.

.

czwartek, 3 lutego 2011

Szybkie danie obiadowe wg Aleex





Gwiazdeczka dostała się wczoraj do lekarza i wyszła od niego z plikiem recept. Część medykamentów jest nam znana, a pozostała część ma jej pomóc na ten paskudny kaszel. Oby!
Po wczorajszym jarskim obiedzie moi chłopcy zdecydowanie zażądali mięsa. A ponieważ nadal narzekam na brak czasu, postanowiłam przygotować im dzisiaj szybkie i pyszne danie. Jak wrócą, po prostu ugotują sobie ziemniaki i będą mieć smaczny obiad. A ja przyjdę do domu, jak skończymy kręcić w szkole film reklamowy. Nie mam pojęcia, ile czasu to zajmie. Mam nadzieję, że dotrę przed zmrokiem :)


Składniki:

• kilka plastrów chudej łopatki (ilość zależy od ilości osób i wielkości apetytów)
• mąka
• sól
• pieprz
• wegeta
• cebula
• oliwa
• czosnek granulowany lub świeży

Sposób przygotowania:

1. Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, czosnkiem, pieprzem i wegetą. Obtoczyć w mące (nadmiar mąki lekko strząsnąć).
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz kłaść plastry mięsa, smażyć na mocnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
3. Podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości.
4. Cebulkę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oddzielnej patelni. Można też dodać ją do duszącego się mięsa - będzie szybciej, a smakuje równie dobrze.



Podawać z surówką i dowolnymi dodatkami.

Smacznego.

środa, 2 lutego 2011

Kluski ziemniaczane wg Aleex





Od kilku dni czas pędzi jak oszalały. Jestem w ciągłym biegu i wciąż mam do załatwienia jeszcze mnóstwo spraw. Wczoraj próbowałam zapisać Gwiazdę do lekarza, ale nie było na to najmniejszych szans. Trudno. I tak pójdzie. Przyjeżdża z uczelni na jeden dzień, a tak koszmarnie kaszle, że nie da się z nią normalnie rozmawiać przez telefon. Martwi mnie u niej ten ciągły brak odporności. Wolałabym, aby przyjechała do domu na kilka dni. Wtedy porządnie bym się nią zajęła.
Za to jak przyjedzie, przygotuję dla niej pyszne kluski ziemniaczane. Córcia je bardzo lubi, więc na pewno zje z apetytem. Oczywiście od razu przygotuję większą porcję, aby wystarczyło także dla chłopaków. Są pyszne: delikatne i mięciutkie. Doskonale pasują jako dodatek do sosów, gulaszu lub po prostu okraszone zrumienionym boczkiem z kawałkami cebulki. Spróbujcie.


Składniki:

• ziemniaki
• 1 małe jajko
• 1 pełna łyżka mąki pszennej
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• ½ - 1 szklanki mąki pszennej
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobniutkiej tarce lub zemleć w blenderze.





2. Starte ziemniaki wyłożyć na sitko, dokładnie odsączyć (płyn zostawić).



3. Do masy ziemniaczanej dodać po 1 łyżce obu rodzajów mąki i małe jajko. Płyn z ziemniaków odlać, zostawiając zgromadzoną na dnie naczynia skrobię (taką białą warstwę). Skrobię także przełożyć do ziemniaków.





4. Wymieszać na gęstą papkę, która ma mieć taką konsystencję:



5. Zagotować w dużym garnku wodę z solą i odrobiną oliwy.
6. 1 szklankę mąki wysypać na talerz. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, obtaczać je w mące. W ten sposób uformować wszystkie kluseczki.



7. Przesmażyć boczek z cebulką.



8. Kluski wrzucać na wrzącą wodę, gotować ok. 8-10 minut. Odcedzić i podawać.



Smacznego.

wtorek, 1 lutego 2011

Czekoladowe muffinki wg Aleex




Aby dobrze zacząć nowy miesiąc, upiekłam słodkie muffinki z książki „Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”. Mój wybór padł na czekoladowe babeczki i był głównie podyktowany składnikami, które miałam do dyspozycji w domu. To była dobra decyzja. Już kilka chwil po rozpoczęciu przygotowań w domu zaczął roznosić się cudowny zapach rozgrzanej czekolady. Później było już tylko lepiej. A muffinki? Naprawdę pyszne: mięciutkie, puszyste, mocno czekoladowe. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

• 1 strąk wanilii
• ¾ tabliczki czekolady (85 g) – użyłam deserowej i mlecznej
• 15 dag masła (3/4 kostki)
• 1 pełna szklanka mąki (16 dag)
• 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
• szczypta soli
• 5 jajek
• czekolada lub sos czekoladowy do ozdoby

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połamać na kostki, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, należy do większego garnka wlać wodę, postawić na gazie i zagotować. W większy garnek wstawić mniejszy z czekoladą i masłem. Pod wpływem gotującej się wody w większym garnku, roztopi się zawartość mniejszego.



2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Musi ona kilka razy powiększyć objętość i wyraźnie zgęstnieć. Dodać do masy jajecznej nasionka wanilii wyskrobane ze strąka.







4. Masę jajeczną szybko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.



5. Do foremek na muffinki włożyć papilotki lub wysmarować je masłem. Napełnić je ciastem czekoladowym. Można pokruszyć kilka bezów i wymieszać z ciastem.



6. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C na środkowym poziomie piekarnika. Ostudzić, ozdobić babeczki czekoladą.



Smacznego.