poniedziałek, 8 grudnia 2014

Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex



Wigilia to wyjątkowy czas. Jednoczymy się przy stole zastawionym wyjątkowym jadłem. Wraz z opłatkiem dzielimy się dobrocią. W blasku świec wirują życzenia, płyną w przestrzeń z dźwiękami kolęd i docierają do nas ze zdwojoną mocą. Ten czas wymaga wyjątkowej oprawy, która podkreśli jego niepowtarzalność.
Zazwyczaj każda rodzina ma ulubione dania, które każdego roku pojawiają się na stole podczas wigilijnej wieczerzy. My Wigilię spędzamy u mamy. Na zawsze zapamiętam atmosferę rodzinnego domu, wyśmienite potrawy serwowane przez mamę i doprawione jej staraniami. Zawsze pojawia się czerwony barszcz z uszkami wypełnionymi grzybami, są pierogi, smażony karp i wiele innych dań, bez których nie wyobrażamy sobie tego wieczoru. Każdego roku przynoszę też na Wigilię nową potrawę. Tak na przełamanie tradycji. Nie mam zamiaru z nią wojować, o nie. Staram się jednak o mały akcencik nowości.
Być może w tym roku będą to krokiety wigilijne po rusku, które zrobiłam z przepisu jadwigi04. Kiedy przygotowałam je na próbę w wersji z kawałeczkami boczku, Dario zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Nie dziwię mu się, bo były pyszne. To świetna alternatywa dla pierogów, można je zrobić przed Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie?


Składniki:

Naleśniki:
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki mąki
• 2 jaja
• olej
• szczypta soli

Farsz:
• 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie)
• 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego
• 2 duże cebule + 1 dodatkowo
• sól, pieprz
• olej
• kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię)

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić.


2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno osiągnąć lejącą konsystencję, musi oblepiać łyżkę. Jeśli będzie za gęste, dodać troszkę więcej mleka, jeśli wyjdzie za rzadkie, dosypać mąkę.




3. Z ciasta usmażyć niewielkie naleśniki. Układać jeden na drugim i trzymać pod przykryciem.





4. 2 cebulki pokroić w kosteczkę. Leciutko zezłocić na patelni z odrobiną oleju. Przestudzoną dodać do chłodnych ziemniaków.




5. Ser dodać do misy z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.




6. Na każdy naleśnik kłaść porcję farszu, zwijać jak krokiety i układać w naczyniu żaroodpornym.








7. Na patelni zezłocić dodatkową cebulkę (jeśli szykujemy danie na Wigilię), ewentualnie z boczkiem pokrojonym w kosteczkę (jeśli danie szykujemy w innym okresie, poza Wigilią).


8. Naleśniki z ruskim farszem posypać zezłoconą cebulką lub cebulką z boczkiem.


9. Wstawić na 15 minut do piekarnika.


10. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

9 komentarzy:

  1. U nas się jada takie naleśniki z sosem, np. pomidorowym albo grzybowym i z surówką z kiszonej kapusty. Pycha! Dawno nie robiłam, ale jeszcze przed świętami zdążę:) Dziękuję za przypomnienie:) Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, a więc życzę smacznego :) Aleex :)

      Usuń
  2. Nigdy wcześniej nie jadłem takich krokietów, chętnie wybróbuję kiedyś ten przepis :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szczególnie jeśli lubisz pierogi ruskie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek, co roku piekę, rok temu obiecywałam sobie że nie będę piec za dużo a i tak wyszło 9kg i jakieś 20 rodzajów. Znasz Aleex tradycję cieszyńskich ciasteczek?
      pozdrawiam Ala

      Usuń
    3. Alu nie znam. To nie moje rejony. Ale bardzo chętnie poznam :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. pierwszy raz słyszę o takich krokietach, ale znając moje zamiłowanie do pierogów ruskich, krokiety pewnie też bardzo przypadłyby mi do gustu:)
    ja wczoraj robiłam pierogi z kapustą i grzbami już na wigilię, teraz zamrożone czekają aż nadejdzie ich pora:)

    OdpowiedzUsuń
  4. boczek na wigilię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę ze zrozumieniem przeczytać post i składniki. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń