niedziela, 1 czerwca 2014
Delicja wg Aleex
Maj za nami. W tym roku ilość majowych wpisów na blogu jest proporcjonalna do ilości mojej pracy. Nie chciałam robić dłuższej przerwy, ale musiałam zmniejszyć ilość publikowanych przepisów, bo po prostu nie miałam czasu. Mam nadzieję, że kolejny miesiąc będzie nieco spokojniejszy.
Czerwiec zaczyna się Dniem Dziecka. Wszystkie dzieci – i małe, i duże – zapraszam na pyszne ciasto z przepisu siostry Anastazji. Jest naprawdę znakomite, szczególnie po wprowadzeniu kilku modyfikacji. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
• 8 jajek
• 6 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki kakao
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
Biszkopt klasyczny:
• 4 jajek
• 4 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ szklanki cukru
Masa budyniowa:
• 2 szklanki mleka
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 4 łyżki cukru
• 200 g masła
Dodatkowo:
• 1 galaretka wiśniowa
• 50 g czekolady mlecznej
• 50 g czekolady deserowej
• 4-5 łyżek śmietanki kremowej 30 lub 36%
• zaparzona herbata lekko osłodzona
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników upiec biszkopt czekoladowy według tego przepisu.
2. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
3. Z podanych składników upiec biszkopt klasyczny według tego przepisu. Ostudzić.
4. Przygotować masę budyniową: 1,5 szklanki mleka zagotować, dodać cukier i zamieszać, aby się rozpuścił.
5. W pozostałym mleku (0,5 szklanki) rozmieszać 2 budynie.
6. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę mleka i proszku budyniowego. Ugotować budyń.
7. Budyń ostudzić.
8. Miękkie masło utrzeć do białości.
9. Dodawać porcjami budyń, cały czas ucierając. Gotową masę budyniową wstawić do lodówki.
10. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
11. W jasnym biszkopcie wyciąć dziurki, ja robiłam to foremką.
12. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć czekoladowy blat ciasta. Lekko nasączyć ostudzoną herbatą.
13. Posmarować połową masy budyniowej.
14. Blat z masą przykryć jasnym biszkoptem z dziurkami. Lekko docisnąć.
15. W dziurki włożyć tężejącą galaretkę wiśniową.
16. Drugi blat czekoladowy lekko nasączyć i posmarować pozostałą masą budyniową. Położyć na jasny biszkopt z galaretką tak, aby masa była na dole, od strony jasnego biszkoptu.
17. Przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić czekolady ze śmietanką. Cały czas mieszać, nie dopuszczając do zagotowania się. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.
18. Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać z filiżanką kawy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo apetyczne ciasto, poproszę kawałek do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :) Smacznego życzę :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo fajne ciasto :-) Pozdrawiam Bozena321pl
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentuje, idealne do kawy:)
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam delicje, więc chyba czas zrobić swoją.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje. :-)
Też korzystam cz często z przepisów s. Anastazji, zawsze mi się udają. Najbardziej lubię ciasto Capuccino i Sękaczek - polecam!
OdpowiedzUsuńMmmm pycha, na pewno wypróbuję przepis w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię podglądać Twoje kulinaria , są precyzyjnie opisanie i myślę że nawet największa kuchenna niemota ogarnie temat po Twoich opisach :)
Witam, mam pytanie (być może głupie) dotyczące budyniów, mianowicie zastanawiam się jakie Pani kupuje? ;) Pytam, ponieważ dodając budyń do masła, masa nieraz mi się zwarzyła, co nie zdarza się w przypadku dodawania karpatki. Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńŻyczę przyjemnej niedzieli, mam nadzieję, że odpocznie Pani w końcu po tych wszystkich maturach ;)
Najczęściej kupuję Dr'Oetker budyń waniliowy bez cukru. Winiary też są niezłe. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA jak nie mam mąki ziemniaczanej,to czy mogę ją czymś zastąpić?!
OdpowiedzUsuńZwiększ o 1 łyżkę ilość mąki pszennej. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń