sobota, 24 września 2011
Wyśmienita szarlotka z polewą wg Aleex
Znalazłam przepis na pyszną szarlotkę. Owszem, piekłam już takie, które smakowały wspaniale. Ta jest niby zwyczajna, ale ma w sobie to coś, co sprawia, że ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale mamy ochotę do niego wracać. Zastanawiałam się, co to jest takiego: kruchutkie ciasto, duszone jabłka z lekką cynamonową nutą, rewelacyjna polewa śmietanowa apetycznie zapieczona na wierzchu – nie wiem. Wiem jedno – efekt jest zaskakująco dobry. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki (50 dag)
• ½ szklanki cukru (12 dag)
• 1 jajko
• 1 cukier waniliowy (15 g)
• 1 proszek do pieczenia (15 g)
• 250 g masła lub margaryny
• 6 łyżek mleka 3,2%
• 3 łyżki oleju
Jabłka:
• 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
• cukier
• cynamon do smaku
Polewa śmietankowa:
• 2 jajka
• 10 dag cukru w tym cukier waniliowy
• 1/4 l kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i dusić.
2. Do jabłek dodać cukier - ok. 200 g, ale to zależy od tego, jak kwaśne są jabłka i czy ktoś lubi słodką czy lekko kwaskową szarlotkę.
3. Gdy się trochę podduszą i zaczną rozpadać, dodać cynamon do smaku.
4. Z podanych składników zagnieść ciasto. Czasami trzeba dosypać troszkę więcej mąki (tym razem dodałam ok. 1/2 szklanki więcej niż w przepisie).
5. Prostokątną średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić lub rozwałkować ponad połowę ciasta.
6. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.
5. Na ciasto wyłożyć jabłka.
6. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać nożem paski też o szerokości ok. 0,5 cm. Z tych pasków ułożyć na cieście kratkę.
7. Piec ciasto przez 30 minut w 180-190 stopniach.
8. W tym czasie przygotować polewę: składniki polewy połączyć i dobrze wymieszać.
9. Po 30 minutach polać ciasto i piec kolejne 30-35 minut (zależnie od piekarnika - aż polewa się zapiecze, nie będzie rzadka).
10. Podawać z lodami lub posypaną cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
szarlotka wygląda cudownie, a pomysł na polewę bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Można ją jeść od razu po wyjęciu z piekarnika z lodami lub bez. Pycha. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńupiekłam te szarlotkę - wszystko jest jak w opisie i smakowita jak w opisie - polecam!!! . Jedno pytanie.. zaraz po upieczeniu - kruchutka, leciutka, następnego dnia.. jabłka zaczęły wsiąkać w spód ciasta i wyglądało jak zakalec i z dnia na dzień stawało się coraz cięższe.. ponieważ jabłka po uduszeniu były dość rzadkie - dodałam trochę galaretki pomarańczowej, by po upieczeniu ścisnęła jabłka - zrobiłam coś nie tak?
UsuńNo i jeszcze jedno - upiekłam z 2 kg jabłek i w mniejszej niż standardowa blasze, tj. 28x21 cm i na takie wymiary blachy te proporcje są bardzo akuratne :)
pozdrawiam :)
kea__
Czesc. Zrobilam wszystko wedlug przepisu i wyszlo troszke za suche i zbyt twardy spod ciasta. Wydaje mi sie ze powinnam skrocic czas pieczenia. Reszta bez zarzutow :) Pycha :)
Usuńta polewa bardzo mnie intryguje. ciacho świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię szarlotki, poproszę kawałeczek
OdpowiedzUsuńale jazda!!!!! idę robić!!! a chłopaki śmigną po lody!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :))))
OdpowiedzUsuńTakiego to jeszcze nie widziałam. niezwykle mnie kusi ta polewa. Muszę! go zrobić:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię za ten przepis! Już to czuję, że będzie przepyszna! Zapisałam i do jak najszybszego zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny - koniecznie musicie ją wypróbować!!! Smakuje obłędnie. U mnie już jej nie ma :))))
OdpowiedzUsuńduużo pysznych jabłek!:-)
OdpowiedzUsuńSuper szarlotka! Na pewno ją wypróbuję. Mam odwieczny problem, jaka jest różnica między szarlotką i jabłecznikiem? Ak
OdpowiedzUsuńsezon szarlotkowy rozpoczęty ;) jupi!
OdpowiedzUsuńO ja !dopiero dzisiaj mialam chwilę żeby zajrzeć Aleex do Ciebie:)a tu taka piękna szarlotka!no teraz to muszę ją upiec dopiero ananasa wypróbowałam pycha;)pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńRobiłam tę szarlotkę już dawnooooo temu i z tego co pamiętam nie wyglądała tak bosko jak Twoja:) ale faktycznie w smaku była dobra:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńWyszła wyśmienita
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)))))))))))))
OdpowiedzUsuńTa polewa musi być przepyszna, tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńAleex, dziękuję za przepis:) Szarlotka rzeczywiscie wyszła wysmienita!
OdpowiedzUsuńDroga Aleex, szarlotka przepyszna. W oka mgnieniu zniknęła i na pewno często będę sięgała po ten przepis... Poza tym chętnie korzystam z Twojego bloga, na którym jasno i przejrzyście ilustrujesz swoje potrawy...pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńPiekę i gotuję ponoć wspaniale, zresztą mam już swoje lata... Ale chetnie przeglądam ciekawe przepisy, które w jakiś sposób czymś mnie zaciekawią. Dzisiaj "na szybko" upiekłam Twoją szrlotkę,by pokazać niespodziewanym gościom coś trochę innego. Bardzo smakowało wszystkim . Pozdrawiam serdecznie. Basia
UsuńBardzo się cieszę, Basiu, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńCzy zamiast jabłek można dać gotowy mus jabłkowy? A może masz jakis przepis na szarlotkę z musem właśnie?
OdpowiedzUsuńDo tej można dodać mus jabłkowy :))))))))) A także do jeszcze jednej "Na kruszonce" Pozdrawiam, Aleex :))))))
UsuńSzarlotka przepyszna. Gratuluję przepisu:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSzarlotka pyszna, tylko moje jabłka były za bardzo rozpaćkane, że tak się wyrażę, choć dałam szarą renetę. Nie wiem czy za długo je smażyłam przed pieczeniem, czy po prostu jabłka takie jakies mi się trafiły. Tym niemniej szarlotka pycha. Wchodzi na stałe do mojego szarlotkowego repertuaru.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cieszę się, że smakowało :))) A jabłka? taka była widać ich uroda. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńw pewnym momencie piszesz, że po 30 min polewamy ciasto polewą. Mam wątpliwość, czy te 30 min oznacza po wyjęciu z piekarnika, czy muszę odczekać po wyjęciu z piekarnika
OdpowiedzUsuńJuż wyjaśniam: Wkładasz ciasto do piekarnika, piecze się 30 minut, wysuwasz ciasto z piekarnika, polewasz polewą, znów wkładasz do piekarnika i pieczesz dalej :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za odpowiedź, właśnie dzisiaj postanowiłam upiec tą szarlotkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Szarlotka WYŚMIENITA!! Najlepiej smakuje jeszcze ciepła . Naprawdę super . Dzięki Aleex:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Matka trojga:)
Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń" w życiu tak dobrej szarlotki nie jadłem/ jadłam " tak mi mówili :) Wspaniały przepis. Gorąco polecam . Dzieki Alee
OdpowiedzUsuńx:)
Bardzo się cieszę, że smakowała :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJakie wymiary powinna mieć ta blaszka do pieczenia???
OdpowiedzUsuńWystarczy blaszka o wymiarach 22x37. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńmniam mniam mniam:))) czekałam tylko az wystygnie i rzuciłam sie na nia hehe :)) pysznosci pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglada swietnie zaraz jade po jablka i do roboty......
OdpowiedzUsuńSzarlotka wyśmienita ,pyszna,super ,jak każde ciasto Aleex.Polecam i pozdrawiam Zosia
OdpowiedzUsuńNajpierw podpiekasz ciasto 15 min ,potem wykladasz jablka i robisz kratke i pieczesz 30 min,nastepnie wylewasz polewe i pieczesz 30 min.Troche sie obawiam,czy nie spale,dzieki za odpowiedz ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepsza szarlotka EVER! Nie przepadam za jabłecznikami ale ten robię już od chyba 7 lat i zawsze jest szał 👌
OdpowiedzUsuń