piątek, 23 października 2015
Domowy sos do pizzy wg Aleex
Bardzo często pod koniec tygodnia jemy pizzę. Młody ją uwielbia, Dario i ja też lubimy tę tradycyjną, włoską potrawę. Można do niej wykorzystać wędlinę, która jakoś nie została zjedzona w ciągu tygodnia, można też przygotować pizzę minimalistyczną – z serem i sosem pomidorowym. Ponieważ na pizzę zapraszałam Was już kilka razy, tym razem proponuję Wam domowy sos do pizzy. Ten przepis to efekt moich kulinarnych poszukiwań, który w pełni nam odpowiada. Sos jest aromatyczny, gęsty, po prostu doskonały. Za każdym razem kiedy robię pizzę, przygotowuję także ten sos. Koniecznie go wypróbujcie.
Składniki:
• 5-6 większych pomidorów, mogą być mrożone
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• szczypta cukru
• 1 łyżeczka masła
• oregano, sól, zioła włoskie
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Włożyć do garnka, podlewając 2 łyżkami wody. Zagotować (można je rozdrobnić, zanim się zagotują).
2. Dodać masło i czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Doprawić cukrem, solą i ziołami.
4. Dodać łyżeczkę koncentratu.
5. Gotować sos przez 10 minut. Zmiksować blenderem.
6. Gotować dalej na małym ogniu, aż zgęstnieje.
7. Sosem smarować blat pizzy.
8. Można go także rozłożyć na wierzchu pizzy zamiast ketchupu.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super przepis !
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie!
Pyrtunia.blogspot.com