poniedziałek, 19 września 2011
Sałatka a la Cezar wg Aleex
To jedna z moich ulubionych sałatek. Wspaniale smakuje połączenie chrupiącej sałaty i grzanek z aromatyczną piersią kurczaka oraz warzywami. Mogłabym jeść ją na okrągło! Zresztą nie tylko mnie bardzo smakuje. Ostatnio to zdecydowana faworytka wśród sałat także dla moich gości. I dobrze, bo przyrządzam ją z nieskrywaną przyjemnością. Polecam.
Składniki:
• sałata lodowa
• podwójna pierś kurczaka
• 2 świeże ogórki
• 2 średnie pomidory
• 1 mała cebula
• grzanki (mogą być gotowe)
• oliwa
• ulubione zioła lub gotowa mieszanka do sosu
• przyprawa do kurczaka Kotanyi
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę i obficie posypać przyprawą. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Ostudzić.
2. Sałatę lodową podzielić palcami na cząstki. Przełożyć do salaterki.
3. Pomidory przeciąć na połówki i pokroić w plasterki. Dodać do sałaty.
4. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do salaterki.
5. Obraną cebulę także pokroić w cieniutkie półplasterki. Dodać do pozostałych składników.
6. Do sałatki dodać ostudzoną, przesmażoną pierś z kurczaka. Wszystko wymieszać
7. Zrobić sos: oliwę, wodę i zioła lub mieszankę do sosu wymieszać, aby powstała aromatyczna emulsja. Polać sosem sałatkę.
8. Całość posypać chrupiącymi grzankami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To takie sprytne połączenie greckiej z gyrosem:)
OdpowiedzUsuńChyba się pokuszę
a gdybym mogła wejść do kompa to bym Ci tu wszystko zżarła :D :*
Miłego Dnia :*
Witam. Na około ile osób podane tu składniki wystarczą?
OdpowiedzUsuńTo zależy od wielkości piersi i sałaty oraz od apetytów osób. U mnie wystarcza dla ok. 6 osób. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Właśnie komponuję menu na sobotę dla gości i zdecydowanie w takim razie muszę podwoić składniki ; ) Pozdrawiam!
Usuń