.

.

poniedziałek, 10 października 2011

Zapiekany schab z boczkiem i pieczarkami wg Aleex





Nie odpoczęłam podczas weekendu. Męczyła mnie migrena i jakieś ogólnie złe samopoczucie. Przejęłam się wiadomością o odejściu kolegi. Nie miałam ochoty dosłownie na nic. Ledwo dotarłam na wybory, ale tego nie mogłam po prostu odpuścić.
Z niechęcią wzięłam się za przygotowanie obiadu. Niedawno znalazłam fajny przepis, który postanowiłam wypróbować. Okazało się, że danie wyszło wyśmienite. No i na szczęście nie wymagało wiele pracy. Gwiazdeczka, która przyjechała na 2 godziny, by zagłosować i załapała się na domowy obiad, wzięła ze sobą resztę mięsa. Dzisiaj razem z M. je zjedli i wciąż bardzo im smakowało. Nam też. Polecam.


Składniki:


• 1 kg schabu bez kości
• 50 dag pieczarek
• 20-30 dag wędzonego boczku
• 3 cebule
• 0,5 l śmietanki 30% (słodkiej)
• sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:


1. Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni.





2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i na koniec wrzucić pokrojone pieczarki.





3. Całość smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawić do smaku.





4. Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem.



5. Smażyć mięso bez panierki na gorącym oleju na złoty kolor.



6. Schab włożyć do brytfanki bądź naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć pieczarki z boczkiem i cebulą. Ja układałam składniki warstwami.





7. Wszystko zalać śmietanką i wstawić pod przykryciem do piekarnika.





8. Piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

35 komentarzy:

  1. kobieto!!! tak przed spaniem? i znowu zgłodniałam zanurzając się w zapach smażonego boczku i innych smakowitości !!!!buuuu

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie płacz tylko zrób w wolnej chwili :)))) Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleex? z niechęcią zabrałaś się za obiad? nie wierzę psze Pani :)
    chiba się ośmiele mojemu panowi zrobić-w kóńcu powiadają, że przez flaczki do serducha :D
    Buziaki jesiennie , ale gorace :*
    Bogini
    ha ha ale mi się spodobało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sycąco, zdecydowania dla chłopa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sycące, ale pyszne. Dla kobitek też, choć w mniejszych ilościach. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,przepisy sa fantastyczne,bardzo dużo korzystam z nich,ale mam prośbe o przepisy na dania z dyni/ciasta,przetwory itp./dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dynia??? Może za jakiś czas. Jeszcze się do niej nie przekonałam :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy próbowałas to robić przygotowując wszystkie składniki a dopiero później włożyć to do piekarnika? Tak myśle o jakiejś imprezie. przygotować pieczarki z boczkiem usmazyć kotlety a jak przyjdzie pora włożyc do naczynia i zapiec.
    Pozdrawiam Przemek

    OdpowiedzUsuń
  9. Przemku - robiłam tak, jak w przepisie. Możesz jednak przygotować wszystko wcześniej, a potem zapiekać, jak przyjdą goście. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Aleex zrobilam dzisiaj na obiad pychotka:)wszystkim smakowalo bez wyjatku;p aha i chcialam jeszcze napisac ze zrobilam tez twoja cytrynowke:)i tez swietna(tzn maz tak twierdzi robi sobie drinka sprite+cytrynowka)napewno jeszcze nie jeden twoj przepis wyprobuje:)

    Madzia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że Wam smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  11. Jenyy :)) ja się przymierzam do tego dania 4 miesiąc :| aż mi wstyd.
    Mięso w zamrażarce niedługo się przeterminuje :((
    Przecież to jest pyszne i proste :|
    ech, ech ...
    alem oporna , chlip chlip
    Buziaki!! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksenuś, nie ociągaj się, tylko rób! M. będzie zachwycony. Zmiękczysz jego serce po tym walentynkowyn wysyłaniu go w trasę ;))) Całuski.

      Usuń
    2. Aleex :) nie uwierzysz... nie załamuj rąk nade mną, ino tylko Ci napiszę, że w święta będzie ten nieszczęsny schab ;) wiem, wiem, nic nie mów :))
      oczywiście nie omieszkam napisać Ci JAK TO LECIAŁO :D
      Buziaki!!!!!!!!!!!!!!!!!
      :*:*:*:*:*:*:*:*:*

      Usuń
    3. Nareszcie się odważyłaś :)))))))) Trzymam kciuki i czekam na relację. Pa pa :)))))))))

      Usuń
  12. Mniam, porządne żarełko a nie jakieś zielska, to rozumiem, tak trzymaj!

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowitosci;) Chyba znalazlam cos na dzisiejszy obiadek;)
    Na pewno bedzie pyyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. ahhh... pyszności i to przez przypadek znalazlam ten przepis... Otóż mięsko i pieczaeki przygotowane, chcialam zrobic zawijaski a tu cóż,... okazalo się, że mój brat złamał tłuczek hehe i niestety muaialam sobie jakos poradzic i to danie zdecydownie nie wymagalo mega rozbicia tłuczkiem :) i wyszło pyszne :))) A dodam jeszcze ze troszke sera dodalam na wierzch mniami :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,Czy musze jest konieczne przykrywanie naczynia zaroodpornego??Pytam poniewaz nie posoiadam pokrywki i nie wiem jak to zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykryj naczynie folią aluminiową na czas pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Dzisiaj robilam na obiad. Szczerze polecam! Danie naprwde jest PYYYCHA z reszta jak caly ten blog! :)

    Pozdrawiam, Paula.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam
    I kolejny Twój przepis , który chcę wypróbować , tylko mam jedno pytanie . Zawsze przy zapiekaniu mam problem, bo nie wiem na którym poziomie piekarnika mam zapiekać . Bardzo proszę o odpowiedż
    pozdrawiam serdecznie
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato - na środku lub na drugim od dołu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Przepis rewelacyjny !!! Nawet ja ,mimo mojej wrodzonej niechęci do grzybów,skuszona okrzykami zachwytu mojej rodziny i niesamowitym zapachem zjadłam jeden kawałek :)))
      pozdrawiam Agata

      Usuń
  18. Wygląda na bardzo smaczne! Aleex często wpadam na Twoje przepisy gdy szukam inspiracji i jeszcze się nie zawiodłam także chyba zaryzykuję bez uprzedniego testowania i podam gościom na urodzinach :) mam nadzieję, że mi wyjdzie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, na pewno będzie smakować :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. obserwuję blog od niedawna, dziś na obiad był schabik- mąż zadowolony, ja również- pychota na niedzielny obiadek:) dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale boczek wędzony ma być parzony czy surowy?
    Pozdrawiam,
    Edie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej jeśli będzie parzony :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. a można dodac smietane 18% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować, choć może nie zapiec się tak jak 30% i ma tendencję do warzenia się. Pozdrawiam,Aleex :)

      Usuń
  22. Wyśmienity, delikatny, rozpływący się w ustach, osadzający w biodrach :) Rewelacja, polecam zrobić każdemu...Jeszcze lepszy następnego dnia, jak smaki się przegryzą.. Dziekuję za przepis - Agaru

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacyjny przepis!!! Mega pyszny obiadek. Szczerze polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Pytanie za 100pkt. - czy można tą potrawę zamrozić ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam wczoraj naprawdę bardzo dobry schab, przepis godny wypróbowania, jeszcze nie raz powtórzę:-)

    OdpowiedzUsuń