.

.

sobota, 29 marca 2014

Odwrócony biszkopt z owocami wg Aleex



Tego ciasta w ogóle miało nie być. Początkowo nawet nie przyszło mi ono do głowy. Jednak kolejny już raz udowadniam sobie i innym, że potrafię improwizować w sytuacjach ekstremalnych. Czekaliśmy na znajomych. Zrobiłam już farsz do pizzy, a ciasto pięknie wyrastało w misie. Szykowało się miłe spotkanie w małym gronie, zupełnie niezobowiązujące. Nagle przyszło mi do głowy, że może zrobię coś na słodko. Tylko co? Zastanowiłam się i w myślach zrobiłam przegląd szafek oraz lodówki. Wymyśliłam, że zainspiruję się błyskawiczną roladą z jabłkami. Naszykowałam produkty, wyjęłam blaszkę. Zaczęłam robić roladę, ale już w trakcie pieczenia doszłam do wniosku, że rolady to z tego nie będzie – ciacho wyszło wysokie i zdecydowanie za grube, aby je zwijać. Co z nim zrobić – myślałam intensywnie. Zostawiłam je do ostygnięcia, a potem musiałam coś wykombinować na wierzch. No to wymyśliłam. Moi goście trochę dłużej czekali na deser. Zamiast rolady dostali coś zupełnie innego. Byli jednak bardzo zadowoleni z takiej zmiany. Spróbujcie.

Składniki:

Biszkopt:
• 4 duże jajka
• ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy
• 4 pełne łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce:
• 3 banany
• 3-5 plastrów ananasa
• przesmażone jabłka ze słoiczka
• lub inne, które lubimy
• masło

Wierzch:
• 1 galaretka agrestowa
• 1 puszka brzoskwiń
• 1 cukier waniliowy
• 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Sposób przygotowania:

1. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować grubszą warstwą masła. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.


2. Na papierze wyłożyć przesmażone jabłka ze słoiczka, pokroić banany w plasterki, ananasy w kawałki. Rozłożyć równomierną warstwą na dnie blaszki.


3. Z podanych składników przygotować biszkopt według tego przepisu.




4. Ciasto biszkoptowe wylać na owoce w blaszce. Wstawić do piekarnika. Piec w 170 – 180 stopniach C przez 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.


5. Upieczony biszkopt odwrócić tak, aby ciasto było na dole, a owoce na górze, ostudzić.



6. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, przestudzić, aby była letnia.
7. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na małe kawałki.
8. Śmietanę z cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę, dodać galaretkę, zmiksować.
9. Do śmietany włożyć owoce, wymieszać.
10. Śmietanę z owocami rozłożyć równomiernie na ostudzonym cieście z owocami.


11. Łyżką zrobić esy-floresy. Wstawić do lodówki.
12. Gdy zastygnie, podawać pokrojone na porcje.




Smacznego.

13 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przyjemnie byłoby być gościem u takiej Gospodyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Wszystkie składniki mam i jedno pytanie do Pani również :)
    czy mogę dzisiaj wieczorem upiec ciasto biszkoptowe (z owocami) a jutro je dokończyć?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

    Pozdrawiam serdecznie
    Stała bywalczyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jasne :) Zabezpiecz tylko folią spożywczą warstwę owoców, aby nie zeschła się przez noc :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. U Ciebie zawsze pysznie i ładnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się, dziękuję :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Dużo zdjęć. Można by podpiąć pod serię "Cooking For Dummies"

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleex czy moge podsmazyc kilo jablek zamiast kupowac te ze sloika?czy kilo wystarczy czy wiecej? Rozumiem ze jablka maja byc wystudzone zamiast przelozy sie je do brytfanki?dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, oczywiście możesz przesmażyć jabłka, kilogram powinno wystarczyć. Jabłka muszą być ostudzone. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Alex prosze o szybka pomoc:) czy zamiast brzoskwin mozna dac ananasy do smietanki kremowki? Mam nadzieje ze z anansem mi ladnie stezeje wszystko.prosze o odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można, ale wcześniej trzeba je sparzyć. Świeże ananasy sprawiają, że masa nie tężeje. No chyba że ananasy są z puszki :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Tak mam z puszki :) dziekuje bardzo za szybka odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń