.

.

środa, 10 grudnia 2014

Puszysty piernik świąteczny wg Aleex



Na świątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro ja je będę piekła, to może i Wy skorzystacie z przepisu? Warto, bo jest banalny w przygotowaniu, ale smakuje znakomicie.

Składniki:

• 2 małe jajka
• 2 szklanki mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanki mleka
• 1 szklanki oleju
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 czubata łyżeczka sody oczyszczanej
• 3 łyżki ciemnego kakao
• 1 opakowanie przyprawy do piernika
• 3 łyżki powideł śliwkowych
• cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki: mleko, olej. Powidła przetrzeć przez sitko, aby były bez pestek i grudek. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika.


2. Wszystkie składniki (oprócz powideł) włożyć do jednej misy. Zmiksować na gładką masę, aż się połączą, a cukry rozpuszczą.


3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć powidła śliwkowe.


4. Ciasto ucierać jeszcze przez 1-2 minuty.


5. Keksówkę o wymiarach 8 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy.


6. Blaszkę z piernikiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w opcji dół + termoobieg. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.


7. Ostudzić. Można polać polewą. Ja dodatkowo posypałam je wiórkami kokosowymi.




8. Podawać z filiżanką kawy.


Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:
Korzenne przysmaki

28 komentarzy:

  1. O, dziękuję, upiekę w niedzielę!:) Piernik bez miodu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka wersja na szybko :) Pyszna :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Puszysty piernik wygląda pięknie, święta tuż tuż ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,narobiła mi Pani smaku na tort bezowo-kawowy jednak nie wiem gdzie szukać przepisu.Prosze o pomoc,dziękuję i pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halino - przepis będzie na blogu dopiero za kilka dni :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. To jest to czego szukałam. Serdecznie dziekuję. Ponieważ muszę miec 2 pierniki więc podwoje składniki. I mam pytanie? czy paszteciki z grzybków można zrobić juz np. jutro i przechowac w lodówce?? Będę wdzięczna za odpowiedż - pozdrowienia - Izabela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakiego ciasta chcesz użyć. Paszteciki, po ponad tygodniu leżenia w lodówce, będą po prostu nieświeże. Możesz je przygotować, upiec i zamrozić. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Nie ma to jak piernik długo dojrzewający, ktory w tamtym roku zrobil u mnie furorę.Juz leży sobie i mięknie. Chociaz kto wie może i na taki puszysty sie skuszę :) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. A jeśli nie ma termoobiegu? Czy można upiec w opcji góra-dół ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Upiecz go tak, jak pieczesz ciasta ucierane, np. babki :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Niestety,mam pecha do ciast z olejem, wyrósł,opadł,zakalec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę pieczenia i ciasto nie zdążyło się upiec w środku, a już było spieczone na wierzchu? Nie powinno się nie udać. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Temperatura była ok, ale ocś robię nie tak i ciasta olejowe wychodzą mi pół na pół. Tym razem się nie powiodło,trudno.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm..., ale warto by się zastanowić, CO robisz nie tak. Szkoda by było rezygnować z takich ciast, bo są pyszne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  10. a ile tego cukru waniliowego trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy opakowanie 16g lub 32g. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Witam! Dawno się nie odzywałam ale blog śledzę na bieżąco i przepisy wdrażam również.Mam pytanie-czy do tego piernika można dodać zamiast powideł drobno posiekane suszone śliwki???Niestety nie mam powideł.ale jak trzeba to jutro lecę do sklepu:))) I rozumiem,że najpierw trzeba połączyć mleko i olej i do tego dodać resztę składników-tak??Życzę zdrowych,wesołych,rodzinnych i pogodnych świąt-Dziunia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziuniu - powidła w tym przepisie są konieczne. Może być ewentualnie dżem, ale ich dodatek zapewnia odpowiednią wilgotność ciastu. Oprócz powideł możesz dodać suszone śliwki pokrojone na kawałki. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Ciasto wyszło przepyszne i co najważniejsze udało się:) Mam jednak problem z polewą ponieważ nie mam takich składników na błyszcząco polewę ale mam kakao:)) Może jakaś rada??? Pozdrawiam Dziunia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziuniu wystarczy 1/2 kostki masła lub margaryny, pół szklanki cukru, 4 łyżki kakao i 1 łyżka mleka. Tłuszcz z cukrem zagotować, kiedy cukier się rozpuści dodajesz kakao, dokładnie mieszasz. Dodajesz mleko, chwilkę gotujesz, aż nieco zgęstnieje i po lekkim przestudzeniu wylewasz na ciasto :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Jak ja Ciebie Kocham za te wspaniałe przepisy i rady!!! :)) Piernik uratowany,wyrósł duży, jest bardzo smaczny i został wciągnięty do "tajnej książki" z przepisami!!Jeszcze raz Wesołych Swiąt i proszę podrapać Huga za uszkiem od mojej Koci.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hugo podrapany, wyrazy miłości przyjęte :)))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Pyszny i bardzo szybki

    OdpowiedzUsuń
  15. Piernik przepyszny, smakuje całej rodzinie. Dziś piekę kolejny.
    Pozdrawiam i dziękuję za ten prosty, szybki i przepyszny przepis.
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, piernik bardzo smaczny - jednak musiałam się nakombinować z pieczeniem. Nie mam opcji dół +termoobieg. Po wyznaczonym czasie i pieczeniu tylko dołu - ciasto było płynne w środku, więc wsadziłam ponownie do piekarnika i piekłam "na oko" sprawdzając patyczkiem. Wyszło bez zakalca :-) pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny przepis na piernik. Nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności i udaje się nawet tym, którzy miłośnikami pieczenia nie są, czyli mnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, Mam do Pani pytanie, w tym roku chcę zrobić kilka ciast z Pani przepisów. Niestety 23 i 24 pracuję, więc nie mam jak ich zrobić aby były świeże. Które ciasta można wykonać wcześniej? Pysznie wygląda ten piernik, keks, gwiazda betlejemska, makowy warkocz. Kiedy najlepiej je upiec? Czy jest możliwość, aby Pani napisała notatkę jakie dania można wcześniej wykonać i np zamrozić. Sądzę, że nie tylko ja byłabym zadowolona z takich informacji. Serdecznie pozdrawiam, Patrycja

    OdpowiedzUsuń