wtorek, 4 marca 2014

Włoska przekąska wg Aleex



Moja dzisiejsza propozycja to nie samodzielne danie, raczej rodzaj przekąski w stylu włoskim. Włosi uwielbiają prostotę. Ich kuchnia składa się z niewielkiej ilości prostych składników, połączonych według indywidualnych upodobań. Jedzą to, co w ich klimacie jest „pod ręką”: oliwę tłoczoną w bezpośredniej bliskości gajów oliwnych, pomidory dojrzewające w gorącym słońcu, sery- najlepiej prosto od lokalnego producenta. Taka przekąska jest idealna na śniadanie, pozwoli także na zaspokojenie głodu w środku dnia. Spróbujcie.

Składniki:

• kilka plasterków mozzarelli
• kilka pomidorków koktajlowych
• oliwa z bazylią
• ocet winny
• świeża bułeczka pszenna
• pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

1. Mozzarellę rozłożyć na talerzyku.
2. Pomidorki podzielić na cząstki, położyć obok sera.
3. Składniki skropić kilkoma kroplami octu winnego, dla przełamania smaku.
4. Całość polać oliwą, można doprawić pieprzem.
5. Podawać z chrupiącą, świeżą bułeczką.


Smacznego.

Przypominam o trwającym konkursie!!!

5 komentarzy:

  1. Pomysł na jedzonko fajny:) A ja mam pytanie dotyczące kotka, obejrzałam wszystkie zdjęcia Hugo (jestem mega kociarą), jest prześliczny. Czekam na jeszcze i stale:) Bardzo fajny drapak - czy mogłabyś podać jakiś namiar :) Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko - oczywiście, służę pełną informacją. Odezwij się do mnie na maila. Jest w profilu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Nie mogę wysłać maila, bo po wejściu na Twój profil wyświetla mi się jakaś strona po rosyjsku, tak powinno być? Agnieszka :)

      Usuń
    3. Sprawdzałam na 3 komputerach i u mnie nic takiego się nie dzieje. Po naciśnięciu "wyświetl mój pełny profil" wszystko powinno wyświetlać się jak trzeba. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń