wtorek, 3 maja 2016
Frużelina truskawkowa wg Aleex
Pytacie w mailach o frużelinę truskawkową, z którą podałam pancakesy. Wprawdzie odpisuję, że przygotowuje się ją prawie identycznie, jak tę o smaku jagodowym, ale wolicie mieć przepis. A więc jeśli jest potrzebny, to bardzo proszę. Pewnie będziecie do niego sięgać dość często, bo sezon truskawkowy tuż, tuż. W mojej kuchni owoce w takiej wersji na pewno będą się pojawiały od czasu do czasu. Wszyscy je bardzo lubimy, choć preferencje co do smaku są u nas zróżnicowane. Wprawdzie nic nie zastąpi smaku świeżych truskawek lub jagód (szczególnie w sezonie), ale frużelina z naleśnikami lub goframi też smakuje znakomicie. W tej wersji wystarczy dodać kleksa z bitej śmietany i będziemy mieć danie w barwach narodowych. W sam raz na majowe święta.
Składniki:
• 250 g truskawek świeżych lub mrożonych
• 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g)
• 1-3 łyżki cukru (ilość zależy od słodyczy owoców)
• 1-2 łyżki soku z cytryny (ilość zależy od słodyczy owoców)
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia.
2. W rondelku wymieszać truskawki z cukrem. Do słodkich owoców dodajemy 1 łyżkę cukru, do mało słodkich wsypujemy więcej cukru.
3. Podgrzewać na palniku o średniej mocy aż do rozpuszczenia się cukru. W tym czasie truskawki puszczą sporo soku.
4. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie wymieszać. Jeśli truskawki są kwaskowate, należy dodać 1 łyżkę soku, do bardzo słodkich można dodać 2 łyżki.
5. Frużelinę zagotować i odstawić rondelek z palnika.
6. Do gorących truskawek dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Można na chwilę postawić garnek na palniku i podgrzewać owoce, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzać do wrzenia!
7. Zdjąć z palnika, wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
8. Podawać jako dodatek do gofrów, naleśników i pancakes.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No cudownie wyglądają, aż zgłodniałam. Muszę takie zrobić, akurat mam frużelinę truskawkową, to wykorzystam, bo te truskawki co są teraz, to mnie nie przekonują.
OdpowiedzUsuńCzy tę frużelinę można zawekować, żeby wykorzystywać, kiedy nie
OdpowiedzUsuńma już truskawek świeżych? - Anna z Chełma
Witam
OdpowiedzUsuńchciałabym zapytać czy można ją zawekować tak żeby "przetrwała do zimy"
pozdrawiam Dorota