.

.

piątek, 20 kwietnia 2012

Dukanowskie chili con carne wg Aleex



Jak zwykle jestem zabiegana – w szkole zawsze wiele się dzieje. Po południu przyjedzie Gwiazdeczka. Będzie okazja, aby porozmawiać nad miseczką pysznego chili. Robiłam je już, według poniższej receptury, kilka razy i zawsze świetnie smakowało. Zainspirował mnie przepis z książeczki „Przepisy dla Polaków”. Odrobinę go zmodyfikowałam, ale smakuje rewelacyjnie. Nawet nie czuć, że to danie zgodne z zasadami diety Dukana. Spróbujcie.

Składniki:

• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 1 cebula
• 2 puszki pomidorów bez skóry
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• 1 tabletka słodzika
• ostra papryka
• oregano

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, ewentualnie z odrobiną wody.



2. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, lekko podsmażyć z cebulą.



3. Na patelnię dołożyć mielone mięso. Podsmażyć, rozdrabniając mięso, które lubi się zbijać w spore grudki.



4. Do składników na patelni dodać pomidory z puszki (2 opakowania). Wymieszać z mięsem, cebulą i czosnkiem.





5. Potrawę przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Do dania dodać 1 tabletkę słodzika.



6. Chili dusić około 1 godziny. Podawać gorące.



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy na Dukana!:)
    Akurat zaczynam dzisiaj dni warzywne więc już mam pomysł na jutrzejszy obiad:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. I zrobione:) Wyszło przepyszne! Takie soczyste... Mniam!
    Szczerze polecam wszystkim1 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Ja wróciłam do Dukana, więc zapraszam po nowe przepisy. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń