.

.

sobota, 24 września 2011

Wyśmienita szarlotka z polewą wg Aleex





Znalazłam przepis na pyszną szarlotkę. Owszem, piekłam już takie, które smakowały wspaniale. Ta jest niby zwyczajna, ale ma w sobie to coś, co sprawia, że ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale mamy ochotę do niego wracać. Zastanawiałam się, co to jest takiego: kruchutkie ciasto, duszone jabłka z lekką cynamonową nutą, rewelacyjna polewa śmietanowa apetycznie zapieczona na wierzchu – nie wiem. Wiem jedno – efekt jest zaskakująco dobry. Polecam.

Składniki:

Ciasto:
• 3 szklanki mąki (50 dag)
• ½ szklanki cukru (12 dag)
• 1 jajko
• 1 cukier waniliowy (15 g)
• 1 proszek do pieczenia (15 g)
• 250 g masła lub margaryny
• 6 łyżek mleka 3,2%
• 3 łyżki oleju

Jabłka:
• 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
• cukier
• cynamon do smaku

Polewa śmietankowa:
• 2 jajka
• 10 dag cukru w tym cukier waniliowy
• 1/4 l kwaśnej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i dusić.







2. Do jabłek dodać cukier - ok. 200 g, ale to zależy od tego, jak kwaśne są jabłka i czy ktoś lubi słodką czy lekko kwaskową szarlotkę.



3. Gdy się trochę podduszą i zaczną rozpadać, dodać cynamon do smaku.





4. Z podanych składników zagnieść ciasto. Czasami trzeba dosypać troszkę więcej mąki (tym razem dodałam ok. 1/2 szklanki więcej niż w przepisie).



5. Prostokątną średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić lub rozwałkować ponad połowę ciasta.



6. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.



5. Na ciasto wyłożyć jabłka.



6. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać nożem paski też o szerokości ok. 0,5 cm. Z tych pasków ułożyć na cieście kratkę.



7. Piec ciasto przez 30 minut w 180-190 stopniach.
8. W tym czasie przygotować polewę: składniki polewy połączyć i dobrze wymieszać.





9. Po 30 minutach polać ciasto i piec kolejne 30-35 minut (zależnie od piekarnika - aż polewa się zapiecze, nie będzie rzadka).





10. Podawać z lodami lub posypaną cukrem pudrem.



Smacznego.

44 komentarze:

  1. szarlotka wygląda cudownie, a pomysł na polewę bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Można ją jeść od razu po wyjęciu z piekarnika z lodami lub bez. Pycha. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam te szarlotkę - wszystko jest jak w opisie i smakowita jak w opisie - polecam!!! . Jedno pytanie.. zaraz po upieczeniu - kruchutka, leciutka, następnego dnia.. jabłka zaczęły wsiąkać w spód ciasta i wyglądało jak zakalec i z dnia na dzień stawało się coraz cięższe.. ponieważ jabłka po uduszeniu były dość rzadkie - dodałam trochę galaretki pomarańczowej, by po upieczeniu ścisnęła jabłka - zrobiłam coś nie tak?
      No i jeszcze jedno - upiekłam z 2 kg jabłek i w mniejszej niż standardowa blasze, tj. 28x21 cm i na takie wymiary blachy te proporcje są bardzo akuratne :)
      pozdrawiam :)
      kea__

      Usuń
    2. Czesc. Zrobilam wszystko wedlug przepisu i wyszlo troszke za suche i zbyt twardy spod ciasta. Wydaje mi sie ze powinnam skrocic czas pieczenia. Reszta bez zarzutow :) Pycha :)

      Usuń
  3. ta polewa bardzo mnie intryguje. ciacho świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię szarlotki, poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  5. ale jazda!!!!! idę robić!!! a chłopaki śmigną po lody!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego to jeszcze nie widziałam. niezwykle mnie kusi ta polewa. Muszę! go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Cię za ten przepis! Już to czuję, że będzie przepyszna! Zapisałam i do jak najszybszego zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny - koniecznie musicie ją wypróbować!!! Smakuje obłędnie. U mnie już jej nie ma :))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Super szarlotka! Na pewno ją wypróbuję. Mam odwieczny problem, jaka jest różnica między szarlotką i jabłecznikiem? Ak

    OdpowiedzUsuń
  10. sezon szarlotkowy rozpoczęty ;) jupi!

    OdpowiedzUsuń
  11. O ja !dopiero dzisiaj mialam chwilę żeby zajrzeć Aleex do Ciebie:)a tu taka piękna szarlotka!no teraz to muszę ją upiec dopiero ananasa wypróbowałam pycha;)pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam tę szarlotkę już dawnooooo temu i z tego co pamiętam nie wyglądała tak bosko jak Twoja:) ale faktycznie w smaku była dobra:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że smakowała :)))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta polewa musi być przepyszna, tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Aleex, dziękuję za przepis:) Szarlotka rzeczywiscie wyszła wysmienita!

    OdpowiedzUsuń
  16. Droga Aleex, szarlotka przepyszna. W oka mgnieniu zniknęła i na pewno często będę sięgała po ten przepis... Poza tym chętnie korzystam z Twojego bloga, na którym jasno i przejrzyście ilustrujesz swoje potrawy...pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Baaardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę i gotuję ponoć wspaniale, zresztą mam już swoje lata... Ale chetnie przeglądam ciekawe przepisy, które w jakiś sposób czymś mnie zaciekawią. Dzisiaj "na szybko" upiekłam Twoją szrlotkę,by pokazać niespodziewanym gościom coś trochę innego. Bardzo smakowało wszystkim . Pozdrawiam serdecznie. Basia

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, Basiu, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  18. Czy zamiast jabłek można dać gotowy mus jabłkowy? A może masz jakis przepis na szarlotkę z musem właśnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej można dodać mus jabłkowy :))))))))) A także do jeszcze jednej "Na kruszonce" Pozdrawiam, Aleex :))))))

      Usuń
  19. Szarlotka przepyszna. Gratuluję przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Szarlotka pyszna, tylko moje jabłka były za bardzo rozpaćkane, że tak się wyrażę, choć dałam szarą renetę. Nie wiem czy za długo je smażyłam przed pieczeniem, czy po prostu jabłka takie jakies mi się trafiły. Tym niemniej szarlotka pycha. Wchodzi na stałe do mojego szarlotkowego repertuaru.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :))) A jabłka? taka była widać ich uroda. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. w pewnym momencie piszesz, że po 30 min polewamy ciasto polewą. Mam wątpliwość, czy te 30 min oznacza po wyjęciu z piekarnika, czy muszę odczekać po wyjęciu z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wyjaśniam: Wkładasz ciasto do piekarnika, piecze się 30 minut, wysuwasz ciasto z piekarnika, polewasz polewą, znów wkładasz do piekarnika i pieczesz dalej :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  22. Dziękuję za odpowiedź, właśnie dzisiaj postanowiłam upiec tą szarlotkę.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Szarlotka WYŚMIENITA!! Najlepiej smakuje jeszcze ciepła . Naprawdę super . Dzięki Aleex:)
    Pozdrawiam
    Matka trojga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. " w życiu tak dobrej szarlotki nie jadłem/ jadłam " tak mi mówili :) Wspaniały przepis. Gorąco polecam . Dzieki Alee
    x:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  25. Jakie wymiary powinna mieć ta blaszka do pieczenia???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy blaszka o wymiarach 22x37. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. mniam mniam mniam:))) czekałam tylko az wystygnie i rzuciłam sie na nia hehe :)) pysznosci pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. wyglada swietnie zaraz jade po jablka i do roboty......

    OdpowiedzUsuń
  28. Szarlotka wyśmienita ,pyszna,super ,jak każde ciasto Aleex.Polecam i pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  29. Najpierw podpiekasz ciasto 15 min ,potem wykladasz jablka i robisz kratke i pieczesz 30 min,nastepnie wylewasz polewe i pieczesz 30 min.Troche sie obawiam,czy nie spale,dzieki za odpowiedz ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Najlepsza szarlotka EVER! Nie przepadam za jabłecznikami ale ten robię już od chyba 7 lat i zawsze jest szał 👌

    OdpowiedzUsuń