.

.

piątek, 11 października 2013

Knedle ze śliwkami wg Aleex



Już zapomniałam, że byłam na zwolnieniu. Czasami tylko coś tam mi jeszcze dokucza i wówczas trochę zwalniam, ale… nie mam czasu na chorowanie. Tyle się dzieje. W szkole akademia z okazji Dnia Komisji Edukacji Narodowej, negocjacje w Warszawie, inwestycje, narady i szkolenia. Weekend mam zaplanowany w pracy, muszę przygotować kolejne dokumenty do projektu. W poniedziałek czekają mnie spotkania służbowe. Sporo tego, ale dobrze, że wszystko jest na właściwej drodze.
Czasu brak, ale chcę wykorzystać w kuchni dary jesieni, aby dopieścić nieco swoich chłopaków. Dlatego ostatnio zrobiłam knedle z przepisu smacznej pyzy. Udały się znakomicie. Polecam.


Składniki:

• 1 kg obranych ziemniaków
• ok. 250 g mąki pszennej
• 2 duże jajka
• szczypta mielonej gałki muszkatołowej
• 30 sztuk śliwek węgierek
• 30 kostek cukru lub 30 razy po pół łyżeczki cukru
• 2 płaskie łyżki bułki tartej
• 2 - 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
• ok. 125 g masła
• do posypania - ew. cukier, mielony cynamon

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i odparować. Zostawić do wystygnięcia, a następnie zemleć lub przecisnąć przez praskę.




2. Do ziemniaków wbić jajka, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę. Zagnieść szybko ciasto. Ilość mąki jest zależna od rodzaju i wilgotności ziemniaków, więc może się okazać, że będzie jej potrzeba nieco mniej lub więcej.





3. Dobrze jest po zagnieceniu ciasta zrobić jednego knedla i ugotować go na próbę, bo może się zdarzyć, że ciasto będzie zbyt miękkie albo za twarde. W pierwszym przypadku trzeba do pozostałego ciasta dosypać więcej mąki, a gdy jest zbyt twarde można rozrzedzić je odrobiną wody.
4. Śliwki umyć i dobrze osączyć. Każdą naciąć wzdłuż z jednej strony i wypestkować, a w jej miejsce wsypać cukier i zamknąć owoc.



5. Porcje ciasta rozpłaszczać na dłoni, na placuszku kłaść śliwkę i bardzo dokładnie zlepiać brzegi ciasta, formując kulę. Ponieważ ciasto ziemniaczane lepi się, można postawić miseczkę z zimną wodą do zwilżania dłoni.





6. Tak przygotowane knedle ułożyć na desce posypanej mąką, ale nie powinny długo leżeć - tylko tyle, aż dokończymy robić pozostałe.
7. Knedle gotować, wkładając partiami do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą.


8. Knedle gotować ok. 10 minut od wypłynięcia, na jak najmniejszym ogniu, aby kluski się nie rozpadły. Ugotowane wyjmować od razu na talerze.


9. Patelnię lekko rozgrzać. Wsypać bułkę tartą i cały czas mieszając, lekko ją zrumienić. Dodać orzechy i masło, smażyć do połączenia się składników.




10. Gotowe knedle polać zrumienioną polewą, można posypać je dodatkowo cukrem i cynamonem.



Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Robię z kostkami cukru w śliwkach. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna je pozniej zamrozic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knedle są jak kopytka. Jeśli mrozisz kopytka, możesz mrozić też knedle. Nie chcę się wypowiadać ostatecznie w tej kwestii, bo ja staram się nie mrozić jedzenia takiego typu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. A ja własnie dziś miałam robić knedle ze sliwkami:) W efekcie skończyło się na pierogach ale knedle i tak bedą w najblizszym czasie, bo uwielbiam sliwki i chce sie nimi nacieszyć póki jest sezon.
    A w temacie mrożenia- polecam tą stronkę:
    http://www.tesco.pl/ezakupy/poradnik/zywnosc/mrozonki-zalety-mrozenia.php

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Ci Dobra Kobieto za ten przepis :) Uwielbiam knedle :) Idę lepić :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj, aby ciasto wyrabiać tylko do połączenia składników. Jak za długo wyrabiamy, ziemniaki robią się wodniste.Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Dawno nie jadłam knedli :). Podoba mi się ta polewa, muszę wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Też się narobiłam w tym roku knedli,mam działkę i 3 drzewa śliwek węgierek :-) Wszyscy uwielbiamy knedelki,przepis na polewę bardzo fajny;)
    Co do samego ciasta,by było idealne,robię je identycznie jak na kluski śląskie,tzn chodzi mi o sposób wykonania,by nie było za rzadkie lub za twarde.
    Gdy ziemniaki już są przeciśnięte przez praskę lub dobrze ugniecione,wyrównuję je gładziutko w garnku.Gdy przestygną,dzielę je nożem na 4 równe części,tak tylko zaznaczam na ziemniakach te części.Jedną czwartą ziemniaków odkładam na bok w garnku,w puste miejsce dosypuję mąkę,daję jajko i oczywiście też tę odłożoną część ziemniaków i zagniatam.Ciasto jest idealne:-)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzien dobry wydawalo mi sie ze podawala Pani jeszcze inny sposob na knedle ze sliwkami robilam kilka razy i byl wysmienity lecz zgubilam niestety jesli tak to czy moze Pani podac z gory dziekuje stala czytelniczka Pani przepisow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :)
      Oto wszystkie przepisy na knedle dostępne na blogu:
      1. http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/07/atwe-knedle-ze-owocami.html
      2. http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/knedle-z-pieczarkami-wg-aleex.html
      3. http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/10/knedle-ze-sliwkami-wg-aleex.html
      4. http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/08/czeskie-knedliki-wg-aleex.html

      Mam nadzieję, że wśród nich znajdziesz przepis, o który Ci chodziło. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. bardzo dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń