.

.

wtorek, 8 października 2013

Domowa wędlina wg Aleex



Kilka razy proponowałam Wam wędlinę domową: pieczoną szynkę, dojrzewającą polędwicę i domową galantynę. Dziś kolejny przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Dostałam go od koleżanki i musiałam wypróbować. Brzmiał tak niewiarygodnie, że początkowo nie wierzyłam, że coś z tego może wyjść. Ale zaryzykowałam. Wędlina przygotowana w ten nietypowy sposób jest pyszna: krucha, soczysta, naprawdę wyjątkowa. Polecam ją Wam gorąco.

Składniki:

• 2 kg mięsa (szynka, schab, pierś indyka, karkówka, itp.)
• 2,5 l wody
• 1/3 – ½ szklanki soli (im grubszy kawałek mięsa, tym więcej soli)
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka pieprzu
• 5-6 ząbków czosnku
• 2 łyżki majonezu
• 1 cebula
• przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, pietruszka lub lubczyk, papryka słodka, papryka chili (szczypta), Delikat Knorr’a do mięs lub inne ulubione

Sposób przygotowania:

1. Rano wlać do garnka wodę, włożyć majonez i wsypać przyprawy, dodać ziele angielskie i listek laurowy.







2. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dokładnie wystudzić.




3. Szynkę (lub inny kawałek mięsa) opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zasznurować, aby nadać jej ładny kształt.



4. Szynkę włożyć do garnka z zimną zalewą, przykryć pokrywką. Włączyć płomień, zagotować i gotować 12 minut na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić przykrytą szynkę w zalewie do wieczora na kuchence.



5. Wieczorem ponownie zagotować mięso z zalewą. Gotować 12 minut pod przykryciem na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić szynkę w zalewie do rana na kuchence.


6. Rano wyjąć mięso z zalewy. Leciutko posypać ulubionymi przyprawami.


7. Wędlinę przechowywać w lodówce.



Smacznego.

67 komentarzy:

  1. " Wieczorem ponownie zagotować mięso z zalewą. Gotować 12 minut pod przykryciem na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić szynkę w zalewie do wieczora.nie rozumiem tego ze jest dwa razy do wieczora, czyli do następnego dnia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiamy do rana, oczywiście. Pomyłkę poprawiłam. Dzięki za czujność. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. :) tak tez myslalam :) jeszcze mam pytanko , czy od tego lezenia mieso zmięknie ? :) i mrozic mozna tak? bo taka duza ilosc moze sie popsuć ... pozdrawiam Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso jest miękkie i soczyste. Można je mrozić, ale możesz też przygotować wędlinę z kilograma mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. ale na kg musze wziac polowe składnikow ?

      Usuń
    3. Nie, ilość składników (poza mięsem) pozostaje bez zmian. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Brzmi tak intrygująco, że muszę koniecznie wypróbować ;-) pozdrawiam ciepło Malgosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Może Dario przyniesie kiedyś do pracy odrobinę jakiegoś specjału, a nie tylko opowiada co właśnie dobrego zjadł?
    Koledzy Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chłopaki - wystarczy zadzwonić i złożyć zamówienie, będzie zrobione, Daria wyekspediuję i Wam przyniesie. Tylko trzeba się odezwać do mnie ;)
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. szkoda że nie pracuję z Dario ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam
    spróbuję wykonać ten przepis na sobotę ponieważ wtedy przychodzi rodzinka. Mam tylko jedno pytanie - 12 minut od momentu włożenia mięsa czy 12 minut trzymam od momentu zagotowania się zalewy ??

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, przepis bardzo ciekawy, jak wiele innych na tym blogu :) Nie rozumiem jednak tych 12 minut - liczymy j od momentu, gdy szynka zaczyna się gotować czy od momentu włączenia gazu? Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane: "Zagotować i gotować 12 minut" - czyli wkładamy mięso do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy (od momentu zawrzenia zalewy) 12 minut i wyłączamy gaz. Mięso zostaje w zalewie i powolutku z nią stygnie. Wieczorem czynność powtarzamy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. No tak, faktycznie tak jest napisane :)) Sorki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aleex,czy mięso w chwili leżakowania, może stać na kuchence,czy postawić je w zimne miejsce.Pozdrawiam Aga z Mazur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w przepisie - zostawiamy na kuchence :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. zrobilam rewelacja pozdrawiam Emila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilio - bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Przepis brzmi bardzo ciekawie. mam pytanie : czy czosnek ma byc wrzucony w calosci, czy tez przecisniety przez praske lub pokrokony? Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek wrzucamy w całości, większe ząbki można przekroić na pół. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Dziekuje za odpowiedz. A cebulka? tez w calosci? Wyprobuje i dam znac jak wyszlo:). Bardzo lubie Twoj blog. Pozdrawiam. ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Ewo, cebulka też w całości :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Aleex, serdecznie dziekuje za ten przepis. Mieszkam w dalekim kraju, w ktorym wedliny sa obrzydliwe... a wlasciwie nie ma ich wcale. Nie ma tez wielu roznych produktow np. chrzanu. Bardzo brakuje mi tu polskich smakow, ale nauczylam sie przyzadzac rozne substytuty, ktore smakuja prawie tak samo, np. zupa ogorkowa bez kwaszonych ogorkow. Chetnie podzielilabym sie z Toba takze niektorymi przepisami miejscowej kuchni:) Moze ktorys z nich wykorzystasz? Pozdrawiam Cie cieplutko. Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu - cieszę się, że mogę pomóc. Bardzo chętnie wypróbuję Twoje przepisy, także te z miejscowej kuchni. Możesz mi je przysłać na maila. Jest w moim profilu. Pozdrawiam i dziękuję :) Aleex :)

      Usuń
    2. Aleex doskonala szyneczka....soczysta i bardzo smaczna!!!
      Robilam z roznych mies: schab, piers indyka ....mam ten przeps pare lat...
      Polecam swietny przepis....
      Pozdrawiam











      Usuń
  14. Szynka pyszna Soczysta i smaczna. Ponad tydzień była w lodówce i nic. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam pierś indyka i jestem zachwycona, wędlinka soczysta i pyszna :) Dziękuję za przepis. Polecam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj podałam szyneczkę na rodzinnym śniadaniu, smakowało wybornie, rodzinka była zachwycona, gorąco polecam, dziękuje Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam.
    A jak wyglada sprawa z ilością użytej słodkiej papryki i przyprawy do mięs ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie ilości są podane w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Raczej nie, jest tylko napisane ogólnie, że papryka, lubczyk, chili itp., więc przydałaby się konkretna odpowiedź dla osoby, która robi tę wędlinę pierwszy raz (tak jak ja:))) . Nie wiadomo: 2 łyżeczki papryki słodkiej czy całe opakowanie ? bo chyba cała tajemnica smaku zależy od tego?
      Pozdrawiam licząc jednak na przybliżone ilości przypraw w ostatnim punkcie. :)))(oczywiście oprócz listka i ziela angielskiego ). Anka

      Usuń
    3. Ja dodaję:
      pietruszka lub lubczyk - około 1 pełnej łyżeczki,
      papryka słodka - 1- 1,5 łyżki,
      papryka chili (szczypta),
      Delikat - 2 pełne łyzki.
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Czy można po wyjęciu szynki wykorzystać zalewę ponownie? Czy lepiej zrobić kolejną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Lepiej zrobić świeżą. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Robiłam już 2 razy. Schab i po 2 tygodniach karkówkę. Cymes!!! Mniam, mniam! Dzięki za rewelacyjny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja również zrobiłam z karkówki. Jest bardzo smaczna i soczysta .Połowę zamroziłam i właśnie dzisiaj zjedliśmy ten zamrożony /odmrożony/ kawałek . Jest tak samo smaczny jak ten zupełnie swieży.Napewno powtórzę ten przepis, może następnym razem z piersi indyka.Pozdrawiam.Tina

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały przepis. Robiłam już z piersi indyka, szynki i schabu. Jutro po raz kolejny wędlinki będą robione :) Cudowny blog który odwiedzam bardzo często. Wesołych Świąt Aleex. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo dziękuję, pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie - czy można zalewę przygotować wieczorem, ona sobie w nocy wystygnie a rano resztę przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam. Czy ważyła może Pani szynkę przed i po przyrządzeniu? Tzn. ile jej ubywa podczas obróbki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie ważyłam. Ale ubywa jej naprawdę niewiele. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  25. HURRRRRRRRRRRA!!!!! Zrobiłam i od dzisiaj nie kupuję żadnych wędlin!!! Będę robić je sama!! Po prostu "miodzik"Pozdrawiam Jadwiga

    OdpowiedzUsuń
  26. P.S. Dołączony kotek w witrynie jest pięknusi. Wiesia Stanisławska

    OdpowiedzUsuń
  27. Widzę , że poprzednio zrobiłam coś nie tak z wysyłką wiadomości / najgorzej jak ktoś jest niedouczony hahahaha/ oprócz tego koteczka co zauważyłam to mam prośbe - dzisiaj gotowałam już drugi raz i nie wiem co dalej , wieczorem ją wyciągnę z zalewy i czym mam przyprawić jak wszystko wrzuciłam do zalewy ????? a jakjuż posypię to co dalej ? czy to wystarczy np. majeranek? Buziaczki pozdrawiam - wszystko jest super na tym blogu i jest to moja jedyna książka kucharska.

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam! jeszcze raz ponawiam swoje powyższe pytanie - ja naprawdę nie wiem czym posypać szyneczke , ostatnią posypałam tymiankiem była dobra ale przyprawy suche nawet nie wiem czy to przeszło bo nic nie czułam i sie wszystko obsypało. Dzisiaj natomiast postanowiłam zrobić tym sposobem karkówkę ,wyciągam ją wieczorem ????
    problem pozostał. Pozdrawiam Wiesia Stanisławska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Wiesiu - zobacz, co napisałam w przepisie w składnikach :) W ostatnim punkcie wymieniłam: papryka słodka, papryka chili (szczypta), Delikat Knorr’a do mięs - tym właśnie przyprawiam swoją wędlinę. Zastrzegam jednak, że każdy może mieć inny smak :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  29. Witam, jeżeli mięso ma 1,5kg to jak długo gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zmieniaj czasu gotowania :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Czy przyprawy sypkie maja być wsypane po całym opakowaniu czy wg uznania?
    Pozdrawiam
    MAgda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy dodajesz według uznania, jeśli ilości nie są podane w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  31. Witam, czy dobrze rozumiem, iż łącznie (w odstępach czasowych) mięso jest gotowane tylko 24 minuty? Drugie moje pytanie dotyczy już samego gotowania (na najmnieszym palniku) tzn. jak postąpić w przypadku gotowania na płycie indukcyjnej: czy ważne będzie zmniejszenie ustawionej mocy czy przestawienie garnka pod najmniejszy "okręg grzewczy"? oraz czy również pozostawiamy garnek z mięsem czy możemy odstawić? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso gotowane jest dość krótko, ale przed pozostały czas "parzy się", ponieważ nie wyjmujemy go z wrzątku. Z kuchenką indukcyjną nie pomogę, nie mam żadnego doświadczenia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  32. Witam:) Mam pytanie odnośnie ilości przypraw, niestety nie mam doświadczenia więc nie wiem ile to jest wg uznania :( Kochana, napisz proszę ile dokładnie sypiesz przypraw do wody? Po całym opakowaniu?? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie dodaję całego opakowania. Raczej 1-1,5 łyżki kazdego rodzaju. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  33. Wędlina wprost przepyszna! ;) Ja dodatkowo zamarynowałam ją i pozostawiłam w lodówce na noc przed przyrządzeniem zalewy. Jedyny minus taki, że sporo jej ubyło - z początkowych 1,8 kg pozostało 1,3 kg.

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy schabik tez należy zasznurować?

    OdpowiedzUsuń
  35. Robię te wędlinę od kilku lat. Kucharka ze mnie jak z koziej - z przeproszeniem - pupy trąba! Ale ta wędlinka zawsze się udaje :) I moje Dzieciaki ją lubią (a im naprawdę trudno dogodzić 😉). Dzięki! ☺

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam,
    Czy mogę w ten sposób przygotować szynkę która była wcześniej peklowana przez tydzień? Bardzo proszę o odpowiedź. Uwielbiam Pani przepisy i ufam, że porada będzie trafna;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że powinno być smaczne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  37. ładnie wyjaśnione, super wędliny mają też w Anmarku

    OdpowiedzUsuń
  38. zrobiłam ostatnio, niebo w gębie ;) świetna alternatywa dla sklepowego dziadostwa a i dzieci zajadały ze smakiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Pieprz mielony czy ziarnka?

    OdpowiedzUsuń