.

.

niedziela, 5 lipca 2015

Tartaletki z lemon curdem i jagodami wg Aleex



Mamy pełnię lata. Upały trochę dokuczają, ale nie narzekam. Jestem wyjątkowo ciepłolubna, więc wolę, kiedy na zewnątrz jest gorąco. Staram się tak planować czas, aby w kuchni spędzać go niewiele, przygotowując dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki i zaserwować orzeźwiające, słodko-kwaśne, pyszne ciasteczka. Polecam!

Składniki:

Kruche ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 100 g cukru pudru
• szczypta soli
• 2 jajka

Lemon curd:
• 2 duże jajka
• 2 żółtka
• 160 g drobnego cukru do wypieków
• 80 g masła
• skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

Dodatkowo:
• świeże sezonowe owoce – ja użyłam jagód
• 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
• 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiać mąkę, zrobić w środku dołek. Włożyć do niego zimne masło pokrojone na kawałki, przesiany cukier puder i szczyptę soli.



2. Wszystkie składniki wymieszać, rozcierając placami masło z cukrem i solą.


3. Wbić jajka i szybko wyrobić. Gdyby było zbyt luźne, dodać mąkę (ja dodałam do podstawowego przepisu 3 pełne łyżki).


4. Gładkie ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny w lodówce.


5. W czasie schładzania ciasta przygotować lemon curd: włożyć do małego garnuszka: jajka, żółtka i cukier.


6. Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, który następnie należy przecedzić przez sitko, aby nie było w nim pestek ani innych drobinek miąższu.




7. Jajka z cukrem dokładnie rozkłócić trzepaczką. Garnek postawić na kuchence, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga! Mieszania nie można przerwać nawet na chwilę, bo masa się przypali i trzeba będzie ją wyrzucić!


8. Od razu dodać masło, skórkę i sok z cytryny.



9. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu, aż będzie on miał gładką konsystencję.


10. Krem przecedzić przez sitko, dodając do niego skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku. Przełożyć do miseczki.



11. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką.


12. Wycinać kółka o średnicy trochę większej niż foremki.


13. Wycięte krążki przenosić do wysmarowanych masłem foremek, dokładnie je wyklejając. Dno ponakłuwać widelcem.



14. Dno wyłożyć kawałeczkami papieru do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli.



15. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.


16. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.



17. Ostudzone foremki wypełnić lemon curdem. Na wierzchu ułożyć jagody.




18. Przykryć kleksem śmietany. Ozdobić listkiem świeżej mięty.



19. Podawać z mrożoną kawą.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Wygladaja pysznie.Pozdrawiam z chlodnej Irlandii Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się pysznie i na pewno takie są!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lemon curd.
    Ciasteczka wyglądają pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis idealny dla mnie na lato. Pełny owoców, orzeźwiający, stosunkowo nie wielki i nie wymagający godzin spędzonych przy kuchennym blacie. Już dawno mierzyłam się z zamiarem zrobienia tartaletek, ale jakoś brakowało motywacji w tych upałach. Dziś na szczęście jest troszkę chłodniej, wiec po pracy będą idealnym rozwiązaniem na deser. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń