.

.

niedziela, 17 lipca 2016

Muślinowy sos owocowy do deserów wg Aleex


Latem bardzo często, zamiast ciężkich ciast, podajemy desery. Sprawdzają się one szczególnie w upalne dni. Do deserów znakomitym dodatkiem są owoce – w różnej formie. Można je rozdrobnić, zmiksować lub po prostu wysypać na deser. Za każdym razem znakomicie podkreślą smak serwowanego dania. Dzisiaj proponuję Wam trochę inny dodatek – muślinowy sos owocowy. Przepis na niego znalazłam w kuchni u poli. Zrobiłam go z truskawek, ale można je zastąpić innymi owocami. Koniecznie wypróbujcie. Polecam.

Składniki:

• 250 g truskawek (lub innych owoców)
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyć i oderwać szypułki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki.
2. Umieścić je w rondlu i zasypać cukrem pudrem.


3. Kiedy owoce puszczą sok, podgrzewać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną.


4. Na samym końcu dodać masło. Gdy się rozpuści, zdjąć rondel z palnika i odstawić do wystygnięcia.


5. Sos zmiksować za pomocą blendera. Podczas stygnięcia sos będzie gęstniał.


6. Podawać jako dodatek do deserów.



Smacznego.

1 komentarz: