.

.

sobota, 16 czerwca 2018

Sałatka Ani z krewetkami wg Aleex


Całe dni spędzam poza domem. Wychodzę rano do pracy, po zajęciach od razu wsiadam do samochodu i jadę 100 km do mamy, do szpitala. Po kilku godzinach spędzonych razem z nią, znów pokonuję 100 km, aby wrócić do domu. Ten cykl trwa od tygodnia. Dla mnie to nic nowego, bo to już trzecia operacja mamy w ciągu mijającego roku szkolnego. Jest to dla mnie duże wyzwanie, tym bardziej, że jestem z tym sama. Gdyby nie wsparcie mojej Gwiazdeczki, nie wiem, czy dałabym radę. Mam jednak świadomość, że trzeba przejść ten etap, aby potem było lepiej. Mam też świadomość, że nie wszystkie swoje obowiązki wypełniam na 100%. Dotyczy to także bloga. Na razie prowadzę go, ale trudno mi publikować systematycznie wpisy. Wiem, że to widzicie, dlatego dziękuję Wam za wyrozumiałość i za to, że nadal jesteście ze mną i bywacie w mojej kuchni.
W piątek, jak zwykle znów ruszyłam na południe. Tym razem było mi troszkę łatwiej, bo nie wracałam do domu. Nocowałam u dzieci, dzięki czemu odbyłam podróż w jedną stronę. Do domu wracałam w sobotę, oczywiście po wizycie w szpitalu. Przywiozłam do swojej kuchni przepis na fantastyczną sałatkę, którą przygotowała na kolację Gwiazdeczka. Co w niej jest fantastycznego? Różnorodność nieoczywistych połączeń smakowych, oryginalność składników, wygląd – po prostu wszystko. Bardzo ją polecam. Świetnie smakuje podczas zwyczajnej kolacji, sprawdzi się także podczas uroczystości. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

• 1 opakowanie włoskiej mieszanki różnych sałat (kupiłam w Lidlu)
• 1 opakowanie rukoli
• 100 g chudego boczku
• spora garść pomidorków koktajlowych
• 1 czerwona cebula
• 50 g parmezanu w płatkach
• 150 g średnich krewetek
• 2 ząbki czosnku
• oliwa czosnkowa
• olej
• bagietka
• masło czosnkowe
• natka pietruszki
• zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę. Odsączyć z tłuszczu. Odłożyć do przestygnięcia.
2. Na patelni rozgrzać olej. Wcisnąć 2 ząbki czosnku, podsmażyć. Włożyć na patelnię obrane krewetki, posypać posiekaną natką pietruszki, odsączyć, odłożyć.


3. Bagietkę pokroić na kromki, każdą posmarować masłem czosnkowym, lekko oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku do zrumienienia.



4. W misie wymieszać sałaty z rukolą, dodać zrumieniony boczek, pomidorki przekrojone na pół, paseczki czerwonej cebuli, płatki parmezanu.


5. Skropić oliwą czosnkową, wymieszać.
6. Na wierzchu ułożyć przygotowane krewetki.


7. Sałatkę podawać z rumianymi grzankami.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz