piątek, 22 października 2010

Schab po rusku wg Aleex





Piękny dzień. Obudziło mnie słońce. Jego promienie przedzierały się przez paseczki żaluzji i ogrzewały mi twarz. Bez pośpiechu wstałam, wyszykowałam Młodego do szkoły. Ekspres cichutko szumiał, a po chwili kuchnia wypełniła się cudownym aromatem kawy. Piłam ją powoli, przyglądając się mojemu królikowi. Mufka szalała w klatce. Chrupała z miseczki ziarna i kawałki suszonych owoców, podgryzała wapienną kostkę, co chwila znikały w jej pyszczku długie źdźbła siana, które wyciągała z paśniczka. Gdy zobaczyła, że ją obserwuję, podeszła do poidełka i zaczęła za nie szarpać. Rozbawiła mnie. Znam ją doskonale i wiem, że to znak, abym wreszcie się ruszyła i do niej podeszła. Z poidełkiem zawsze radzi sobie świetnie, ale gdy jestem obok, udaje, że nie może się napić. Wówczas podchodzę i dotykam pojemnika z wodą, a „moja puchata dziewczynka” pije do woli, jakby moja ręka nagle odblokowała przepływ płynu. Potem nadeszła pora codziennych pieszczot. Musiałam ją uczesać, podsuwała mi pod rękę swój nosek, abym ją podrapała. Oczywiście zrobiłam to, a ona tylko leciutko mruczała. Kochane stworzonko.
Mam plany na dziś. Nie idę do pracy (!!!!), więc posprzątam dom, a później wyczaruję dla moich chłopaków coś pysznego. Ja jestem na diecie, ale oni nie, więc dzisiaj specjalnie dla nich podam na obiad schab po rusku. Zaproponowałam im tradycyjnego schabowego, ale jednogłośnie stwierdzili, że wolą, jak coś wymyślę. Przepis znalazłam tutaj. Jestem pewna, że będą zadowoleni.


Składniki:

• kilka plastrów schabu bez kości (jeśli są małe, można przeznaczyć 2 na osobę)
• 1 cebula
• 2 łyżki gęstego majonezu (ja używam kieleckiego)
• kilka plasterków żółtego sera
• oliwa
• przyprawy: Delikat do mięs Knorr’a, słodka papryka, czosnek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Plastry mięsa opłukać pod zimną wodą, lekko rozbić, oprószyć przyprawami.
2. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.



3. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem.



4. Na plastrach mięsa rozłożyć porcje cebuli z majonezem. Przykryć plasterkami żółtego sera, oprószyć papryką.





5. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 45 minut w 200 stopniach C bez przykrycia. Podawać po przyrządzeniu.





Smacznego.

34 komentarze:

  1. interesująca propozycja kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się taki schab podoba !

    OdpowiedzUsuń
  3. też byłabym zadowolona z takiego schabowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż w brzuchu burczy... pychota :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój Mąż uwielbia schab, więc nie wykluczam, że wypróbuję nawet w ten weekend. Zastanawiam się jednak, czy najpierw cebuli nie przesmażyć przed zapieczeniem bo jednak "boję się" takiej surowej

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny - po prostu wypróbujcie, bo jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu - zrobisz jak zechcesz, ale cebulka drobno pokrojona dusi się w tłuszczu z majonezu i żółtego sera. Po 45 minutach jest mięciutka i nie ma nawet odrobiny posmaku surowej. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobre! Dziękuję, trzeba tylko uważać, żeby ser się nie przypiekł za bardzo:) Mąż zadowolony:)Cebula absolutnie nie wychodzi surowa-masz rację

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, Olu, że Wam smakowało. A dziś polecam ciasto jesienne. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. ale ze mnie gapa tyle razy wchodzilam na ta strone i przeszukiwalam twoj blog w poszukiwaniu jakiegos przepisu, a tu nagle dzisiaj odkrylam ze jest wyszukiwarka :)))
    Schabik robilam dzisiaj na obiad i wyszedl pyszny. 2 szt zrobilam normalnie za schabu a 2 z fileta i wyszlo rownie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu, dobrze, że odkryłaś ją teraz a nie za rok. Dopiero byś się naszukała przez ten czas ;))) Fajnie, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam:) dzisiaj zrobiłam to danie- bardzo nam smakowało!! wstawiłam również na swojego bloga.
    Kilka dni temu robiłam tez tego po cygańsku-jeszcze lepszy-tak szybko zjedliśmy ze nie zdążyłam zrobić fotek hehe:) dziękuje za te przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, czy mogę zamiast naczynia żaroodpornego użyć teflonowej brytfanki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Oczywiście, nie będzie to miało wpływu na smak potrawy. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź i za wspaniały przepis-mąż się zajadał!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam w niedzielę i wyszły pyszne,a co tam kalorie w końcu idzie zima,trzeba mieć zapas na bioderkach:)DZIĘKUJĘ mniam mniam.Bożena z W-wy

    OdpowiedzUsuń
  19. Będę robić to w niedzielę.Życzcie mi powodzenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam ten przepis w niedziele po prostu niebo w gębie:-))) Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.
    Korzystając z Pani przepisów wiem, że danie zawsze się uda- tak i tym razem.
    Pyszna propozycja- przygotowałam, wszystkim smakowało.
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. właśnie wstawiłam kotleciki do piekarnika , cała rodzinka głodna , mam nadzieję , że im nowy wynalazek posmakuje , napiszę później swoją opinię

    OdpowiedzUsuń
  23. no i właśnie jesteśmy po kolacji , wszyscy zadowoleni , kotleciki wyszły pyszne , bardzo dziękuję za przepis Tatiana

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam w ten weekend. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z Twoich przepisów. Są proste a dania wychodzącą przepyszne! Robiąc schab nieco później dodałam ser, żeby za bardzo się nie stopił. Kompletnie nie czuć cebulki w daniu, po prostu pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  25. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo dobre! Będę robić częściej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziś jadłam w wykonaniu męża PYSZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  29. a czy mięsko nie wychodzi suche? gumowate? lub twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie wychodzi. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis z całą pewnością do wykorzystania, tylko zastanawiam się czym można by było zastąpić majonez. Wiem - majonez jest majonez, jogurtem nie zastąpię...
    W naszym domu majonez gości rzadko, chyba tylko do sałatki jarzynowej w czasie Świąt, a i ta nie ma wielkiego powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... teraz można kupić malutkie, 200 ml, słoiczki majonezu, a więc możesz użyć takiego. Gdybyś jednak nie chciała, to może po prostu użyć trochę oleju. Majonez zastępuje tłuszcz podczas przygotowań dania. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń