sobota, 14 czerwca 2014
Biszkopty w śmietanie z truskawkami wg Aleex
Stali goście w mojej kuchni (czytaj: stali czytelnicy mojego bloga) doskonale wiedzą, że mam jakąś dziwną słabość do dziwnych przepisów. Jeśli o czymś takim słyszę lub znajdę, muszę sprawdzić. Po prostu muszę. A dzisiejszy przepis na biszkopty w śmietanie z truskawkami idealnie mi pasował: bardzo dziwny, bez pieczenia, świetny na upał, orzeźwiający, z owocami, po prostu idealny. Ja go wypróbowałam i gorąco polecam. Koniecznie przygotujcie takie ciasto. Owoce mogą być inne, ale za każdym razem ciasto smakuje znakomicie. Polecam i dziękuję Ani za przepis.
Składniki:
• 2 śmietany 12% po 400 g
• 1 śmietana 18% (400 g)
• 5-6 łyżek cukru pudru
• 2 duże lub 3 mniejsze opakowania biszkoptów
• 2 galaretki truskawkowe
• 50 dag truskawek
Sposób przygotowania
1. Śmietany przełożyć do miseczki. Wymieszać.
2. Do śmietan dodać cukier puder, zamieszać, aż się rozpuści.
3. Blaszkę 21x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Każdy biszkopt maczać w śmietanie i układać w blaszce.
5. Powinniśmy ułożyć 3 warstwy biszkoptów cegiełkowo.
6. Resztę śmietany wylać na biszkopty, równomiernie rozsmarować.
7. Rozpuścić galaretki w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć.
8. Na biszkoptach w śmietanie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej.
9. Na owocach rozłożyć tężejącą galaretkę.
10. Wstawić do lodówki, kroić następnego dnia.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy przepis na letnie gorące dni .
OdpowiedzUsuńŚmietany mam rozumieć kwaśne ?
Tak, śmietany mają być najzwyklejsze, kwaśne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda cudnie!Mam pytanie natury technicznej-czy takie ciacho dobrze się kroi? czy biszkopty po nasiąknięciu śmietaną nie rozpadają się? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasiu - jak widać na zdjęciach. Nic się nie rozpada, ciacho pięknie się trzyma. Użyj tylko ostrego noża :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo fajny ten przepis, na pewno do wypróbowania i wdrożenia. :D
OdpowiedzUsuńpysznie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńpo przeczytaniu dzisiaj rano Twojego przepisu natychmiast zrobiłam ciasto.Jest naprawdę rewelacyjne ,bardzo smaczne .Ja ciasto biszkoptowe robię z gotowanymi budyniami o różnym smaku.Nie dodaję owoców,ale również jest bardzo i błyskawiczne do zrobienia.
Pozdrawiam serdecznie.R.G.
Witaj Renatko - cieszę się, że smakowało. Mnie też ten przepis zachwycił swoją prostotą i smakiem :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńRazem z mocną małą czarną zyskuje +10 do smaku +20 do łakomstwa :) Sprawdzę osobiście.
OdpowiedzUsuńJutro zrobię,wyglada pięknie i pewnie smakuje nadzwyczajnie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam.... Masakra... Cały czas się zastanawiałam nad brakiem żelatyny w przepisie, ale pomyślałam, że skoro takie ładne zdjęcie i nikt w komentarzach o żelatynie nie wspomina, to tak ma być. Otóż nie!!!!! Wyszła masakryczna paciara, nie do podania! Owszem smakowo dobre, ale wizualnie tragedia, konsystencja nie do zaakceptowania. A wystarczyłoby dać ze dwie łyżeczki rozpuszczonej żelatyny do masy śmietanowej i byłoby pycha!
OdpowiedzUsuńNo widzisz - w tym przepisie NIE MA żelatyny i w tym tkwi jego urok. Prawidłowo zrobione ciasto wygląda jak na zdjęciach. Nadmiar wody ze śmietany wsiąka w biszkopty, które miękną, a ze śmietany robi się gęsty krem. Nie wiem, co zrobiłaś/-eś nie tak, ale widocznie ciasto Ci się nie udało po prostu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam,jest pyszne! Myślę,że będzie tez dobre z malinami,jagodami czy jezynami.
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie świetnie smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, ciasto jest pyszne, robiłam z kilku rodzajów biszkoptów, najlepiej wygląda i smakuje z biszkoptami z Biedronki, są twardsze i lepiej się trzymają od innych, które próbowałam. Dla osób na diecie - ciasto wychodzi super także na jogurcie naturalnym, szczególnie Zott. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź, na pewno się przyda :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam ciasto bardzo fajne Aleex szybciutko sie robi i równie szybko znikło :)
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto zrobiłam z brzoskwiniami z puszki i też wyszło pyszne i będzie następne z innymi owocami Na lato super ! Ciasto trzeba zrobić dzień wcześniej, żeby biszkopty wciągnęły śmietanę i wtedy można kroić - z każdym dniem jest lepsze. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Wanda
Aleex, no co tu dużo pisać.. jak zawsze pycha :) nawiasem mówiąc, moja babcia myślała, że to sernik ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAlex-dowiedzialam sie o Twojej pasji kulinarnej rok temu,ale dopiero dzisiaj po raz pierwszy weszlam na Twoja strone.Jestem zachwycona kunsztem slowa,przekazem wizualnym,dbaloscia nie tylko o smak potraw, ale i o czytelnika. Bardzo dziekuje za wszystkie przepisy i serdecznie pozdrawiam Ciebie Alex i Hanie ,ktora dala mi namiary na te stronke.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy można użyć jeżyn do tego ciasta i z jaką galaretką najlepiej je połączyć?
OdpowiedzUsuńCZy jeżyny trzeb jakoś specjalnie przed przygotować?
Jeżyny mogą być, połącz je z galaretką wiśniową lub galaretką o smaku owoców leśnych. Nie musisz ich przygotowywać. Ważne, żeby były czyste i suche. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy pierwszą warstwę biszkoptów na blaszkę też trzeba wymaczać w śmietanie?
OdpowiedzUsuńTak, wszystkie warstwy maczamy w śmietanie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy zamiast kwasnej smietany moge zmieszac kremowke z mascarpone tak jak do tiramisu.troche mnie odstrasza ta kwasna smietana,czy biszkopty nie robia sie kwasne w smaku?oczywiscie zrobie tez oryginalny przepis,pozdrawiam.Kasia
OdpowiedzUsuńMożesz, ale będzie to zupełnie inne ciasto. Nie bój się kwaśnej śmietany, ciacho jest pyszne! Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA jak z blaszką 36x25x6? Takie proporcje wystarczają?
OdpowiedzUsuńW porę zobaczyłam Twój komentarz, nie ma co :(((. Ja używam blaszki o wymiarach 21x29,5. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPo świątecznych, ciężkich ciastach zachciało nam się czegoś lżejszego, więc z chęcią zrobiłam to ciasto. Wyszło pyszne, na górę dałam ananasa i galaretkę cytrynową. Ciasto kroi się bardzo dobrze i jest szybkie w przygotowaniu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Ciasto bardzo proste i smaczne. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńhttp://arabeskawaniliowa.blog.pl/2015/07/09/deserowe-ciasto-smietanowe-z-truskawkami/
Czy mrożone truskawki mogą być?
UsuńTak, mogą być truskawki mrożone. Zrób tak: biszkopty przygotuj normalnie, jak w przepisie. Rozpuść galaretkę truskawkową i do gorącej włóż zamrożone truskawki., wymieszaj, po chwili truskawki się rozmrożą, a galaretka zacznie tężeć. Wówczas wyłóż ją na wierzch. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy mogła by Pani podać wagowo ilość biszkoptów?
OdpowiedzUsuńOpakowania są bardzo różne i nie wiadomo ile kupić...
Z góry dziękuję :)
Osobiście jestem w wielkim szoku, ze ciasto wyszło na samej śmietanie z cukrem. SZOK! No i fajne, że można je kompletnie na pałę robić i zawsze wyjdzie.
OdpowiedzUsuń