.

.

czwartek, 20 października 2011

Puszysta szarlotka wg Aleex





Znów zapraszam na szarlotkę, tym razem z tego przepisu. No bo na co, jeśli za oknem jesienna pogoda? Z nieba siąpi, chłód, szczególnie wieczorem, jest przejmujący. W takie ponure popołudnie nie ma nic lepszego niż pyszna porcja ciasta z jabłkami i filiżanka gorącej herbaty. Spróbujcie.

Składniki:


• 5 jajek
• 1,5 szklanki mąki tortowej
• 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
• 250 g margaryny lub masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 szklanki cukru
• 1 kisiel cytrynowy (ja zastąpiłam 1 pełną łyżką mąki ziemniaczanej)
• 1 kg jabłek
• cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


1. Jabłka pokroić w kostkę (lub inaczej, jak chcemy) , dodać ½ szklanki cukru, jeśli lubimy – cynamon i smażyć ok.10 min. Do lekko wystudzonych jabłek dodać sypki kisiel (lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), dokładnie wymieszać.





2. Tłuszcz roztopić.
3. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.





4. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i ciepłą margarynę.







5. Połowę ciasta wyłożyć do formy i podpiec w temp.180 C ok . 15 min.





6. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i przykryć pozostałym ciastem .





7. Piec w temp. 180 C ( termoobieg 150 - 160 C )ok.45 min.





8. Podawać posypaną cukrem pudrem lub z lodami i bitą śmietaną.



Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Mmm cudownie i pysznie wygląda. Uwielbiam w Twoim blogu to, że pokazujesz krok po kroku i jest łatwiej takim osobą jak ja, które nie potrafią gotować i piec:D Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że mogę pomóc. A szarlotkę polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby każdy szarlotkę robi ale każda inna. Ta prezentuje się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też wczoraj była szarlotka:) Uwielbiam szarlotki:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotki i jesień to bardzo udany duet.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam już wśród swoich przepisów sporo szarlotek i, rzeczywiście, każda jest inna, ale każda ma w sobie to "coś". Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mam przepis na "szarlotkę inaczej" -jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.Przepis,prześlę na e-maila.Pozdrawiam,R.G.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie :))) No to czekam i z góry dziękuję, Renatko :))) Aleex

    OdpowiedzUsuń
  9. kolejny super przepis. Mój brat kocha szarlotkę a ja lubie experymentować. Rekord czasu zniknięcia szarlotki (dotychczas wynosił 2 godziny od momentu wyjęcia z pieca) nie został pobity tylko dla tego iż upiekłam ją dzień przed przyjazdem brata.
    Aleex wielkie dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. zaraz zabieram sie za pieczenie twojego ciasta oj mysle ze bedzie pyszne.pozdrawiam chaborka

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepisik, smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  12. włśnie wyjęty z pieca :) jutro zobaczymy co mi z tego wyszło :)
    Pozdrawiam Przemek

    OdpowiedzUsuń
  13. jest bardzo dobry:)
    Pozdrawiam Przemek

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka, puszysta, smaczna. super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanie, jaka jest wielkość blaszki. Bardzo lubię Twój blog Aleex, ale proszę Cię o to abyś podawała wielkośc formy, bo nie we wszystkich Twoich przepisach podajesz,a ja zawsze mam z tym problem.
    Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidko - wymiary blaszki : 21x29,5. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Moja szarlotka tak jakby opadła, nie wygląda tak jak Twoja, czy mogłam coś nie tak dodać? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że coś musiało pójść "nie tak", skoro opadła. Może niedokładnie wymieszane ciasto? A może coś zupełnie innego? Czasami ciasta nie udają się tak, jakbyśmy chcieli. Może kolejna próba będzie bardziej udana? Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Dzisiaj piekłam, przepyszna i bardzo delikatna. Dziekuje i polecam. Monika.

    OdpowiedzUsuń