środa, 11 lipca 2012
Ciasto drożdżowe z jagodami wg Aleex
Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami.W weekend przyjechała Gwiazdeczka, która od razu wymarzyła sobie jagodzianki. Uwielbiam piec – to już wiecie – ale nie wtedy, gdy na zewnątrz panują tropikalne temperatury. Na robienie jagodzianek po prostu nie miałam siły. Ale znalazłam rozwiązanie. Upiekłam drożdżowe ciasto z jagodami. Już podczas pieczenia pachniało obłędnie. Po wyjęciu z piekarnika było pięknie zarumienione, ozdobione kruszonką, niezwykle puszyste. U mnie zniknęło błyskawicznie. U Was też nie postoi za długo. Spróbujcie...
Składniki:
Ciasto:
• 3/4 szklanki mleka
• 125 g masła
• 2 duże jaja
• cukier waniliowy
• 150 g cukru
• 30 g świeżych drożdży
• 3,5 szklanki mąki
Wierzch:
• ¾ litra jagód
• cukier wanilinowy
• cukier do smaku (kilka łyżek)
Kruszonka:
• 35 g masła
• ¼ szklanki cukru
• cukier wanilinowy
• 4 pełne łyżki mąki (ilość mąki można zwiększyć aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta, zależy od wielkości łyżek)
• 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto drożdżowe według tego przepisu. Nie zostawiać surowej mieszanki bez mąki na całą noc, wystarczy 3 godziny leżakowania. Po tym czasie dodać mąkę i wyrobić ciasto.
2. Ciasto drożdżowe przełożyć do blaszki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
3. Przygotować jagodowy wierzch: jagody opłukać pod bieżącą wodą, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
4. Przygotować kruszonkę: składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie konsystencja okruchów.
5. Na wyrośniętym cieście rozłożyć jagody z cukrem. Posypać obficie kruszonką.
6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 50 minut.
7. Ostudzić (choć świetnie smakuje też jeszcze ciepłe), kroić w kwadraty.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tak jeszcze ciasta z jagodami nie piekłam, Zawsze albo muffinki albo jagodzianki. Wygląda super. Trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńcudowne, ze szklanką mleka super
OdpowiedzUsuńapetyczne, mąż by się ucieszył, bo uwielbia drożdzowe, musi jednak poczekać na ochłodzenie:)
OdpowiedzUsuńA ja piekłam jagodzianki własnie wtedy gdy panowały tropikalne temperatury.Przeżyłam !Ale przepis na ciasto drożdżowe wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, R.G.
Reniu - podziwiam. Ja nie dałam rady. Chyba za bardzo jestem zmęczona, żeby walczyć jeszcze przy piekarniku :))) Ale jagodzianek trochę (tak życzliwie :))) zazdroszczę. Musiały być pyszne.
UsuńTo ciasto smakuje jak jagodzianki. Zawsze to coś zamiast bułeczek. Pozdrawiam, Aleex.
Mniam!!! uwielbiam to ciasto z jagodami!
OdpowiedzUsuńWitam.Weszłam na Pani blog przez przypadek, szukając przepisu na muffinki i już zostałam... :) Trudno sie było "oderwać", przeczytałam Pani blog od początku niczym najlepszą lekturę:) Będę wchodzić tutaj codziennie, a ilości wydrukowanych przepisów przeze mnie i moją koleżankę trudno zliczyć:) Pozdrawiam gorąco, gratuluję pasji. Alina
OdpowiedzUsuńWitaj Alinko :) Cieszę się, że odpowiadają Ci moje przepisy. Zapraszam do korzystania :)))
UsuńNa blog trafilam przypadkiem..szukajac przepisu na placek z jagodami.Przepis wykorzystałam..mmm pysznosci i juz tu zostaje!! Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńWitaj, Ewo, w mojej kuchni. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńZrobiłam. Naprawdę pyszne! :) Tylko, że mi nie wyszło tak wysokie. Nie jest to wina blaszki. Może nie urosło dlatego, że dodałam ciepłe mleko...
OdpowiedzUsuńwypróbowane z porzeczkami (akurat zalał nas urodzaj)-niebo w gębie! ciasto też doskonale wytrzymuje próbę czasu, słowem ideał! dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńrobiliśmy już dwa razy-slowem na stałe zagości w naszej kuchni:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakuje :))))))))))))
UsuńWitam ależ pysznie wygląda to ciasto. Mam duzo jagód ale mrożonych czy z mrozonymi też mozna robić ciasto drożdżowe? Mam pytanko co do pieczenia , w jakim piekarniku pieczesz? Elektryczny czy gazowy? Jesli w elektrycznym to dół i góra czy sam dół? Na której półce. dla mnie te wiadomości są bardzo ważne bo każda kuchenka niestety trochę inaczej piecze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za super przepisy.
Oczywiście możesz zrobić ciasto z mrożonymi jagodami, ale trzeba je odpowiednio przygotować. Ja wysypuję owoce na sitko i polewam ciepłą wodą. Rozmrażają się błyskawicznie. Następnie mieszam je z cukrem i znów wkładam na sitko, które umieszczam na miseczce. Do miseczki ścieka sok - można go później wykorzystać do napojów. Do owoców dosypuję jeszcze garść mielonych biszkoptów (które wchłoną nadmiar soku) i dopiero tak przygotowane wykładam na ciasto.
UsuńPiekę w piekarniku elektrycznym (dolna grzałka+termoobieg) na drugim poziomie od dołu.
Pozdrawiam, Aleex :)))
Bardzo dziekuje Alex. Własnie biorę się za ciacho :-) Mam nadzieję, ze bedzie cos jutro na drugie śniadanko do kawki.
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda. Życzę smacznej kawy i ciasta :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńDzięki wielkie za rewelacyjny przepis!Robię ze śliwkami co tydzień and always delicious!
OdpowiedzUsuńCzy trzeba ,az tyle dodawac cukru?
OdpowiedzUsuńNp do posypania ciasta i do jagod kilka lyzek?
Chcialabym zrobic to pysznie wygladajace ciasto ,ale musze uwazac na cukier.
Ja podaję przepis, Wy możecie go modyfikować po swojemu :) Jak wypróbujesz, daj znać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy mogę do przepisu dodać borówki zamiast jagód ?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiści, że możesz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPieknie Witam Ciebie sloneczko.
OdpowiedzUsuńJak wiekszosc osob trafilam tu przez przypadek.Pierwsza potrawe jaka zrobilam z twojego przepisu to....Rolada lososiowo-szpinakowa.REWELACJA !!!!. Rodzinka czasami krzyczy....mamcia zrob sushi z lososia,tak nazywaja ta rolade.Zrobilam kiedys z tej porcji 2-rolady,i wygladaly jak sushi.Dziekuje ze Twoje przepisy sa takie dokladne.Dzis bede robic drozdzowki z serem.do Ciebie zajrzalam po porade jak zrobic kruszonke ,bo z tym mam zawsze problem....wiem,wiem powiesz to latwe ale tak nie jest, jakos nie udaje mi sie ta kruszonka.buuuuuu...hahahaha....Przesylam pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki z Zielonej Wyspy.
Bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa :))) Cieszę się, że tutaj trafiłaś i mogę troszkę pomóc. Pozdrawiam Ciebie i Twoją rodzinę :) Aleex :)
Usuń