piątek, 7 listopada 2014

Kurczak po zbójnicku wg Aleex



Dziś i jutro spędzam czas poza domem. Jestem na szkoleniu dotyczącym projektów unijnych w miejscowości o zaskakującej nazwie Tłuszcz. Szkolenie jest naprawdę bardzo dobre, prowadzący kompetentni, nawet noclegi i oprawa na właściwym poziomie. To rzadkie w dobie tylu chałtur szkoleniowych, na które można trafić.
Zebrała się nas kilkunastoosobowa grupka ludzi z różnymi doświadczeniami „projektowymi”. W przerwach wymieniamy się doświadczeniami, przeżyciami, pomysłami i sposobami rozwiązywania różnorodnych problemów. To bardzo przydatne w codziennej pracy podczas realizacji zadań zapisanych we wniosku.
Kiedy wieczorem dotarłyśmy z koleżanką do pokoju, okazało się, że beż żadnych komplikacji mamy dostęp do Internetu. A więc siedzimy obydwie, każda na swoim łóżku, z laptopem na kolanach, gadamy i… zajmujemy się różnymi rzeczami. M. sprawdza pocztę, a ja dzielę się z Wami swoim najnowszym odkryciem, które przygotowałam dla swoich chłopaków przed wyjazdem.
Kurczaka po zbójnicku znalazłam w przepisach Młodej. Już wcześniej miałam go zrobić, ale pamiętacie, że październik spędziłam w pracy. Teraz nadarzyła się okazja do wypróbowania tej nowości i wiecie co? Danie wyszło pyszne. Takie inne, wyjątkowe, w sam raz gdy chcemy podać na stół coś innego. Polecam


Składniki:

• 1,5 kg kurczaka pokrojonego na porcje
• sól, pieprz, mielona papryka, przyprawy, które lubicie
• 1/2 kg kapusty kiszonej
• 1 duża cebula
• 500 g pieczarek
• 200 ml bulionu grzybowego
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łagodnego ketchupu
• sól, pieprz, cukier
• olej

Sposób przygotowania:

1. Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem, natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką i innymi dowolnymi przyprawami. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.


2. Cebulę pokroić w piórka, obrane pieczarki w plastry.


3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.




4. Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek z cebulą.



5. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym lub ketchupem. Dodać szczyptę cukru. Delikatnie oprószyć mielonym kminkiem.



6. Smażyć ok. 10-15 minut.


7. Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części kurczaka. Kurczaka posmarować olejem.



8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia, kurczaka posmarować zimną wodą z odrobiną soli. Dzięki temu skórka z kurczaka będzie chrupiąca.


9. Podawać jako danie główne lub ciepłą kolację z pieczywem.


Smacznego.

21 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę Aleex że i Tobie mój kurczaczek zasmakował. Pozdrawiam- Młoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo smaczny :) Dodałam tylko więcej pieczarek i zastąpiłam koncentrat ketchupem łagodnym. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Myślę, by zrobić tego kurczaka na Święta i wtedy chyba dodam do kapusty trochę suszonych grzybków. Będzie bardziej aromatycznie:)

      Usuń
  2. a mam akurat jutro zrobić kurczaka na obiad to już wiem co zrobię, dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany! jaki ten kurczak musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, polecam, bo jest pyszny :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja z Tłuszcza pochodzę i ... też pracuję w Szkole. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, jak miło :) Byliśmy zakwaterowani w Hotelu Batory. Naprawdę fajne miejsce. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Wiem gdzie to jest. A szkolenie pewnie w Zespole Szkół, niedaleko od mojego rodzinnego domu. No chyba, że w SP, którą kończyłam... bardzo dawno temu :)

      Usuń
    3. Nie, nie, szkolenie i pobyt były w tym samym miejscu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Cudowny przepis! Bardzo, bardzo dziękuję. Pominęłam pieczarki, bo nie mam jakoś zupełnie ochoty na jakiekolwiek grzyby, ale bulion grzybowy wlałam, a zamiast kurczaka użyłam filety z kaczki. Zapomniałam pod koniec posmarować wodą, a i tak skórka wyszła chrupka. Mięsko mięciutkie, soczyste z jedną niespodzianką - pewnym posmakiem wątróbki, której tam zupełnie nie było. Jeszcze raz dziękuję. Ewa Anna

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis,dziękuję.W najbliższą sobotę zakróluje na moim rodzinnym stole.Już nie mogę się doczekać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wygląda ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To już kolejne danie z Twojego blooga które przygotowałam.Przepyszne:)Dziękuję i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam i zapraszam do korzystania. Aleex :)

      Usuń
  10. Aleex ma pytanie dotyczące kapusty...czy finalnie nie będzie twarda? Z doświadczenia wiem że przy przygotowywaniu potraw z kapusty dosyć długo trzeba ją gotować. Danie wygląda pysznie....kapustka ukiszona przez małżonka oczekuje w piwnicy i aż sie prosi żeby ją wykorzystać jutro na obiad. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miej obaw, kapusta jest wystarczająco miękka :) Danie polecam z pełną odpowiedzialnością :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. pieczemy pod przykryciem czy bez :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam bez przykrycia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Kurczaczek palce lizać,kapustka mięciutka.Warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam już kilka razy,danie jest łatwe i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń