niedziela, 21 września 2014
Jesienna szarlotka wg Aleex
Jak fajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać oddech przed kolejnym tygodniem. Pamiętam takie lata, kiedy weekendy miałam zajęte, bo albo pracowałam, albo studiowałam. Nie było to łatwe, ale byłam młodsza i miałam więcej sił. Teraz bardzo doceniam te wolne dni. One wprawdzie także mają swoją rutynę, pewne powtarzalne elementy, ale nie przeszkadza mi to. Zawsze znajdzie się coś, co uatrakcyjnia ten weekendowy czas. W tym tygodniu było to pieczenie szarlotki jesiennej. Cudownie było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej frajdy. Kiedy rumiany jabłecznik wynurzył się z piekarnika, nie mogłam doczekać się chwili, aby usiąść spokojnie przed telewizorem z kawą i kawałkiem ciasta, które wspaniale smakowało dodatkowo osłodzone zwycięstwem Polaków nad drużyną Niemiec we wczorajszym siatkarskim półfinale. Polecam.
Składniki:
• 3 jajka + 1 dodatkowo
• 250 g margaryny Kasi
• 50 dag mąki pszennej
• 180 g cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 - 2 kg jabłek
• cukier do jabłek, do smaku
• 1 pełna łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Margarynę, mąkę, 3 jaja, cukier oraz proszek do pieczenia włożyć do miski, posiekać nożem i zagnieść ciasto.
3. Po wyrobieniu podzielić ciasto na 2 części.
4. Pierwszą część wyłożyć na dnie blaszki, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut na złoty kolor.
5. Jabłka obrać, pokroić na talarki (ja starłam na tarce), wymieszać z cukrem (do smaku) i smażyć na średnim ogniu. Dodać cynamon, wymieszać. Owoce powinny stracić smak surowizny, sok musi odparować. Po około 30-40 minutach będą gotowe.
6. Ostudzone ciasto posmarować surowym białkiem z 1 jajka i posypać tartą bułką Nałożyć na nią mus jabłkowy, a na wierzchu ciasta ułożyć szachownicę.
7. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
8. Szarlotkę piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
9. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
10. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty. Świetnie smakuje też z waniliowymi lodami.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji "Jabłko z cynamonem 2014"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepisów na szarlotki nigdy dość, zwłaszcza o tej porze roku!
OdpowiedzUsuńWygląda super.
OdpowiedzUsuńTylko ja nie znoszę cynamonu buuu
:)
To go pomiń :) Możesz zastąpić wanilią lub cytryną - też będzie pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńŚwietny przepis. To moja pierwsza szarlotka i wyszła mi znakomicie, nawet napiszę nie skromnie, że moja wygląda ładniej niż Pani na zdjęciu :-) Pozdrawiam. Uwielbiam też Pani sernik wiedeński, robiony już kilka razy :-) Magda.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, Magdo, że smakuje i dobrze wygląda :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Aleex czy ciasto po wyrobieniu jest takie bardziej rzadsze , lepiace? Bo takie mi wyszlo..i niewiem czy to prawidlowo.pozdrawiam
UsuńJeśli jest zbyt rzadkie, dosyp odrobinę mąki. Może się trochę kleić :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń