wtorek, 1 lipca 2014
Spaghetti bolognese z mozzarellą wg Aleex
Lipiec zaczynam od włoskiego dania, które zostało wyróżnione w blogowym konkursie Kuchni Lidla. Jest to spaghetti bolognese z mozzarellą. Wprawdzie pogoda za oknem nie przypomina niczym śródziemnomorskiego klimatu, a niebo wcale nie jest lazurowe, jednak w mojej kuchni roznoszą się iście włoskie aromaty. Przygotowałam spaghetti jakby na przekór wszystkiemu. To co, że na zewnątrz nie ma letnich temperatur? To co, że w szkole nadal trwa intensywna praca? To co, że do urlopu jeszcze jest daleko? Mimo tych wszystkich niedogodności, w mojej kuchni lato jest w pełni. Koniecznie spróbujcie przywołać je także w Waszych domach. Może uda się to zrobić dzięki temu pysznemu daniu? Polecam.
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
• 2 duże cebule
• oliwa z oliwek z bazylią
• oliwa z oliwek z pepperoni
• 1 duży ząbek czosnku
• 3 puszki pomidorów bez skórki
• przyprawa Kotanyi do pizzy
• świeża bazylia
• papryczki pepperoni (mogą być w paście)
• makaron do spaghetti tri-colore
• mozzarella
• przyprawy: chili, sól, pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
1. Na głębokiej patelni podsmażyć 2 duże cebule na oliwie: 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem bazylii i 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem papryczek pepperoni, dodać szczyptę wegetty. Można dodać odrobinę pasty z pepperoni.
2. Do cebuli dodać ¼ szklanki wody, dusić.
3. Do smażącej się cebuli wycisnąć 1 ząbek czosnku.
4. Do cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g) i doprawić pieprzem kolorowym, chili, mieszanką przypraw do Pizzy Kotany (bazylia, oregano, sól jodowana, rozmaryn) oraz posiekaną szczyptą świeżej bazylii.
5. Do smażącego się mięsa z cebulą dodać 1 łyżeczkę papryczek pepperoni.
6. Mięso dusić. Po kilku minutach dodać 3 puszki rozdrobnionych pomidorów z dodatkiem bazylii.
7. Ugotować makaron do spaghetti tri-colore wg przepisu na opakowaniu.
8. Podawać makaron skropiony delikatnie oliwą z oliwek o smaku bazylii, polany sosem, posypany szczyptą świeżej bazylii oraz z plasterkami sera typu mozarella.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kiedy będą następne potrawy? Nie możemy się doczekać :)
OdpowiedzUsuńJuż dziś po południu zaproszę Was na nowe danie, a w weekend na pyszne słodkości :) Wracam na dobre :) Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuń