.

.

niedziela, 1 grudnia 2013

Czarno – biały duet wg Aleex



Szukałam ostatnio pomysłu na nowe ciasto. Nie wiedziałam dokładnie, na co mam ochotę. Pomysł poddała mi Krystyna, która w jednym z komentarzy napisała o swoim ulubionym wypieku z masą śmietanowo – serową. Przepis brzmiał pysznie, więc postanowiłam go wypróbować. Oczywiście zrobiłam to po swojemu, ale i tak bardzo dziękuję mojej czytelniczce za inspirację. Efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Ciasto smakowało wszystkim, nie było osoby, która nie sięgnęłaby po kolejną porcję. A ponieważ robi się je szybciutko, może skusicie się na mięciutki biszkopt w niedzielne popołudnie? Polecam.

Składniki:

Biszkopt:
• 6 jajek
• 5 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka kakao
• ¾ szklanki cukru (w tym cukier waniliowy

Masa:
• 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
• 1 cukier waniliowy 32 g
• 500 g sera białego trzykrotnie mielonego (tłusty lub półtłusty)
• 2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo:
• polewa czekoladowa lub cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt według tego przepisu.




2. Biszkopt piec w blaszce o wymiarach 22x37 przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (dół + termoobieg).


3. Ciasto ostudzić na kratce, zimne przeciąć na dwa blaty.



4. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ostudzić. Poczekać aż zacznie tężeć.



5. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wyższego naczynia, dodać cukier waniliowy. Ubijać mikserem, aż zacznie gęstnieć.



6. Do śmietany dodać ser, zmiksować na gładką masę.



7. Do masy śmietanowo – serowej dodać tężejącą galaretkę, zmiksować na jednolitą masę.



8. Masą przełożyć blaty biszkoptu. Można je lekko nasączyć herbatą, choć ja tego nie robiłam.



9. Wierzch ozdobić polewą lub cukrem pudrem.



10. Podawać z filiżanką kawy.


Smacznego.

11 komentarzy:

  1. świetnie wygląda ciasto, idealne na niedziele:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!Pani Agnieszko jest Pani niesamowita..........Bardzo się cieszę z inspiracji mego przepisu.Bardzo podoba mi się ta zmiana.Ciasto wygląda pięknie i na .pewno w najbliższym czasie je przygotuję.Pozdrawiam serdecznie. Krystyna
    P.S.W piątek moja rodzina miała ucztę.... Zrobiłam placki ziemniaczane z Pani przepisu / te z żółtym serem/. Nigdy wcześniej takich nie robiłam...PYCHA!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyno - dziękuję za inspirację :) Cieszę się, że placki smakowały :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Moja mama też robi takie ciasto. Lubimy szczególnie masę serową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaj je zrobię na święta, jako dodatkowe do tradycyjnych placków. :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, choć za kilka dni zaproponuję coś bardzo fajnego - i wizualnie, i smakowo :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Witam. lekko zmodyfikowałam przepis bo nie miałam galaretki cytrynowej, więc użyłam gruszkowej. ciasto REWELACJA!!! Wszystkie przepisy na Pani blogu są wspaniałe. ciasto do odrywania czy domowa wędlina (ja robię z łopatki) na stałe weszły do rodzinnego menu. dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. A kiedy dalsze pierniczenie? Ja swój piernik nastawiłam 7 listopada i pytanko mam czy piątek - 6 grudnia będzie dobrym dniem do jego pieczenia ? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dalsze pierniczenie w weekend :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Witam.jesli.mam.ciut.większą.blaszkę.niż.w.przepisie.to.jak.mam.zwiększyć.proporcje.składników.??.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem,o ile blacha jest większa. Najlepiej użyć przelicznika foremek - jest na blogu na lewym pasku u góry. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń