niedziela, 3 maja 2015

Malinowa rozkosz wg Aleex




Majowy weekend. W tym roku mam 3 dni wolne. Co za radość. Odpoczywam i nabieram sił przed rozpoczynającymi się w poniedziałek maturami. Egzaminacyjny maraton potrwa u nas do końca czerwca, bo po maturach zaczynają się egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe. Ale jeszcze dziś korzystam z ostatnich dni spokoju. Fajnie jest posiedzieć w domu. Bardzo mi tego ostatnio brakuje. Był czas na spotkania i uroczystości rodzinne, pierwszego grilla i spokojne, rodzinne wieczory.
Nasze rodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam.


Składniki:

Biszkopt:

• 2 jajka
• ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy
• 2 pełne łyżki mąki pszennej
• 1 pełna łyżka kakao
• ½ łyżki mąki ziemniaczanej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
• 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremowej (30% lub 36%)
• 3 płaskie łyżeczki żelatyny
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru pudru

Wierzch:
• 2 galaretki malinowe
• 50 dag malin (świeżych lub mrożonych)
• cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt według tego przepisu, ale z podaną w tym przepisie ilością składników. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C.






2. Ciasto ostudzić na kratce.


3. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia.


4. Dodać cukier waniliowy i cukier puder.


5. Śmietanę ubić na sztywną masę.
6. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, lekko przestudzić.


7. Do ubitej śmietany dodać ciepłą (nie gorącą!) żelatynę, od razu zmiksować.


8. Śmietanę rozłożyć na biszkoptowym blacie. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.


9. Rozpuścić galaretki w 3 ½ szklanki wrzątku.


10. Do galaretki włożyć owoce (mrożonych nie rozmrażać). Jeśli owoce są kwaskowe, dosłodzić do smaku.


11. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową.


12. Wstawić do lodówki. Kroić na porcje.


13. Podawać z kawą lub herbatą.


Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Zdecydowanie będę musiała wypróbować, ale zamiast malin użyje jakieś inne owoce mrożone :)
    Dzięki za inspiracje na weekendowe ciasto!
    Pozdrawiam.

    ujemfot.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rety! Narobiłaś mi apetytu! A ja się odchudzam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, aż ślinka leci! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleex,napisz jaką wielkość formy miałaś? Z góry dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki o wymiarach 21x29 cm. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Z nieba mi spadł ten przepis. Właśnie odkryłam w zamrażarce nietknięte pudełko z malinami. Mam pytanie, czy łyżki mąki są kopiaste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są z lekkim czubkiem :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. ciasto wyszlo tak znakomite ze musze jutro zrobic drugie polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis! Proste w wykonaniu, lekkie a w dodatku rozkosz dla podniebienia :) Na pewno wrócę do przepisu :)

    OdpowiedzUsuń