piątek, 6 lipca 2012
Pierogi z jagodami wg Aleex
W taki upał prawie nikt nie ma ochoty na jedzenie. Żar zatyka nozdrza, wciska się do gardła i sprawia, że brakuje nam tchu. Człowiek marzy o zimnej wodzie, powiewie chłodnego powietrza i ... już. Tyle wystarczy do szczęścia. Niestety, nie miałam na to szans - byłam w pracy.
Po powrocie do domu musiałam zrobić obiad dla chłopaków i Gwiazdeczki. Ponieważ w lodówce czekały piękne jagody, a na ciężki posiłek nikt by się nie skusił, postanowiłam zrobić pierogi z jagodami. Wykorzystałam ten przepis: na ciasto. Jest rewelacyjny! Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo. Jest mięciutkie, elastyczne, świetnie się lepi. A w połączeniu z jagodami i zimną słodką śmietanką – smakuje fantastycznie. Moje Skarby zjadały ze smakiem, a ja wreszcie mam szansę na trochę odpoczynku.
Spróbujcie...
Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
• 1/2 szklanki gorącej wody
• 2 żółtka
• szczypta soli
Nadzienie:
• jagody
• cukier wanilinowy
• cukier
Polewa:
• śmietana 12% lub 18%
• cukier waniliowy domowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotować farsz: jagody wymieszać z cukrem wanilinowym i zwykłym – do smaku.
2. Żółtka rozkłócić ze śmietaną.
3. W misce wymieszać mąkę (najpierw 2,5 szklanki, potem dodawać resztę, żeby nie było za twarde).
4. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno być mięciutkie, bardzo plastyczne i doskonałe do lepienia.
5. Odrywać po kawałku ciasta, wałkować cienko, z płatów ciasta wykrawać kółka.
6. Nadziewać ciasto farszem, dokładnie sklejać, odkładać.
7. W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.
8. Do gotującej się wody delikatnie wrzucać pierogi. Zamieszać.
9. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
10. Nakładać na talerze, polać śmietaną wymieszaną z cukrem, posypać jagodami.
Smacznego.
Z podanej porcji wyszło mi ok. 40 małych pierożków.
Przepis dodaję do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
na jutro mam takie pierożki u Mamy zamowione, strasznie mi się marzyły:)
OdpowiedzUsuńOlu - ja też miałam od dawna na nie zamówienie od moich domowych łasuchów. Nawet ślad nie został po obiedzie :))) Życzę Ci smacznego jutro. Pozdrawiam, Aleex.
Usuń• 1/2 szklanka gorącej wody - ta woda, jak rozumiem, to pewnie nie do gotowania pierogow? A pierožki, owszem,bardzo kusące. Pozdrawiam.Nika
OdpowiedzUsuńNiko - oczywiście, że nie. To składnik ciasta, zresztą wynika to z przepisu :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńPierogi z jagodami (konkretnie mamine!) chodzą za mną od dwóch tygodni. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć starych ziemniaków, a potrzebuję ich do ciasta. Tradycja rodzinna nakazuje robienie pierogów owocowych z ciasta knedlowego ;) Do środka prócz owoców dajemy cukier i bułkę tartą, nie pryska nam wtedy nic przy jedzeniu. Chyba jutro znów poszukam tych ziemniaków...
OdpowiedzUsuńRozumiem siłę tradycji :))) A może spróbuj stworzyć swoją własną z tym przepisem na ciasto? Polecam i zachęcam do eksperymentów. Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńwyszły suppper smaczne, dzięki za przepis na ciasto, rewelacja !
OdpowiedzUsuńPrawda, że świetne jest to ciasto? Ja też jestem nim zachwycona :) Cieszę się, że Wam smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWspaniale ciasto,super pierogi.Rewelacja.Pozdrawiam i dziekuje.Kasica
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbuję ;) już mi ślinka leci. Zawsze myślałam, że to skomplikowane danie, jako że jestem młodą panią domu, muszę się uczyć :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis!
Bardzo proszę :) Gotowanie nie jest skomplikowane, pod warunkiem, że możemy skorzystać z różnych wskazówek. Ja dzielę się swoim doświadczeniem :) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńPrzepis super, właśnie go sprawdziłam i wyszło ......
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszło i smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy można zrobić to ciasto z tego przepisu a zrobić pierogi z serem w środku? - na słodko?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Będą pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam Aleex, zrobilam dzisiaj pierogi, ciasto wysmielite, Zostalo mi dosc duzo ciasta wiec zrobilam na jutro uszka do barszczyku/ barszczyk kisilam sama/no i jeszcze starczylo na pierogi z pieczarkami.Za 4 dni wracam do kraju wiec bede musiala ugotowac i upiec cos z Twoich przepisow dla mojej rodzinki .Ale Swieta bede musiala spedzic w Niemczech/ taka praca/ wiec aby wykorzystac Twoje potrawy bede musiala przywiesc sobie produkty z polski.Nie maja tutaj duzo rzeczy ktore my wykorzystujemy w naszej narodowej kuchni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie Ivona
Mam zamiar jutro zrobić pierogi z tego przepisu :) to będą moje pierwsze pierogi w życiu :D
OdpowiedzUsuńI mam pytanko ile Jagód potrzeba? taki słoik litrowy wystarczy ?
pozdr
Martyna
Martyno - wystarczy na pewno, może nawet trochę zostanie :) Trzymam kciuki, aby się udało :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa czy z truskawkami można?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, można. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń