.

.

środa, 21 września 2016

Maślane ciasto ze śliwkami wg Aleex (TM5)


Wrzesień zawsze kojarzy mi się ze śliwkami i jabłkami. Kocham te owoce, które, moim zdaniem, jesienią są najsmaczniejsze. Dlatego sięgam po nie i używam ich do jesiennych wypieków. Wprawdzie ostatnio nie piekę już tak dużo, ponieważ Młody jest poza domem i przez to zdecydowanie zmniejszyło się grono domowych łasuchów. Na szczęście został Dario, który nadal lubi ciasta, więc od czasu do czasu mam dla kogo piec. Dla męża zrobiłam ostatnio maślane ciasto z owocami. Udało się znakomicie. No to częstujcie się, proszę.

Składniki:

• 300 g masła
• 250 g drobnego cukru
• 300 g mąki pszennej
• 6 jajek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
• 300 g śliwek węgierek lub innych owoców sezonowych

Sposób przygotowania:

1. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić pianę, dodając cukier waniliowy. Odstawić.
2. Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Masło może być lekko ciepłe, ale nie gorące.
3. Do masła dodać cukier i żółtka. Utrzeć na jednolitą masę.
4. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzeć.
5. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Przygotowanie ciasta w Thermomixie:
1. Przygotować pianę: Założyć motylek. Do naczynia wlać białka ze szczyptą soli. Ubić na sztywną pianę przez 3 min/obr.4.



2. Gotową pianę przełożyć do miseczki i odstawić.
3. Przygotować ciasto: Masło roztopić w opcji 3min/37st./obr.2 . Zostawić na chwilę do przestygnięcia.



4. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy . Ubijać 40 sekund/obr.7.
5. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać 20 sekund /obr.5.



6. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.


Pieczenie:
1. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
2. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce. Śliwki wypestkować i przekroić na pół.


3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 40 -50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. W razie potrzeby piec dodatkowo przez 10 minut.


4. Podawać posypane cukrem pudrem. Oczywiście można z niego zrezygnować.


Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) Ze śliwkami musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Uwielbiam Pani blog i bardzo często korzystam z przepisów. Ale mam drobną prośbę:) Mogłaby Pani przy ciastach podawać wymiary foremki, na jaką są proporcje:) Aż taka zaawansowana w pieczeniu nie jestem i nie potrafię po ilości składników ocenić na jak dużą foremkę:) Jutro w planie kukułka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się zawsze pamiętać. Tym razem podałam od razu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń