.

.

środa, 11 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z jagodami wg Aleex



Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami.W weekend przyjechała Gwiazdeczka, która od razu wymarzyła sobie jagodzianki. Uwielbiam piec – to już wiecie – ale nie wtedy, gdy na zewnątrz panują tropikalne temperatury. Na robienie jagodzianek po prostu nie miałam siły. Ale znalazłam rozwiązanie. Upiekłam drożdżowe ciasto z jagodami. Już podczas pieczenia pachniało obłędnie. Po wyjęciu z piekarnika było pięknie zarumienione, ozdobione kruszonką, niezwykle puszyste. U mnie zniknęło błyskawicznie. U Was też nie postoi za długo. Spróbujcie...

Składniki:

Ciasto:
• 3/4 szklanki mleka
• 125 g masła
• 2 duże jaja
• cukier waniliowy
• 150 g cukru
• 30 g świeżych drożdży
• 3,5 szklanki mąki

Wierzch:
• ¾ litra jagód
• cukier wanilinowy
• cukier do smaku (kilka łyżek)

Kruszonka:

• 35 g masła
• ¼ szklanki cukru
• cukier wanilinowy
• 4 pełne łyżki mąki (ilość mąki można zwiększyć aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta, zależy od wielkości łyżek)
• 1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:


1. Przygotować ciasto drożdżowe według tego przepisu. Nie zostawiać surowej mieszanki bez mąki na całą noc, wystarczy 3 godziny leżakowania. Po tym czasie dodać mąkę i wyrobić ciasto.

2. Ciasto drożdżowe przełożyć do blaszki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.


3. Przygotować jagodowy wierzch: jagody opłukać pod bieżącą wodą, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.


4. Przygotować kruszonkę: składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie konsystencja okruchów.


5. Na wyrośniętym cieście rozłożyć jagody z cukrem. Posypać obficie kruszonką.



6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 50 minut.


7. Ostudzić (choć świetnie smakuje też jeszcze ciepłe), kroić w kwadraty.


Smacznego.

Jagody 2012

25 komentarzy:

  1. Tak jeszcze ciasta z jagodami nie piekłam, Zawsze albo muffinki albo jagodzianki. Wygląda super. Trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, ze szklanką mleka super

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne, mąż by się ucieszył, bo uwielbia drożdzowe, musi jednak poczekać na ochłodzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja piekłam jagodzianki własnie wtedy gdy panowały tropikalne temperatury.Przeżyłam !Ale przepis na ciasto drożdżowe wykorzystam.
    Pozdrawiam, R.G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu - podziwiam. Ja nie dałam rady. Chyba za bardzo jestem zmęczona, żeby walczyć jeszcze przy piekarniku :))) Ale jagodzianek trochę (tak życzliwie :))) zazdroszczę. Musiały być pyszne.
      To ciasto smakuje jak jagodzianki. Zawsze to coś zamiast bułeczek. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  5. Mniam!!! uwielbiam to ciasto z jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Weszłam na Pani blog przez przypadek, szukając przepisu na muffinki i już zostałam... :) Trudno sie było "oderwać", przeczytałam Pani blog od początku niczym najlepszą lekturę:) Będę wchodzić tutaj codziennie, a ilości wydrukowanych przepisów przeze mnie i moją koleżankę trudno zliczyć:) Pozdrawiam gorąco, gratuluję pasji. Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Alinko :) Cieszę się, że odpowiadają Ci moje przepisy. Zapraszam do korzystania :)))

      Usuń
  7. Na blog trafilam przypadkiem..szukajac przepisu na placek z jagodami.Przepis wykorzystałam..mmm pysznosci i juz tu zostaje!! Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, Ewo, w mojej kuchni. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  8. Zrobiłam. Naprawdę pyszne! :) Tylko, że mi nie wyszło tak wysokie. Nie jest to wina blaszki. Może nie urosło dlatego, że dodałam ciepłe mleko...

    OdpowiedzUsuń
  9. wypróbowane z porzeczkami (akurat zalał nas urodzaj)-niebo w gębie! ciasto też doskonale wytrzymuje próbę czasu, słowem ideał! dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. robiliśmy już dwa razy-slowem na stałe zagości w naszej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Wam smakuje :))))))))))))

      Usuń
  11. Witam ależ pysznie wygląda to ciasto. Mam duzo jagód ale mrożonych czy z mrozonymi też mozna robić ciasto drożdżowe? Mam pytanko co do pieczenia , w jakim piekarniku pieczesz? Elektryczny czy gazowy? Jesli w elektrycznym to dół i góra czy sam dół? Na której półce. dla mnie te wiadomości są bardzo ważne bo każda kuchenka niestety trochę inaczej piecze.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za super przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz zrobić ciasto z mrożonymi jagodami, ale trzeba je odpowiednio przygotować. Ja wysypuję owoce na sitko i polewam ciepłą wodą. Rozmrażają się błyskawicznie. Następnie mieszam je z cukrem i znów wkładam na sitko, które umieszczam na miseczce. Do miseczki ścieka sok - można go później wykorzystać do napojów. Do owoców dosypuję jeszcze garść mielonych biszkoptów (które wchłoną nadmiar soku) i dopiero tak przygotowane wykładam na ciasto.
      Piekę w piekarniku elektrycznym (dolna grzałka+termoobieg) na drugim poziomie od dołu.
      Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  12. Bardzo dziekuje Alex. Własnie biorę się za ciacho :-) Mam nadzieję, ze bedzie cos jutro na drugie śniadanko do kawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda. Życzę smacznej kawy i ciasta :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  13. Dzięki wielkie za rewelacyjny przepis!Robię ze śliwkami co tydzień and always delicious!

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy trzeba ,az tyle dodawac cukru?
    Np do posypania ciasta i do jagod kilka lyzek?
    Chcialabym zrobic to pysznie wygladajace ciasto ,ale musze uwazac na cukier.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podaję przepis, Wy możecie go modyfikować po swojemu :) Jak wypróbujesz, daj znać. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. Czy mogę do przepisu dodać borówki zamiast jagód ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiści, że możesz. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Pieknie Witam Ciebie sloneczko.

    Jak wiekszosc osob trafilam tu przez przypadek.Pierwsza potrawe jaka zrobilam z twojego przepisu to....Rolada lososiowo-szpinakowa.REWELACJA !!!!. Rodzinka czasami krzyczy....mamcia zrob sushi z lososia,tak nazywaja ta rolade.Zrobilam kiedys z tej porcji 2-rolady,i wygladaly jak sushi.Dziekuje ze Twoje przepisy sa takie dokladne.Dzis bede robic drozdzowki z serem.do Ciebie zajrzalam po porade jak zrobic kruszonke ,bo z tym mam zawsze problem....wiem,wiem powiesz to latwe ale tak nie jest, jakos nie udaje mi sie ta kruszonka.buuuuuu...hahahaha....Przesylam pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki z Zielonej Wyspy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa :))) Cieszę się, że tutaj trafiłaś i mogę troszkę pomóc. Pozdrawiam Ciebie i Twoją rodzinę :) Aleex :)

      Usuń