.

.

sobota, 5 kwietnia 2014

Gulasz z ciecierzycą wg Aleex



Czy też macie takie wrażenie, że po wiosennej zmianie czasu brakuje Wam godzin w dobie? Ja zupełnie nie umiem zapanować nad wskazówkami zegara, które każdego dnia pędzą jak szalone. Nadal pracuję, ile wejdzie, ale zwyczajne zajęcia są jakoś bardziej absorbujące. Dlaczego? Bo w pierwszym tygodniu kwietnia dopadło mnie przesilenie wiosenne. Zupełnie nie panowałam nad sennością, spowolnieniem, takim lekkim „rozmemłaniem”. Na szczęście ten drażniący mnie stan mija i mogę wrócić do swojego, szybkiego tempa.
Sobotę wykorzystuję, by nadrobić zaległości w kuchni. Dziś już ugotowałam chłopską kartoflankę na życzenie syna, dla Daria upiekę ciasto, a Was zapraszam na pyszny gulasz z ciecierzycą, który podam na obiad. Danie jest rewelacyjne i wiąże się z nim ciekawa historia. Byliśmy kiedyś u naszych znajomych daleko daleko w Polsce. Po przemiłym wieczorze spędzonym poza domem, gospodarz przygotował dla nas niespodziankę. Kiedy tylko całą grupą przekroczyliśmy próg domu, powitały nas wspaniałe zapachy. Wygłodniali siedliśmy do stołu, a przed nami pojawiły się talerze z gorącym gulaszem z dzika z dodatkiem ciecierzycy. Dodatkiem do gulaszu była kasza jaglana, zgodnie z polską tradycją kulinarną. Jeszcze kubek gorącej herbaty, doskonałe humory, świetne towarzystwo i … wieczór baaaardzo się przeciągnął.
Po tym przemiłym wyjeździe postanowiłam odtworzyć gulasz w swojej kuchni. Do dziczyzny nie mam dostępu, więc wykorzystałam wieprzowinę. Resztę składników skomponowałam po swojemu. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie, które spokojnie mogę Wam polecić.


Składniki:

• 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
• 1 duża cebula
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka imbiru
• 2 listki laurowe
• 4 ziarenka pieprzu
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• chili mielone
• sól
• mąka krupczatka
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w sporą kostkę.


2. W garnku rozgrzać nieco oliwy (2-3 łyżki). Na rozgrzany olej kłaść kawałki mięsa, odparować płyn, który się wydzieli, zrumienić wieprzowinę.



3. Dodać do garnka marchewkę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć razem z mięsem.


4. Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć.
5. Dodać słodką paprykę, przesmażyć, cały czas mieszając, aby papryka się nie przypaliła, przez kilka minut.


6. Przyprawione, zrumienione mięso zalać WRZĄCĄ wodą. Dodać: ziele, pieprz, liście laurowe, sól, imbir.



7. Gdy minie pół godziny, dodać odcedzoną ciecierzycę.


8. Gotować pod przykryciem przez 1 godz. Doprawić chili.


9. Gulasz zagęścić krupczatką rozmieszaną z zimną wodą.


10. Podawać z kaszą jaglaną.


Smacznego.

12 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda.... :)
    Ciecierzyca również wybornie smakuje z rosołem wołowym. Mięso z rosołu należy pokroić na małe cząstki dodać ciecierzyce i gotowe.. Warto spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiadek, podoba mi się dodatek w postaci ciecierzycy, tak jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na wiosenne przesilenie, letnie upały, jesienną chandrę i zimowe smutki - zacznij pić YERBA MATE!!!!!! Wszystko przejdzie w mig!!! Wszyscy się będą pytać skąd masz tyyyyle pozytywnej energi! POLECAM na poczatek zestaw 10 po 50g najlepszych gatunkow ze sklepu yerbamarket!!!!! Pozdrawiam, stała "pijaczka" mate;))) Moze pochwalisz sie tym na swoim wspanialym blogu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj:) Niebo w gębie! To był obiad ''pierwszych razów'': pierwszy raz jadłam cieciorkę,pierwszy raz kaszę jaglaną a na to,żeby dodać do gulaszu imbir też nie wpadłam :) Super rozgrzewa,syci,wystarczy za cały obiad.Mąż już prosi o jeszcze! Dziękuję za kolejny ekstra przepis i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się zdecydowałaś na zrobienie i jeszcze bardziej, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Ależ poruszyłaś pracę moich ślinianek. Siedzę za biurkiem, niby pracuję, a oblizuję się jak kot. Jak wytłumaczyć się z tego zachowania przed współpracownikami? Cudownie gotujesz Aleex. Wiem już co dziś zrobię na obiad. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam. Agnieszka H.

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wiem czy to prawda, ale tu http://sci-med.pl/ciecierzyca/ wyczytałam , że ciecierzyca poza tym że jest smaczna jest też bardo zdrowa . Ale to wszystko pysznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciecierzyca jest bardzo zdrowa :) Polecam, Aleex :)

      Usuń
  7. Zrobilam dzisiaj ten gulasz, po prostu pyszny bardzo pyszny. Juz dawno trafilam na twoja strone i probowalam juz wielu przepisow, ktore sa pyszne. Dziekuje za twoje przepisy, bede czesto z nich korzystac.

    OdpowiedzUsuń