środa, 28 września 2011

Podudzia kurczaka faszerowane pieczarkami wg Aleex





A dziś proponuję coś nowego i niezwykle smacznego na obiad. Usłyszałam o takim sposobie podawania mięsa podczas przypadkowej rozmowy. Luźno wypowiedziane słowa rozmówczyni uruchomiły moją wyobraźnię. Nie dopytywałam jej o szczegóły, chciałam je dopracować sama. I udało się. Przygotowanie dania rozłożyłam na dwa dni. Najpierw filetowałam kurczaki i przyrządziłam nadzienie, którym wypełniłam mięso, a nazajutrz po prostu je upiekłam. Rewelacja! Nawet Młodemu smakowało, a Dario okazał się ich zdeklarowanym fanem. Na pewno jeszcze nie raz będą pojawiać się na naszym stole. Przecież musi tych pyszności spróbować też Gwiazdeczka. Koniecznie wypróbujcie je u siebie. Polecam.

Składniki:

• 12 podudzi z kurczaka (pałeczek)
• 50 dag pieczarek
• 2 cebule
• oliwa
• sól, pieprz, przyprawa do pieczonego kurczaka, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
2. 1 cebulę pokroić w drobną kosteczkę.



3. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę.



4. Dodać pieczarki, lekko posolić, podsmażyć na lekko złoty kolor. Ostudzić.



5. Pałeczki z kurczaka wyfiletować: Naciąć skórę i ścięgna wokół kostki. Ostrym nożem oddzielić mięso od kości i chrząstek. Ściągnąć mięso ze skórą, pozostawiając kość.











6. Do środka każdego podudzia włożyć farsz z pieczarek. Kawałki mięsa oprószyć przyprawami. Odłożyć do miseczki. Między kawałki kurczaka włożyć plastry cebuli. Odstawić do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc).







7. Na dno naczynia żaroodpornego wlać oliwę i 1/2 szklanki wody. Ułożyć podudzia. Lekko skropić je oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową.





8. Piec w piekarniki nagrzanym do 200 stopni C przez pół godziny. Po tym czasie zdjąć folię i piec na rumiano przez kolejne pół godziny.





9. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

18 komentarzy:

  1. kocham udka faszerowane i często je robię z przeróznymi farszami. Jedyna opcja kurczaka którą lubią moje maluchy

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham udka faszerowane , ale ile z nimi roboty!

    ale... faszerowane skrzydeła to dla mnie wyższa szkoła jazdy , robiłas Alexx kiedyś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, zapomniałam o nich. Robiłam je daaawno temu. W czasach sprzed bloga, muszę wrócić do przepisu i wstawić na moją stronkę :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  3. WOW :) Podziwiam :) za cierpliwość przy filetowaniu :) ale przepis wart zapamiętania :) Musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Tylko nie wiem czy mi cierpliwości starczy przy filetowaniu... ale spróbować nie zaszkodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Filetowanie wcale nie jest trudne. Koniecznie wypróbuj. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro zrobię, ale - jako leń - skorzystam z filetowanych podudzi - są takie w sprzedaży.
    Pozdrawiam
    EwaK

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam wg.przepisu z tą tylko różnicą, że do farszu dołożyłam paprykę, bo akurat się błąkała w kuchni:) Mój brat jest wielkim smakoszem i poprosił o zapakowanie na wynos, więc musiało być wybitnie:) Co do filetowania, to na początku było średnio, ale przy 10 nabiera się wprawy i wszystko wychodzi perfekcyjnie. Trzeba po prostu znaleźć swój system. Polecam przepis- jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. czarna magia....

    OdpowiedzUsuń
  9. Suuuper :) filetowanie poszło mi szybko :) 16 pałeczek obrobiłam :) Jutro wezmę się za pieczarki i całość do piekarnika.... :) hmmm pyszne będzie mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. dlaczego w tym naczyniu tyle płynu skoro było tylko trochę oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy ze zrozumieniem przeczytać pkt. 7 przepisu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. jak ktoś choć raz piekł kurczaka, wie,że mięsko lubi 'puścić' wodę ;)...więcej się jej zrobi niż szklaneczka ;)...przepis super ...jutro robimy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię tak samo,tylko zamiast pieczarek faszeruje mięsem mielonym, również bardzo dobre.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajne masz przepisy a ja jak i Ty na podstawie opowiesci wymyslilam dokladnie takie samo danie z tym, ze nadziewam cale tylne uda, spinam wkalaczka by nadzionko sie trzymalo a kolanko na dole zostawiam by taka smakowitosc dostala se potem nasze Sioniulce-Siunce.Ostatnie zrobilam wyfiletowalam calego kurczaka i powstaje wtedy cos co rzypomina spioszki. Koncowki skrzydelek oczywiscie zostawiam i kolanka u nozek a wtedy nadziewam przeroznie w zaleznosci od wyobrazni i achcianki Pyszne a dzieci nie maja wtedy klopotu z obieraniem od kosci i zjadaja chetnie. Pozdrawiam pogodna kuchennie. Alpasia

    OdpowiedzUsuń
  14. filetuje to się np .ryby albo piersi z kurczaka indyka itp . Oddzielenie mięsa od kości to luzowanie lub jak kto woli trybowanie . Przepis ciekawy pyszne są także pałki faszerowane mięsem mielonym z cebulką i natką pietruszki albo właśnie z pieczarkami , papryką konserwową i serem żółtym ... mmm polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja również nadziewam mięskiem mielonym.Do mięsa dodaję kilka zielonych groszków,marchewkę w kostkę ew. paprykę czerwoną.Są też dobre na zimno i wyglądają b.dekoracyjnie.Te danie robię z górnej częsci udka/ja nazywam to biodrówki/Są w sprzedaży/bardzo szybko usuwa się z nich kości/ A z pieczarkami .... zapewne wypróbuję. pozdrawiam Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis! Właśnie zrobiłam na niedzielny obiadek. Rodzina mega zachwycona!!! Na pewno będę wracać do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń