środa, 30 lipca 2014

Tort Rocher wg Aleex



Wróciliśmy z wakacyjnego wyjazdu w samą porę, aby ostatnie dni lipca spędzić w domu. Mieliśmy ku temu ważne powody, bo w tym roku czekała nas wyjątkowa uroczystość. Dziś Młody kończy 18 lat. Jest pełnoletni. Tak ważna, jedyna w swoim rodzaju chwila, szczególna i niepowtarzalna, musi mieć wyjątkową oprawę, by nie zagubiła się w codzienności, w pośpiechu spraw nieistotnych. Młody będzie wkraczał w dorosłość z nami u boku, abyśmy wspierali go, gdy będzie tego potrzebował. A doniosłość dzisiejszego dnia podkreśli wyjątkowy tort z tego przepisu. Pyszny, mocno czekoladowy, z orzechami i nutellą. Idealny, by podkreślić niezwykłe wydarzenia.

Składniki:

Biszkopt orzechowo - czekoladowy:
• 8 jajek
• 180 g drobnego cukru do wypieków
• 120 g mąki pszennej
• 40 g kakao
• 200 g zmielonych orzechów laskowych
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Krem Rocher:
• 400 g serka mascarpone
• 400 g nutelli
• 100 g mlecznej czekolady
• pół szklanki posiekanych orzechów laskowych

Krem śmietankowy:
• 500 ml śmietany kremówki 36%
• 100 g serka mascarpone
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka żelatyny

Do nasączenia:
• 1/2 szklanki likieru orzechowego lub wódki orzechowej Soplica
• 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt orzechowo – czekoladowy: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.




2. Do misy miksera wbić białka (żółtka odłożyć) i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo do ubitej piany, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i naprawdę sztywna piana.




3. Do piany dodać żółtka i zmiksować, aż składniki dokładnie się połączą.



4. Do ubitej masy dodać suche składniki i wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy.


5. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarujemy jej masłem – ani dna, ani boków. Przygotowane ciasto czekoladowo – orzechowe przełożyć do formy, wyrównać szpatułką.


6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku.


7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowo - orzechowe.



8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody.


9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.


10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać, aby otrzymać ½ szklanki orzechów, które dodamy do kremu Rocher.



11. Przygotować krem Rocher: do misy miksera włożyć dobrze schłodzony serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować, aż powstanie gładka masa.




12. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity.



13. Krem czekoladowy wymieszać z orzechami. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.



14. Przygotować krem śmietanowy: żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku. Odstawić. Do misy miksera wlać mocno schłodzoną kremówkę oraz schłodzony mascarpone.



15. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo, aby krem się nie zwarzył. Kiedy masa będzie już sztywna, szybko wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować.


16. Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go połową ponczu.


17. Nasączony blat posmarować równo połową kremu Rocher.



18. Na warstwę kremu Rocher wyłożyć krem śmietankowy (zostawić 2 łyżki do dekoracji) i wyrównać.


19. Krem przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu.



20. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, rozsmarować na całej jego powierzchni oraz po bokach tortu.



21. Ozdobić wierzch według własnego pomysłu: u mnie są to rozetki z masy śmietanowej, złote cukrowe perełki i literki – stosowne do okazji.


22. Tort schłodzić.
23. Podawać z kawą, przechowywać w lodówce.


Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Witam Aleex serdecznie piękny i jakże apetycznie wyglądający torcik ,napewno bedzie solenizantowi smakował .Wszystkiego najlepszego dla syna na tej już dorosłej drodze życia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu Młodego :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Zawsze piszesz o synu Młody , byłam przekonana ,że ma z 15 lat a to dorosły człowiek , sto lat dla solenizanta !!

      Usuń
    3. Dziękuję w jego imieniu :) Jak zaczynałam pisać bloga, miał 13-14 lat. Teraz dorósł. Wiesz, dla mnie zawsze będzie Młody ;)))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Dorastał na naszych oczach:) 100 lat! Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :))) Dziękujemy za życzenia :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Najlepsze życzenia dla jubilata :)
    Wspaniały tort mu przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :)))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Piękny tort;-)
    Pamiętam swoją 18-stkę, jak na nią czekałam, a tu już niedługo 2 lata.
    Czas tak szybko leci, jak dla mnie momentami za szybko :-)
    Najlepsze życzenia dla solenizanta

    OdpowiedzUsuń