niedziela, 15 maja 2016

Schab w smalcu wg Aleex


Tydzień minął mi niezauważalnie. Jak w kieracie. Rano kurier, odebranie arkuszy, liczenie, rozdzielenie, wydanie komisjom. Pierwsza zmiana matur. Początek egzaminu, a ja biorę się za dokumentację. Koniec egzaminu, odbieram arkusze, przeliczam, pakuję, robię dokumentację. Druga zmiana i powtórka całego procesu. Przy spakowanych arkuszach czekam na kuriera.Wracam do domu wieczorem, myję się, kładę, aby wstać po kilku godzinach i powtórzyć to, co mam zaplanowane, zapisane w harmonogramie. A wczoraj zaczęliśmy sprawdzanie matur. Ponieważ przez cały weekend będę poza domem, w piątek zrobiłam chłopakom schab w smalcu. Żeby mieli co jeść. Znalazłam ten przepis u Kormag i odkąd go wypróbowałam, schab przygotowany w ten sposób pojawia się w mojej kuchni regularnie.
Przyznaję, że na początku nie miałam przekonania do tak zrobionego mięsa. Sądziłam, że będzie bardzo tłuste. Niepokoił mnie też krótki czas przygotowania. Myliłam się i to bardzo. Po kilku próbach mogę Wam polecić tak robiony schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Naprawdę warto.

Składniki:

• 1,5 kg schabu
• 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie)
• 4 kostki smalcu
• składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat Knorr’a)

Sposób przygotowania:

1. Schab umyć i osuszyć. Tak przygotowane mięso naszpikować pokrojonym w plastry lub słupki czosnkiem.




2. Naszpikowany schab natrzeć olejem wymieszanym z ulubionymi przyprawami.



3. Mięso odstawić najlepiej na całą noc (minimum 3 godziny) do lodówki.
4. W wysokim naczyniu roztopić smalec, który musi sięgać przynajmniej do połowy wysokości mięsa.



5. Do rozgrzanego smalcu włożyć ostrożnie schab (zmniejszyć ogień, aby nie spalić przypraw) i smażyć po 8 minut.



6. Po tym czasie odwrócić mięso „na drugą stronę” i znów smażyć 8-9 minut.


7. Jeśli mamy za mało smalcu trzeba jeszcze obsmażyć mięso z pozostałych dwóch stron, po 3-4 minuty, aby zamknąć dokładnie wszystkie pory.
8. Po obsmażeniu schab zdjąć z ognia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia.



9. Wyjąć, zanim smalec stężeje. Mięso delikatnie otrzeć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany schab jest idealny jako wędlina do kanapek bądź pieczeń do obiadu. Usmażony ten sposób schab jest bardzo, bardzo, bardzo soczysty i pyszny




Smacznego

19 komentarzy:

  1. Super pomysł! A smalec można potem do czegoś użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oddaję ten smalec koleżance, która dodaje go do karmy dla zwierząt. Nie wykorzystuję go ponownie. Można jednak przesmażyć go z cebulką, kiełbaską i jabłkiem. Może być pyszny :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. U mnie tak samo jak u Pani - kurier, arkusze, schemaciki sal :-), ZE, sprawdzanie. Miło,że ktoś w tym kieracie myśli o nakarmieniu rodziny. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. Jak miło, że nie jestem sama :D Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    4. "Znalazłam ten przepis u Komag"... czyli gdzie? kto to jest Komag? oj, nie lubisz podawać źródła... oj, nieładnie...

      Usuń
    5. Komag to nick, wystarczy wpisać w Google i wszystko jest jasne. Kto to jest - nie wiem, biografii nie znam, więc nie odpowiem na Twoje pytanie. Wszystkie strony są powszechnie dostępne. Źródło podaję zawsze, zazwyczaj z linkiem do strony. Jednej strony nie reklamuję, o powodach pisałam wielokrotnie. Czy to nieładnie? Masz prawo do swojego zdania, a ja mam prawo do swojego. Mam też prawo po prostu się z Tobą nie zgodzić. Na pewno "ładnie" jest krytykować kogoś bez wnikania w przyczynę jego postępowania. Skoro tak uważasz, gratuluję taktu i wyczucia. To tyle dyskusji na ten temat. Aleex.

      Usuń
    6. Gwoli wyjaśnienia :ten nick to Kormag.

      Usuń
    7. Taką pomyłkę od razu poprawiam, Aleex

      Usuń
  2. Cztery kostki smalcu? Tak jak na zdjęciu?
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 4 kostki smalcu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Przepis wygląda świetnie, ale wgląda jak bomba kaloryczna :D Da się czymś zastąpić ten smalec? :)Próbowałaś w ten sposób przygotowywać inne rodzaje mięs?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że to jakiś stary, babciny pomysł. Sądzę, bo nie mój - ja tylko go wypróbowałam i opisałam :) Też myślałam, że będzie strasznie tłusty, ale nie, nie jest. Gorący (prawie wrzący) tłuszcz sprawia, że pory mięsa od razu się ścinają. Mięso jest BARDZO soczyste, na wierzchu schabu jest tylko cieniutka warstewka tłuszczu, którą wycieram ręcznikiem. Schab odkryłam niedawno, nie eksperymentowałam z innymi rodzajami mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. oj,znów ktoś się tu czepia...Przecież pani zawsze podaje skąd przepis plus czasami własną modyfikację.a smalec? Cóż okazuje się,że nasze babcie wiedziały co robią-do wysokich temperatur nadaje się znakomicie ,w przeciwieństwie do oleju,który traci swoje właściwości.Ja zwróciłam uwagę ,że ma pani wykonany manicure hybrydowy:)mam radę:proszę do wszelkich tłustości w kuchni używać rękawiczek.,ponieważ natłuszcza pani ten mały fragment odrośniętej własnej płytki paznokciowej,co później może skutkować słabą przyczepnością lakieru hybrydowego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź, ale będzie trudno, bo nie umiem niczego robić w rękawiczkach. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Witam! Wypróbowałam ten przepis ale mam kilka a w zasadzie dwa pytania. Czosnek zrobił się nieapetycznie zielony :( nie wiem dlaczego. A druga sprawa to mięso jest takie lekko różowe w środku. Rozumiem, że to normalne? Ogólnie mięsko soczyste, nie jest wcale tłuste i szybko się robi :) Dziękuję za kolejny przepis. De facto to traktuję Twój blog już jak moją książkę kucharską. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli użyjesz polskiego czosnku, nie zmieni on koloru. Główki przywiezione z Dalekiego Wschodu mają tendencję do zmiany koloru. Mięsko może zostać lekko różowe, ale na pewno miałaś "gruby" schab. Przy cieńszym tego nie będzie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. A jak odgrzać ten pyszny schabik do obiadu aby go nie wysuszyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go odgrzać w rękawie lub naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Dziękuję naprawdę rewelacyjny schabik.

    OdpowiedzUsuń