piątek, 30 września 2011
Najprostsze ciasto ze śliwkami wg Aleex
Dario przyniósł śliwki. Prawdziwe węgierki. Część oczywiście zjedliśmy, bo smakują znakomicie, ale kilogram zachowałam, aby upiec pierwsze tej jesieni ciasto. Jak zwykle nie miałam zbyt wiele czasu, więc szukałam przepisu nie tylko prostego, ale też „szybkiego”. I znalazłam go tutaj. Wypróbowałam. Okazał się naprawdę świetny. Wyobraźcie sobie, że nie trzeba używać miksera, wystarczy łyżka lub kuchenna trzepaczka do przygotowania tego ciasta. A potem – obłędny zapach w domu, puszyste ciasto na talerzyku i ulubiona kawa. Takie chwile są bezcenne. Polecam. W sam raz na Dzień Chłopaka.
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• pół kostki margaryny
• szklanka cukru
• 4 duże jaja
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 kg węgierek
Sposób przygotowania:
1. Margarynę roztopić.
2. Śliwki podzielić na połówki, wydrylować.
3. Do roztopionej margaryny wsypać cukier, wymieszać.
4. Do margaryny z cukrem dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
5. Do masy wbić jaja i starannie wymieszać łyżką lub trzepaczką.
6. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki.
8. Piec w temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy. U mnie trwało to około 50 minut.
9. Wystudzić na kratce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Faktycznie proste... Ale efekt jest jak najbardziej zadowalający :)
OdpowiedzUsuńlubię takie szybkie ciasta :) a ze śliwkami już w ogóle:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wyjadac śliwki z ciasta!
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia śliwki, muszę jej upiec takie ciasto.
OdpowiedzUsuńciasto w piecu:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, Olu, że będzie smakowało :)))
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, szybko się robi, w zasadzie samo!świetne do herbaty
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadło Wam do gustu :))))
OdpowiedzUsuńProste i genialne. Dodałam odrobinę cynamonu i cukru waniliowego. Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast śliwek mogę zrobić z brzoskwiniami(z puszki)?Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście mogą być brzoskwinie :))) Z puszki też, tylko odsączone. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobilam to ciasto dwa dni temu, a efekt byl niesamowity - nawet moja roczna coreczka byla zachwycona jego smakiem! :) A nie ma nic lepszego, jak swieze, domowe ciasto na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńOstatnio zdecydowanie czesciej pieke i gotuje. Poczatkowo nie obylo sie bez problemow, szczegolnie jesli chodzi o pieczenie (chociazby slynny zakalec), jednak powolutku nabieram wprawy.
I co najwazniejsze - sprawia mi to przyjemnosc, tym wieksza, gdy moge przygotowac cos pysznego i zdrowego dla moich lasuchow!
Rozgościłam się w Twojej kuchni na dobre, Autorko, mam nadzieje, ze nie masz nic przeciwko? :) Wyprobowalam juz wiele przepisow, a efekt zawsze byl wspanialy. Mysle, ze to dlatego, iz kazda potrawe przygotowujesz z sercem, a to, uwierz, mozna wyczuc nawet przez ekran monitora! :)
Dzisiaj zamierzam upiec to ciasto z podwojnej porcji skladnikow w duzej blasze, ku uciesze rodziny.
A Tobie, Autorko, zycze wszystkiego najlepszego! I dziekuje, bo z Toba gotowanie wydaje sie o wiele prostsze.
Pozdrawiam, Paulina
Nawet nie wiesz, jak mnie ucieszyły Twoje słowa :) Bardzo za nie dziękuję. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobiłam wersję ze śliwkami i z brzoskwiniami,niestety ta druga trochę za mało wyrosła :( może przez brzoskwinie z puszki. Ale i tak były pyszne i super proste :)
OdpowiedzUsuńwlasnie zrobilam je z truskawkami i platkami migdalowymi, robi sie szybko i znika jeszcze cieple,
OdpowiedzUsuńrewelacja...prosto ladnie i pysznie czego chcieć więcej tym bardziej ze ja nie piekę ciast, zawsze mowilam ze nie umiem....teraz każdy myśli ze blefowalam :) slicznie dziekuje za te swietne przepisy
OdpowiedzUsuńWyszło super bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńWitam a jaka mąka do tego ciasta ma być?
OdpowiedzUsuńUżywam mąki pszennej :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńdziękuje za przepis! ciasto wyszło super! :)Nie ukrywam ,że zachęcił mnie tytuł "najprostsze cisto" co dla mnie czyli młodej mamy, która nie ma czasu i zaczyna swoją przygodę z wypiekami takie przepisy są jak najbardziej na tak:) Czy mogłaby Pani podać tytuły swoich wypieków które równie szybko się robi i co najważniejsze dla początkujących nie zbyt jest skomplikowane:)
Cieszę się, że się udało i smakowało. Na blogu większość przepisów to dania nieskomplikowane i naprawdę łatwe. Odsyłam do zakładki "Spis treści" :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńzaby ciasto dostalo kopa - dodałem śłiwek po odsaczeniu ze sliwowicy.. ciagle buzuje :D
Witam;)
OdpowiedzUsuńJestem wdzieczna Pani blogowi za te wszystkie przepisy jakie tu się znajdują. Jestem poczatkująca mezatka i dzięki Pani gotowanie nie jest takie trudne jak mi się spoczątku wydawało.
Dziś upiekłam ciasto ze śliwkami wg przepisu i wyszło..mąz był bardzo zadowolony i zaskoczony w mig ciasto znikało z talerza;)
Mam pytanie by upiec ciasto na wiekszej blaszcze niz tortownica wystarczy podwoić składniki? pozdrawiam
Tak, wystarczy. Możesz także przedłużyć nieco (o 10-15 minut) czas pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPiekę to ciasto z wszystkimi owocami sezonowymi. Teraz jest w piecu z truskawkami. Znika w momencie. Suoer przepis i polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńSuper przepis��Dziekuję Bardzo za taki szybki i efektowny przepis��
OdpowiedzUsuńWiem, ze wszyscy chwalą, ale mam pytanie czy oby składniki są ok? Moje ciasto jest całkiem gęste, aż trudno je wymieszać. Nie jestem świerzynka w pieczeniu ale chciałam znaleźć coś szybkiego ze śliwkami. Proszę o szybka radę. Z góry dziękuje
OdpowiedzUsuńhmmm... uwielbiam Pani przepisy, dzięki temu uczę się być Panią domu :)
OdpowiedzUsuńOdnośnie tego ciasta mam pytanie, jaki tryb piekarnika byłby najlepszy? termoobieg, grzanie z dołu czy góra i dół?
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Ja najczęściej używam opcji dół + termoobieg. Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuń