.

.

wtorek, 23 kwietnia 2013

Ziemniaczki z wędzonką wg Aleex





Dziś zapraszam na pyszne ziemniaczki z wędzonką z przepisu magdaleny73. Tak przygotowane ziemniaki świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze smakują jako samodzielne danie. Ja wolę je w tej drugiej wersji. Ziemniaczki z surówką smakują naprawdę znakomicie. Gorąco polecam.

Składniki:

• 1,5 kg obranych ziemniaków
• 1/2 łyżki smalcu
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 – 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki pokrojonej w kostkę wędzonki (boczek)
• przyprawa uniwersalna
• przyprawa do ziemniaków
• 1/2 łyżeczki chili
• 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
• koperek (może być suszony)

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały.



2. Cebulę pokroić w piórka. Przełożyć do miski.



3. Wędzonkę lub boczek pokroić w kostkę albo w słupki. Dodać do cebuli.


4. Do miski dodać majonez i przyprawy. Wymieszać.




5. Włożyć ziemniaki. Dokładnie obtoczyć je w przyprawach.


6. Ziemniaki przełożyć do torebki do pieczenia (lub rękawa), dodać smalec, szczelnie zapiąć.


7. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni C, opcja dół – góra. Następnie 15 minut w opcji dół + termoobieg w temperaturze 190 stopni C (można rozciąć torebkę, aby ziemniaki się przyrumieniły.
8. Podawać z surówką jako samodzielne danie. Ziemniaki mogą być też dodatkiem do dań mięsnych.




Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Super tylko proszę mi podpowiedzieć w jakiej temp. i ile czasu powinno się piec w zwykłej kuchence gazowej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czas i temperatura pozostają bez zmian. Znasz swój piekarnik, więc wiesz, w jakiej temperaturze pieczesz zazwyczaj dania z ziemniaków lub same ziemniaki.Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda...chyba jutro takie ziemniaczki zrobię..

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię!!! Zobaczymy co wyjdzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś były na obiadek z kefirem, PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy dodajemy smalec który jest w składnikach?
    Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam. Dzięki za czujność :) Dodajemy wtedy, gdy wkładamy ziemniaki do worka. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń