sztuczne dodatki? Chyba wybrałaś/-eś nie ten przepis? To prawda, czasami dodaję do przepisów gotowe produkty. Jestem zdania, że jeśli czasu do czasu pojawi się coś gotowego w naszym jadłospisie, to świat się nie zawali. Poza tym pokazuję na swoim blogu zwykłą kuchnię - codzienną, a ja nie zawsze mam możliwość, by skorzystać wyłącznie ze świeżych dodatków. Pokazuję przepis po to, by był on inspiracją. Jeśli kogoś rażą moje dodatki, to może je zastąpić innymi. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam robiłam już kilka razy bardzo podobny ale zgubiłam przepis wolę więc odmierzone co i ile trzeba, skorzystam:*

    obserwuję i zapraszam do obserwowania mnie:* http://adia19888.blogspot.com/

    Całuski

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam ten przepis, jest godny polecenia dodałam tylko natki pietruszki do farszu

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam dzisiaj na obiad, dałam trochę więcej mięsa, mniej pieczarek
    i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, też rolada była smaczna, dzięki za fajny pomysł na obiad, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, rolada była przepyszna. Zrobiłam ją wczoraj na obiad. Pozdrawiam Nauczycielkę - nauczycielka ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. chcialabym ciasto francuskie zrobic samodzielnie .Czy to jest trudne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż... na pewno bardzo pracochłonne :) Pewnie też dość trudne. Nie potrafię ocenić obiektywnie, bo sama jeszcze się nie odważyłam, aby zrobić je samodzielnie. Wciąż brak czasu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. Chciałam się tylko dowiedzieć czy farsz nie wypłynie ze środka kiedy go zacznę kroić? Ta rolada wygląda obłędnie!! I muszę ją zrobić jak najszybciej!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciach - farsz nie wypływa. Polecam i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Wygląda pysznie. Mam jednak pytanie czy ciasto, które podczas zaijania rolady dostanie się do wnętrza jest dopieczone. Mam wątpliwości, bo przecież styka się z wilgotnym farszem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest chrupiące, ale upieczone. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Rolada wyszla fantastyczna, dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że Wam smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń