środa, 27 czerwca 2012
Pijana śliwka w czekoladzie wg Aleex
Kolejny dzień, kolejny miesiąc, kolejny rok za mną. Od końca czerwca 2011 wydarzyło się tak wiele w moim życiu, że czasami, gdy sięgam pamięcią wstecz, wydaje się to nieprawdopodobne. A przede mną kolejne wyzwania, nowości i wciąż zmiany. Jestem w ciągłym ruchu. Wszystko wiruje wokół jak w kalejdoskopie. Stała jest nadzieja. Towarzyszy mi ona każdego dnia – wierzę, że to, co się dzieje, służy czemuś dobremu. Wierzę, że wokół mnie znajdą się naprawdę życzliwi ludzie. Wierzę, że sobie poradzę.
Dzisiejsza środa, niby taka zwykła, w środku tygodnia, jednak skłania do refleksji. Dobrze się je snuje przy kawałku pysznego ciasta, które świetnie smakuje z kawą w gronie najbliższych. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
• 5 jajek
• cukier wanilinowy
• ¾ szklanki cukru
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
• 30 dag śliwek kalifornijskich
• wódka
• ¾ średniego słoika nutelli
• 300 g masła
Wierzch:
• czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Śliwki pokroić i zalać wódką. Pozostawić 1 dobę. Po tym czasie owoce odcisnąć. Pozostały sok można wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
2. Z jajek, obu odmian mąki, cukru, proszku do pieczenia upiec biszkopt według tego przepisu.
3. Biszkopt przeciąć na pół i nasączyć alkoholem, w którym moczyły się śliwki. Możemy go trochę rozcieńczyć wodą.
4. Masło i nutellę ubić na jednolitą masę. Odłożyć kilka łyżek do posmarowania wierzchu ciasta.
5. Do większej części masy dołożyć śliwki nasiąknięte alkoholem i wymieszać.
6. Krążki biszkoptu przełożyć masą. Wierzch ciasta posmarować resztą masy i posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego Aleex!
OdpowiedzUsuńDziękuję Anovi :))))))))
UsuńNajlepszego! A ciacho przepysznie wygląda, jest cudne!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego ;) Wierna J
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło rewelacyjnie! Jedyną rzeczą, której nie przemyślałam to ilość śliwek, do kalifornijskich dodałam taką samą ilość świeżych i.... grzeje, oj jak grzeje:D Mąż jest zachwycony;)
OdpowiedzUsuńCiasto jest cudowne bardzo smakowało moim znajomym i pięknie się prezentuje,przepisy które przekazujesz krok po kroku są bardzo zrozumiałe nawet dla osób które dopiero zaczynają piec i gotować . Dziękuje Ci Aleex
OdpowiedzUsuńWitam Aleex jestem pod wrazeniem twojego bloga, disiaj upieklam twoje ciasto Pijane sliwki w czekoladzie, kurcze........niebo w gebie,poprostu rewelacja.Pieklam go w Niemczech, bo do 12.11 jeszcze musze tu troche pobyc,ale jak tylko wroce do moich dwoch facetow to napewno im zaserwuje pijane sliweczki i inne ciasta z twoich przepisow.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ivona
Ivono - dziękuję za miłe słowa. Zapraszam do korzystania :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, właśnie upiekłam Twoje ciasto. Mimo, że Katarzyna robienie pierników rozpoczyna skusiłam się na pijaną śliwkę. Niestety jeść ją będę dopiero jutro gdyż to ciasto imieninowe pracowe, jednak krem smakuje pysznie, biszkopt wyrósł, że hoho. Więc musi być pyszne :) Dziękuję za przepis. Kasia
UsuńMarlena;ktory krem pijanej sliwki pasuje lepiej?ten z nutella czy budyniowy?
OdpowiedzUsuńktory krem pasuje lepiej ten z nutella czy budyniowy?
OdpowiedzUsuńObydwa pasują, obydwa są dobre, obydwa dają inny efekt smakowy. Wybierz, jakie ciasto chcesz zrobić. Pozdrawiam,Aleex :)
Usuńno wlasnie ale ktora lepsza?nie wiem na ktora sie zdecydowac. Ta z nutella chyba smaczna aczkowliek na swoj sposob mdla,czy dobrze mysle?ta na kremie chyba ze taksie wyraze ma wiecej smakow.?
OdpowiedzUsuńTej decyzji za Ciebie nie podejmę. Ja proponuję krem nutellowy, bo w tym cieście smakuje pysznie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWczoraj upiekłam tort - kolejne ciasto z Pani blogu udało się (a naprawdę miałam obawy, czy biszkopt mi wyjdzie)! Z Pani radami i dokładnymi opisami nawet trudne danie jest łatwe do zrobienia, a później jak smakuje... :-) Dziękuję za wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się wszystko udaje i smakuje :))) Mam na imię Agnieszka :) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńPrzepraszam, nie napisałam nawet swojego imienia - Ania. Jeszcze raz dziękuję za przepisy i pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńCzy wystarczy mała nutella 230g ? i czy masło "łaciate" będzie dobre czy zakupić jakieś lepsze ?
OdpowiedzUsuńBędę robić pijaną śliweczkę na święta, mam nadzieję, że 20-tu gościom posmakuje :-) .
Nutelli powinno być odrobinę więcej, ale ostatecznie mały słoiczek może być. Zresztą sama odpowiesz sobie na to pytanie (czy wystarczy?), kiedy spróbujesz masy.
UsuńMało łaciate wystarczy. Ja w zasadzie używam 3 rodzajów masła wymiennie: Extra, Extra z Lidla i łaciatego właśnie.
Pozdrawiam, Aleex :)
Witam.
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto na urodziny dla męża, zrobiło wielką fororę wśród gości i rozeszło się błyskawicznie. Nie była to jedyna potrawa którą przygotowałam, była jeszcze rolada szpinakowo-łososiowa, karkówka z kapustą i ciasto z jagodami. Aleex bardzo dziękuję za przepisy i bloga krórego w tak świetny i przejrzysty sposób prowadzisz. Często z niego korzystam i stale coś nowego odkrywam. Pozdrawiam Cię gorąco. Beata.
Beato - cieszę się, że odpowiadają Wam moje przepisy. Korzystaj, ile chcesz :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy dodanie wódki jest konieczne? Czy ciasto będzie tak samo smaczne bez niej? Pozdrawiam J.
OdpowiedzUsuńSama nazwa wskazuje, że alkohol powinien być dodany do ciasta. Jeśli jednak jest ono przeznaczone dla dzieci, zrezygnuj z niego. Smak ciasta zapewne będzie nieco inny, ale będzie smaczne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBiszkopt upieklam wg przepisu z linku, ale tak mi uroslo, ze tortownica 26 cm byla w sam raz. To dzieki duzym jajkom. Sliwki moczylam kilka dni. Mialam suszone w czekoladzie. Byly tak twarde, ze balismy sie o zeby ☺. Czekolada ladnie schodzila ze sliwek, wiec same sliwki namoczylam w wodce. Lezaly okoly 3 dni. Wchlonely caly alkohol, a bylo tego sporo ☺ - 100-150 ml. Mase zrobilam z masla 200 gr i prawie calego sloiczka nutelli 350 gr. Biszkopt namoczylam w enencji herbaty. Boki ciasta, to byla pyszna beza. Ogolnie ciasto wysmienite. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło obłędnie dobre. Dzięki dokładnym rozpiskom nawet początkujący nie ma problemu ze zrobieniem tego ciasta. Pycha !!!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń