.

.

czwartek, 17 lipca 2014

Bułeczki zapiekane z leśnymi grzybami wg Aleex



Pakujemy się. Mamy przed sobą 10 dni urlopu. Marzę o tym, aby w ciągu tych dni nikt nie zadzwonił, nic się nie wydarzyło i abym spokojnie mogła odpocząć. Naszykowałam sobie torbę z książkami. Już się cieszę na te dni, które przede mną. Moi chłopcy na wakacjach zazwyczaj długo śpią, a ja wstaję dość wcześnie. Robię zakupy, parzę kawę, siadam na leżaku i czytam. Na kilka dni odcinam się od świata i cieszę się pięknem otaczającej nas przyrody. W tym roku nie zobaczę morza. Ale to nic. Tam, gdzie jedziemy, też jest wspaniałe miejsce na wypoczynek. Oczywiście zabieramy ze sobą Hugo. Dario trochę się złości, bo przybyło nam bagaży, ale mówi się trudno. Nie mogłabym zostawić mojego Skarbu, choć martwię się, jak kociak zniesie nasz pierwszy wakacyjny wyjazd. Zostawiam Was z pysznym przepisem na przekąskę, choć jest ona tak sycąca, że dla niektórych może zastąpić cały obiad. Do zobaczenia po urlopie.

Składniki:

• 1 kg oczyszczonych grzybów leśnych: kurki, podgrzybki, maślaki
• 2 duże cebule
• 4 łyżki masła
• 3 łyżki oleju
• sól, pieprz
• 1,5 łyżki śmietany 12%
• 1 łyżeczka mąki krupczatki
• 6 bułek
• 6 plasterków żółtego sera
• 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

1. 4 łyżki masła i olej rozgrzać na patelni.


2. Na tłuszcz wrzucić cebule pokrojone w drobną kostkę.


3. Podsmażyć je 5 -10 minut. Nie rumienić.
4. Do cebuli dodać pokrojone na duże kawałki grzyby. Mniejsze zostawić w całości. Wymieszać.




5. Grzyby osolić i doprawić pieprzem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.




6. Po upływie 30 minut odkryć patelnię i odparować grzyby.


7. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodawać do grzybów porcjami, aż do osiągnięcia gość gęstej konsystencji.




8. Przygotować bułki: odkroić z każdej wieczka, wydrążyć większą część i nasmarować wnętrze każdej odrobiną masła (1 łyżeczka).



9. Wydrążone bułeczki wypełnić grzybami, na wierzchu położyć plasterek sera i przykryć wieczkiem.



10. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w opcji dół – góra.
11. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

5 komentarzy:

  1. wyglada pysznie az zapachnialo,pozdrawiam i zycze milego urlopu Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie się wybierasz Alex? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Miłego urlopu :) Czekamy na nowe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo inspirujący blog, często tutaj zaglądam. Gratuluję sukcesu! Serdecznie zapraszam na moją stronę poświęconą architekturze wnętrz: http://okiemarchitektki.blogspot.com Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń